KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Ortak Bir Geçmişi Paylaştığımız Balkanların Doğu Ucunda Türkiye, Batısında Slovenya Yer Alıyor”

15.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Ortak Bir Geçmişi Paylaştığımız Balkanların Doğu Ucunda Türkiye, Batısında Slovenya Yer Alıyor”

Türkiye’ye bir devlet ziyareti gerçekleştiren Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke halkları arasında sağlam köklere dayanan tarihî ve kültürel bağların bulunduğunu belirterek, “Güçlü temeller üzerine bina edilen yakın ve dostane ilişkilerimizin, her alanda en ileri seviyelere taşınması ortak hedefimizdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’ye bir devlet ziyareti gerçekleştiren Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi.

 

 

İKİ ÜLKE ARASINDA 2009’DAN BU YANA CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDEKİ ALTINCI ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Slovenya’nın, üst düzey ziyaretlerde son yıllarda güçlü bir ivme yakaladığımız dost ve müttefik bir ülke olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında 2009’dan bu yana çeşitli vesilelerle Cumhurbaşkanı düzeyindeki altıncı ziyaretin gerçekleştirildiğini, kendisinin de 2010 yılında Slovenya’yı ziyaret ettiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Pahor’un Türkiye’ye ilk gelişi olmadığını, 2011 yılında Başbakan olarak Türkiye’ye geldiğinde İstanbul’da görüştüklerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Cumhurbaşkanı sıfatıyla ülkemize gerçekleştirdiğiniz bu ilk resmî ziyaret vesilesiyle, Zat-ı Devletleri’ne ve siz Sloven misafirlerimize hoş geldiniz diyor, hepinizi en samimi hislerimle selamlıyorum” dedi.

“ARAMIZDA SAĞLAM KÖKLERE DAYANAN TARİHÎ VE KÜLTÜREL BAĞLAR VAR”

Ortak bir geçmişi paylaştığımız Balkanların doğu ucunda Türkiye’nin, batısında Slovenya’nın yer aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke halkları arasında sağlam köklere dayanan tarihî ve kültürel bağların bulunduğunu sözlerine ekledi.

“BÖLGEMİZDE BARIŞ, İSTİKRAR VE REFAHIN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, “Meşhur Sloven seyyah Aşkerts’in 19. yüzyıla ait notları, dönemin İstanbul’unu çarpıcı biçimde tasvir etmekte ve halklarımız arasındaki tarihî yakınlığı çok müşahhas biçimde ortaya koymaktadır. Günümüzde ise bölgemizde barış, istikrar ve refahın yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Böylece, ortak ilke ve değerleri paylaştığımız ve siyasi kimliğinin oluşumuna katkıda bulunduğumuz Avrupa’nın güvenlik, istikrar ve refahına katkıda bulunuyoruz. Bu güçlü temel üzerine bina edilen yakın ve dostane ilişkilerimizin, her alanda en ileri seviyelere taşınması ortak hedefimizdir. Bu anlayışla, 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Slovenya’yı 1992’de tanıdık. 1993'te Ljubljana’daki büyükelçiliğimizi faaliyete geçirdik. Slovenya’nın Ankara’daki büyükelçiliği ise 1996’da açıldı. Diplomatik ilişkilerin ve büyükelçiliklerin kurulmasıyla, ilişkilerimiz her alanda gelişip güçlenmiştir ”dedi.

“AVRUPA BİRLİĞİ, ÜLKELERİMİZ ARASINDA ÖNEMLİ BİR İŞ BİRLİĞİ ALANIDIR”

Türkiye’nin, Slovenya’nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini en başından itibaren kuvvetle desteklediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Dost Slovenya’dan da AB üyelik sürecimizde her zaman güçlü ve görünür destek gördük. Bugün de Avrupa Birliği, ülkelerimiz arasında önemli bir iş birliği alanıdır. Ayrıca, Balkanlardan Avrupa’nın geleceğine, enerji güvenliğinden küresel ekonomik kriz ve terörizme kadar uzanan çok geniş bir yelpazede iş birliği yapıyoruz.”

“İŞ BİRLİĞİMİZİ, MÜŞAHHAS PROJELERLE TAÇLANDIRMAK İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke ilişkilerinin 2011 yılından bu yana stratejik ortaklık olarak tanımlandığını ifade ederek, “Her alana teşmil edildiğini gördüğümüz iş birliğimizi, müşahhas projelerle taçlandırmak istiyoruz. Bu kapsamda, Slovenya Stratejik Konseyi’nin 2012 yılından bu yana, Türkiye’yi Sloven şirketler için yatırımlar açısından öncelikli altı ülke arasında saymasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ziyaretiniz, hiç şüphesiz bu yöndeki çalışmalara ivme kazandıracaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, yarın Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor’un himayesinde İstanbul’da düzenlenecek yatırım konferansının, iş çevrelerinin birbirlerini daha yakından tanımasını sağlayacağını belirtti.

“TÜRK VE SLOVEN İŞ ADAMLARI, BALKANLARIN İSTİKRARINI PEKİŞTİRECEK PROJELERE İMZA ATABİLİR”

Türk yatırımcıların, bilhassa Slovenya’daki özelleştirme sürecine ilgi göstereceklerine inandığını belirten, Türk ve Sloven iş adamlarının, Balkanların barış ve istikrarını pekiştirecek ortak projelere de imza atabileceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül,  “Ağustos 2010’dan bu yana Sloven vatandaşlarına yönelik olarak uygulamaya koyduğumuz vize muafiyeti ve THY’nin haftanın her günü karşılıklı olarak düzenlediği doğrudan seferler, bu bağlamda çok önemli avantajlar sunmaktadır” dedi.

“TÜRKİYE-SLOVENYA İLİŞKİLERİNİN EN KALICI UNSURU, İNSANLAR ARASINDAKİ BAĞLARDIR”

Konuşmasında, “Türkiye-Slovenya ilişkilerinin en kalıcı ve geleceğe güvenle bakmamızı sağlayan unsuru, hiç şüphesiz insandan insana bağlardır. Bu anlamda son yıllarda Slovenya ve Türkiye’yi ziyaret eden vatandaşlarımızın sayısındaki artış memnuniyet vericidir. Sloven sporcu ve antrenörlerin futbol, basketbol, yüzme, kayak, yelken ve buz hokeyi gibi alanlarda Türk sporunun gelişmesine yaptığı katkılar ise takdire şayandır” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya’da da Türk sanatına, edebiyatına, sinemasına, dizilerine ve müziğine artan bir ilgi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk sanatçıların, Slovenya’da saygın etkinliklerde yer almasının gurur verici olduğunu aktararak şöyle konuştu: “Serdar Özkan adlı yazarımızın kaleme aldığı ‘Kayıp Gül’ adlı eserin, Slovenya’da uzun süre en fazla satanlar listesinde yer alması, hiç şüphesiz bu alandaki etkileşimi üst seviyelere çıkartmıştır.”

CUMHURBAŞKANI PAHOR: “TÜRKİYE’NİN AB HEDEFİNE SAĞLAM DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor da yaptığı konuşmada, “Ben size her zaman dostunuz olarak geldim ve bu sefer de Slovenya halkını temsil eden Cumhurbaşkanı sıfatımla dostunuz olarak ziyarette bulunuyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa’ya yönelik hedefleri açısından ülkemin sağlam desteğinin bir kere daha altını çizmek istiyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Pahor, Slovenya ile Türkiye arasındaki dostluğun geleceğine olan inancını da dile getirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı