KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül:"Mahkemeler En Doğru Şekilde Neticeye Ulaşacaktır"

24.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül:"Mahkemeler En Doğru Şekilde Neticeye Ulaşacaktır"

 

Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen 2013 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2013 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Basın mensuplarının sorularına tek tek cevap vermek yerine ilkesel olarak cevap vermek istediğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Bunların hepsini kapsayacağına inanıyorum. Önce şunu söyleyeyim; Türkiye’de özellikle son 10 senede ilk kez yapılan köklü reformlar var. Siyasi alanda yapılan reformlar, hukuk alanında reformlar… Tüm bunların yapıldığı bir ülkede, herhangi bir yolsuzluk, herhangi bir yanlış olursa, bunların üstü falan kapanmaz, kapanamaz. Önce bunu bilin. Çünkü Türkiye, bundan 10-15 sene önceki Türkiye değil. 10 sene içerisinde ülkede doğrusu gerçekten, olağanüstü reformlar yapıldı, kanunlar, her şey… O bakımdan önce bundan herkesin rahat olması gerekir. Şimdi söyleyeceğim şey şu: iddia edilen yolsuzluk konuları, bunlar mahkemeye taşındı, yani yargı sürecine taşındı, mahkemede şu anda bunlar. Yargı, Türkiye’de şüphesiz ki hem bağımsız hem de tarafsız bir yargı. Yani demokratik hukuk sistemi içerisinde… Şimdi yargıya, mahkemeye ulaşan bu şeyleri mahkeme gayet titiz bir şekilde, şüphesiz ki değerlendirecek, inceleyecek ve neticede eminim ki, hiç kimsede herhangi bir soru işareti bırakmayacak şekilde, neticede bütün bu bahsi geçen tartışmalar ve iddialarla ilgili nihai kararı verecektir mahkeme. Dolayısıyla şu anda yargı sürecinin çalışmasını ve neticede meselenin aslı neyse bunu ortaya çıkarmasını herkesin beklemesi gerekir. Ben inanıyorum ki mahkemeler bunu en doğru şekilde neticeye ulaştıracaktır. Dediğim gibi, mahkemeler bağımsızdır memlekette. Dolayısıyla doğru neyse bu kararı hepimiz adına, Türk milleti adına mahkemeler vereceklerdir.”

“KANUNLAR VE ÇALIŞTIKLARI KURUMUN KURALLARI BAĞLAR”

“Başka söyleyeceğim nokta da şu, işte sorduğunuz, şimdi devletin içerisinde yapılanmalar… Tekrar şunun altını çizmek isterim: demokratik hukuk devletinde, devlet kurumlarında çalışan -bu Silahlı Kuvvetler olur, Emniyet olur, bu yargı olur, bu veyahut da devletin başka kurumları olur- bu kurumlarda çalışanlar, hepsinin bireysel olarak farklı düşünceleri olabilir, ideolojileri olabilir, farklı siyasi akımlara bağlı olabilirler. Ama bunların hepsi devlet işleri ve kamu işleri dışında meşru. Ama devlet işleri, kamu işleri söz konusu olduğunda, devlet otoritesi, anayasa, kanunlar ve çalıştıkları kurumların kuralları bağlar. Bunun dışında hiçbir otorite söz konusu olamaz ve hiçbir dayanışma söz konusu olamaz. Demokratik hukuk devletinde bu böyledir. Bugün için de bundan sonrası için de bu bir temel ilkedir, açık söyleyeyim.”

“BAŞINDAN BERİ DİKKAT ÇEKTİM”

“Diğer taraftan tabi ki şikâyet ediyoruz bugün bazı şeyleri. Gerçekten hani yargı süreci diyoruz. Dün de bu tip şeyler oluyordu. Hatırlarsanız ben, bunlara hep başından beri, bu tip yanlışlara açıkçası dikkat çektim. Ama bütün işte bunlar, dediğim gibi, demokratik hukuk devleti ilkelerinin en gelişmiş ülkelerdeki gibi… Türkiye, Avrupa Birliği ile müzakere yapan bir ülke. Yaptığımız kanunları, reform yasalarını bu paralelde çıkarıyoruz. Dolayısıyla bunların uygulanmasına muhakkak ki her dönemde dikkat edilmesi gerekir.”

“DÜŞÜNCELERİMİ SAYIN BAŞBAKAN İLE PAYLAŞTIM”

“Hükümet ile ilgili yani bakanlarla ilgili sordunuz. Sayın Başbakan ile konuştuk, geniş bir şekilde konuştuk. Kendisinin çeşitli düşünceleri var. Ben de tabii ki düşüncelerimi kendisiyle paylaştım. Hazırlıklarını yapıyor şimdi, değerlendirmelerini yapıyor. Yurt dışına gitti biliyorsunuz. Gelince kendisiyle zaten görüşeceğiz ve o zaman duyacaksınız.”

“HUKUK DEVLETİNDE STANDARTLAR NASIL OLUYORSA ÖYLE OLACAKTIR”

“Yapılacak şey, sakin bir şekilde gelişmeleri, şeffaf bir ülkede bu işler nasıl oluyorsa hep beraber takip etmek… Tabii ki düşünceler, görüşler, yazılır-çizilir ama bunlara ne kadar ilkeli bir şekilde bakılırsa, o kadar memleketin yararına olur. İlkeli dediğim şey şu: demokratik hukuk devletinde standartlar nasıl olursa öyle olacaktır. Benim söyleyeceklerim bunlar. Bunun dışında ne söylesem, açıkçası polemiğe girmiş olurum. Veyahut da siz bir şey sorsanız arkasından başka şey de gelir.”

“SÖYLEDİKLERİMİN İÇİNDE VAR”

Cumhurbaşkanı Gül, basın mensupların soruşturmalarla ilgili yeni soruları üzerine, “Söyledim. Bu söylediklerimin içinde vardır bunların hepsi” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül, “İsmi geçen bakanlardan, yeni kabinede kalacak olanlar varsa, bunu onaylar mısınız? Bunlardan biri yeni kabinede önünüze gelirse isim, onaylar mısınız?” sorusuna şu cevabı verdi: “Sayın Başbakan ile konuştuk; o açıklar, o zaman görürsünüz.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı