KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Birkaç Yıl İçerisinde Türk Vatandaşlarının AB’ye Vizesiz Girişi Önemli Bir Gelişmedir”

06.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Birkaç Yıl İçerisinde Türk Vatandaşlarının AB’ye Vizesiz Girişi Önemli Bir Gelişmedir”

 

Gaziantep Valiliği’ni ziyaretinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Birliği’ne vizesiz girişle ilgili bir soru üzerine, “Avrupa Birliği, Latin Amerika'dan, Rusya'ya, Balkanlardan birçok ülkeye, adaylığı bile söz konusu olmayan ülkelerle vize muafiyeti anlaşmaları imzalamışken Türkiye'ye çok sert bir vize uygulamasını hayatta tutuyor olması kabul edilemezdi” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Gaziantep Valiliği ziyaretinin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Soru: Sayın Cumhurbaşkanım, gazeteci Metin Turan’ın Mısır’da tutuksuz yargılanma kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? İlişkilerdeki tansiyonu biraz olsun düşürebilir mi?

“MISIR, TÜRKİYE İÇİN DOST, KARDEŞ OLAN BİR HALKTIR”

Cumhurbaşkanı Gül: Doğrusu bunu büyük bir memnuniyetle dün öğrendim. Şüphesiz ki, olağanüstü bir dönemden geçiyor Mısır, bunu defalarca söyledim. Mısır, Türkiye için dost, kardeş olan bir halktır. Öyle ki, Mısır halkıyla yakın temasa geçtiğinizde, hepsi, ailelerinin Türkiye ile ne kadar irtibatları olduğunu büyük bir övgü olarak hep gururla anlatırlar. Türkiye de şüphesiz ki, Mısır’a olan dostluğu her zaman hatırlar. Ama ülkelerin tarihinde zaman zaman sıkıntılı dönemler olur. Bunlar da muhakkak ki gelip geçicidir. Bizim de geçmişimize baktığınızda, olağanüstü dönemlerimiz olmuştur. Ümit ederiz ki, en kısa süre içerisinde Mısır demokratik hayata ulaşır ve bütün gücünü, bütün enerjisini halkının beklentisi olan ekonomik kalkınma ve refaha harcama dönemine geçer. Büyük bir memnuniyet duydum bundan.

Soru: Avrupa Birliği’ne vizesiz girişle ilgili olarak görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

“AB’NİN TÜRKİYE'YE ÇOK SERT BİR VİZE UYGULAMASINI HAYATTA TUTUYOR OLMASI KABUL EDİLEMEZDİ”

Cumhurbaşkanı Gül: Bu çok önemli bir adımdır. Şöyle ki, Türkiye, Avrupa Birliği ile artık entegre olmuş bir ülkedir. Tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkedir. Bunun ötesinde söylenecek bir söz yoktur aslında. Gümrük Birliği’nin tam üyesidir. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mallar serbest dolaşabilmektedir ama malların sahipleri bu mallarını götürüp teşhir etmek için serbest gidememektedir. Bu kadar garip bir durum vardır. Bazen gerçekten çok önemli ilim adamları, kültür insanları, çok önemli bazen sporcular, bazen büyük tüccarlar, büyük yatırımcılar Avrupa ülkelerine gidişte inanılmaz zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu böyleyken Avrupa Birliği, Latin Amerika'dan, Rusya'ya, Balkanlardan birçok ülkeye, adaylığı bile söz konusu olmayan ülkelerle vize muafiyeti anlaşmaları imzalamışken Türkiye'ye çok sert bir vize uygulamasını hayatta tutuyor olması kabul edilemezdi. Bunu her ortamda konuşurduk. Nihayet bu yönde yapılan bazı çalışmalar var. Hatta pazarlıklar da diyebilirim buna çünkü onların da bizden talepleri vardı. Bu konuda belli bir noktaya gelindi. Ümit ediyorum ki birkaç sene içerisinde tamamen vizesiz bir şekilde Türk vatandaşları da Avrupa'da dolaşım serbestliği hakkını alacaklardır. Bunu önemli bir gelişme olarak görüyorum tabii ki.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı