KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“İş Birliğimizi, İlişkilerimizin Tarihî Derinliğine Yaraşır Seviyeye Yükseltmeliyiz”

17.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“İş Birliğimizi, İlişkilerimizin Tarihî Derinliğine Yaraşır Seviyeye Yükseltmeliyiz”

Cumhurbaşkanı  Gül ve Bayan Gül, Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Pena Nieto ve eşi Rivera de Pena onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi. Türkiye ile Meksika arasında Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyaretin gerçekleştiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “İki ülke de, önümüzdeki dönemde ekonomik hacim bakımından dünyada ilk ona girmeye güçlü şekilde adaydır. Artık iş birliğimizi, ilişkilerimizin tarihî derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükseltmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ve eşi Angelica Rivera de Pena onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı  Gül yemekte yaptığı konuşmada, Meksika Cumhurbaşkanı Pena Nieto ve eşi Rivera de Pena’yı, Bayan Gül ile birlikte Türkiye’de misafir etmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

 

 

TÜRKİYE İLE MEKSİKA ARASINDA CUMHURBAŞKANI SEVİYESİNDE İLK ZİYARET

Türkiye ile Meksika arasında Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk kez bir ziyaret gerçekleştiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Ziyaretiniz, hiç şüphesiz tarihî niteliktedir. Bu anlamlı vesileyle ülkemize gelen siz değerli misafirlerimizi en samimi hislerimle selamlıyor, hepinize hoşgeldiniz diyorum” şeklinde konuştu.

“HER İKİ ÜLKE DE, BULUNDUKLARI COĞRAFYADA KADİM MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞTIR”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Meksika’nın, coğrafi olarak uzak görünse de, birbirine benzeyen birçok özelliğe sahip olduğuna dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Her iki ülke de, bulundukları coğrafyada kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmışlardır. Evrensel kültür mirasına eşsiz eserler hediye etmişlerdir. Zengin mutfaklarıyla ve misafirperverlikleriyle tanınmakta; müzik, sanat, edebiyat ve futbola düşkünlükleriyle bilinmektedirler. Dün olduğu gibi, bugün de toplumsal farklılıklarından zenginlik ve uyum çıkartmayı başaran güçlü devletlerdir.”

“2014’TE, İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLK TEMASLARIN 150. YIL DÖNÜMÜNÜ İDRAK EDECEĞİZ”

Meksika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin mazisinin çok eskiye dayandığını, iki ülke arasındaki ilk temasların, Osmanlı Devleti döneminde başladığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “1864’te İstanbul’a bir temsilcisini gönderen dönemin Meksika İmparatoru, ertesi yıl Orta Elçi atamıştır. 2014’te, bu ilk temasların 150. yıl dönümünü idrak edeceğiz. Bu sene ise, Meksika ile 1928 yılında yürürlüğe giren Dostluk Anlaşması çerçevesinde tesis edilen diplomatik ilişkilerimizin 85. yıldönümünü kutluyoruz. Böylesine köklü bir geçmişe dayanan dostluğumuzun, bugün sapasağlam ayakta duran iki müşahhas nişanesi mevcuttur. Bunların ilki, başkent Mexico City’de bulunan saat kulesidir. Bu tarihî eser, ülkenize göç eden Osmanlı vatandaşları tarafından, bağımsızlığının 100. yıl dönümünü kutlamak üzere 1910 yılında Meksika halkına hediye edilmiştir. İkincisi ise, keza başkentinizde Meksika’nın millî kahramanı Zapata ile son Aztek İmparatorunun heykellerinin de yer aldığı Reforma Caddesi’nde bulunan ve 2003 yılında açılışı gerçekleştirilen Atatürk Anıtı’dır.”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Meksika’nın günümüzde de demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler, serbest piyasa ve hür teşebbüs gibi evrensel değerlerle birbirine bağlı olduğunu, küresel barış, güvenlik ve refahın geliştirilmesi için elbirliğiyle çalıştıklarını belirtti.

“İKİ ÜLKE DE, ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE EKONOMİK ANLAMDA DÜNYADA İLK ONA GİRMEYE ADAYDIR”

“Şimdi yapılması gereken, iş birliğimizin kapsamını, ilişkilerimizin tarihî derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükseltmektir” diyen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasına şöyle devam etti: “Zira büyük bir dinamizm ve potansiyeli bünyesinde barındıran Türkiye ve Meksika, büyüme hızları ve yükselen uluslararası profilleriyle ön plana çıkmaktadır. İki ülke de, önümüzdeki dönemde ekonomik hacim bakımından dünyada ilk ona girmeye güçlü şekilde adaydır. Küresel ekonomik mimarinin geleceğine şekil verecek G-20 çatısı altında iş birliği yapmaktadır. Ülkelerimiz, yakın zaman öncesine kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de birlikte görev almışlardır. Tüm bu veriler bize, ilişkilerimizi stratejik bir bakış açısıyla değerlendirmenin vaktinin geldiğini göstermektedir.”

TÜRKİYE-MEKSİKA 21. YÜZYIL İÇİN STRATEJİK İŞBİRLİĞİ VE ORTAKLIK ÇERÇEVESİ

Cumhurbaşkanı Gül, baş başa ve heyetler halinde yaptıkları samimi görüşmelerde, bu vizyonun iki tarafta da çok güçlü şekilde bulunduğunu memnuniyetle müşahede ettiklerini kaydetti. Bu vesileyle imzalanan anlaşmaların, ilişkilerin ahdi zeminini pekiştireceğini ve çok önemli bir işlevi yerine getireceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bilhassa Türkiye-Meksika 21. Yüzyıl İçin Stratejik İşbirliği ve Ortaklık Çerçevesi’nin, ilişkilerin geleceğini tanımlayan vizyonu yansıttığını vurguladı.

Serbest Ticaret Anlaşması sonuçlandırılıp, vatandaşlara karşılıklı vize muafiyeti getirildiğinde Türkiye-Meksika ortaklığının çok daha ileri safhalara taşınacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Ziyaretinizin, iş birliğimize güçlü bir dinamizm kazandırarak ikili ilişkilerimizde yeni bir sayfa açacağı inancıyla, kadehimi Zat-ı Devletlerinin ve Muhterem Hanımefendinin sağlık ve mutlulukları ile dost Meksika halkının esenlik ve refahı için kaldırıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

CUMHURBAŞKANI PENA NİETO: “TÜRKİYE İLE STRATEJİK ORTAKLIĞI TESİS EDECEĞİZ”

Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Pena Nieto da dünya gündeminde önemli yere sahip Türkiye’ye resmî ziyarette bulunan ilk Meksika Devlet Başkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Meksika’nın, iki ülke arasındaki dostane ve dayanışmacı bağlardan yola çıkarak Türklerle paylaşacağı bir gelecek kurma arzusunda olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Pena Nieto, “Kararlaştırdığımız üzere 21. yüzyılda stratejik ortaklığı tesis edeceğiz” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı