KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’den Suriyeli Mültecilere: “Aslında Bizler Aynı Coğrafyanın Çocuklarıyız, Ama Devletlerimiz Ayrı”

05.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Suriyeli Mültecilere: “Aslında Bizler Aynı Coğrafyanın Çocuklarıyız, Ama Devletlerimiz Ayrı”

Kilis’te Elbeyli Konaklama Merkezi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Değerli Suriyeli kardeşlerimiz” sözleriyle başladığı konuşmasında, kardeşliğin zor günlerde belli olduğunu vurgulayarak, “Sizlerle, birbirimizi yakinen takip etmemiz, gerektiğinde sahiplenmemiz ve böyle kucak açmamız gereken bir hukukumuz var. Suriye’de yaşananlardan hepimiz büyük üzüntü duymaktayız. Türk kardeşleriniz, acılarınızı derinden hissetmektedir” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra da İl Jandarma Komutanlığı’nı ziyaret etti.

 

 

Çeşitli temas ve incelemeler gerçekleştirmek üzere Kilis’te bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Elbeyli Konaklama Merkezi ile İl Jandarma Komutanlığı’nı ziyaret etti.

Elbeyli Konaklama Merkezi’ne gelişinde Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ü, AFAD Başkanı Fuat Oktay ve diğer yetkililer karşıladı.

 

 

“KARDEŞLİK VE DOSTLUK ZOR GÜNLERDE BELLİ OLUR”

Cumhurbaşkanı Gül, Elbeyli Konaklama Merkezi’nde, “Değerli Suriyeli kardeşlerimiz” sözleriyle başladığı konuşmasında, Türkiye’de bulunan Suriyelilerin temsilcilerini dinlemek için kampa geldiğini söyledi. “Aslında bizler aynı coğrafyanın çocuklarıyız, ama devletlerimiz ayrı. Birbirimizi yakinen takip etmemiz, gerektiğinde sahiplenmemiz ve gerektiğinde de böyle kucak açmamız gereken hukukumuz var sizlerle” diyen Cumhurbaşkanı Gül, kardeşlik ve dostluğun zor günlerde belli olacağını vurguladı.

“TÜRK KARDEŞLERİNİZ, ACILARINIZI DERİNDEN HİSSETMEKTEDİR”

Tarihe bakıldığında her milletin hayatında bazen büyük acılar, sıkıntılar yaşandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Maalesef bugün sizin memleketiniz bizim de komşumuz olan Suriye’de olup bitenler hepimizin ciğerini dağlamakta; hepimiz çok büyük bir üzüntü duymaktayız. Türk kardeşleriniz, sizin acılarınızı derinden hissetmektedir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül; Türkiye, Suriye, Irak ve bölgedeki bütün ülkeler arasında dostluk, kardeşlik, huzur ve istikrarın temin edilmesinin, herkesin ülkesinde mutlu, dayanışma ve iş birliği içinde olmasının arzu edildiğini, Türkiye’nin politikasının da hep bu yönde olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’nin bu duruma düşmemesi için başta kendisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve bürokratlar olmak üzere her seviyede her türlü gayretin gösterildiğini ve her türlü yardımın yapıldığını belirtti.

“SURİYE’DEKİ KATLİAMLAR TARİHİN KARA DEFTERİNE GEÇECEKTİR”

Suriyelilerin memleketlerinde daha mutlu, özgür, başı dik yaşamak ve daha serbest bir şekilde yönetilmek istediklerinde üzerlerine silah, tank, top ve füzeyle gelindiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Çok büyük acılar çektiniz ve çekiyorsunuz. Maalesef insanın dayanamayacağı katliamlar gerçekleşiyor, bunlar tarihin kara defterine geçecektir. Bütün bu acımasızlıklar yüz karası olarak kalacaktır. Biz şunu biliyoruz ki hiç kimse evini, barkını arzu ederek terk etmez. İnsanı, altın kafese bile koysan kendi evini ister. Sizlerin hangi zorluklar, hangi sıkıntılar içerisinde evinizi, barkınızı terk ederek buralara gelme durumunda kaldığınızı biliyoruz.”

“SURİYE’DE, EN KISA ZAMANDA DÜZEN VE BARIŞIN TESİS EDİLMESİNİ ARZU EDERİZ”

Dostluk, kardeşlik ve insanlığın böyle zor günlerde gösterileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bugün sizler bizim misafirimizsiniz. Tabii ki memleketiniz Suriye, tabii ki esas evleriniz, barklarınız orada. Arzu ederiz ki en kısa zamanda memleketinizde dirlik, düzen sağlanır ve barış tesis edilir. Orada güvenlik sağlanır ve o zaman gözünüz arkada kalmadan evinize, barkınıza dönersiniz” dedi.

“MUTLUYUZ Kİ KARDEŞLERİNE KUCAK AÇABİLEN BİR MİLLETİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Suriyelilerin, Türkiye’de kalmaya ihtiyaç duydukları süre boyunca misafir edileceklerine dikkati çekerek, “Biraz önce Kilis’te Türk kardeşlerinizle yaptığım konuşmalarda onlara şunu söyledim: Siz Suriyeli kardeşlerinize kucak açtınız, evinizi açtınız. Bu, İslam tarihindeki Ensar-Muhacir olayını hatırlatır. Bugün maalesef bunu yaşıyoruz ama mutluyuz ki kardeşlerine kucak açabilen bir millet var” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk devletinin Suriyeliler için elinden geleni yaptığını, diğer kamplarda kalanlara da aynı imkânların sunulduğunu belirterek, 200 binin üzerindeki Suriyelinin kamplarda, 300 bine yakının da şehirlerde misafir edildiğini söyledi.

“TÜRKİYE, BAŞTA EĞİTİM OLMAK ÜZERE HER TÜRLÜ İMKÂNI SİZLERE SAĞLIYOR”

Zor günlerin geçeceğini, tarihte bunun gibi zorlukların hepsinin aşıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: “İnanıyorum ki bir gün evinize döneceksiniz. O günler gelecektir. Burada olduğunuz süre içerisinde tabii ki gözünüz arkada, memleketinizde ama burada bulunduğunuz süre içerisinde de burayı iyi değerlendirin, vaktinizi boşa geçirmeyin. Görüyorsunuz, biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak sizin çocuklarınız başta olmak üzere her türlü imkânı hazırladık. Eğitimleri, buradaki huzuru en iyi şekilde değerlendirin.”

Cumhurbaşkanı Gül, Suriyelilerden isteklerini temsilcileri aracılığıyla yetkililere iletmelerini söyleyerek, hiç kimsenin ülkesinin bu şekilde perişan olmaması ve yangında boğulmaması temennisinde bulundu.

“BİR GÜN MEMLEKETİNİZE DÖNDÜĞÜNÜZDE TÜRK KARDEŞLERİNİZİN BU KADİRŞİNASLIĞINI HATIRLAYIN”

Sıkıntıların geçeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, “Bir gün memleketinize döndüğünüzde Türk kardeşlerinizin bu kadirşinaslığını hatırlarsanız aramızdaki dostluğun, kardeşliğin pekişmesine yardımcı olursunuz. Sizden tek istediğimiz de bu olur. Hepinize Allah kolaylık versin. İnşallah en kısa süre içerisinde memleketinizdeki sıkıntılar, zulüm, haksızlıklar bitsin. Bu cinayetler sona ersin ve hepiniz bir gün güvenle memleketinize dönün” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından Bayan Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Vali Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Abdi Bulut ve AFAD yetkilileriyle tesisteki hastaneyi ziyaret etti; Gökkuşağı Kreşi’nde çocuklarla bir araya geldi.

CUMHURBAŞKANI GÜL VE BAYAN GÜL, SURİYELİ ÇOCUKLARLA BERABER

Çocuklar tarafından, Türkçe “Hoş geldiniz, merhaba” diyerek karşılanan Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, çocukların arasına oturarak, yanlarındaki çocuklara Arapça nasıl olduklarını sordular. Türkçe ve Arapça şarkılar söylenmesinin ardından bir kız çocuğu İstiklal Marşı’nı jestlerle okudu.

Yetkililere kreşte kaç çocuk olduğunu soran Cumhurbaşkanı Gül’e, 440 çocuk olduğu, sabahçı ve öğlenci olarak çocukların ikiye ayrıldığı bilgisi verildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin de, Cumhurbaşkanı Gül’e, anneler için meslek kursu, çocuklar için de kreş hizmeti verdiklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, daha sonra çocuklarla anı fotoğrafı çektirdi.

İL JANDARMA KOMUTANLIĞI ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Gül, Elbeyli Konaklama Merkezi’nden İl Jandarma Komutanlığı’na geçti. Burada İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Necmi İnce tarafından tören mangasıyla karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, şeref defterini imzaladı. Kendisine sunulan brifingin ardından Cumhurbaşkanı Gül, bahçede ağaç fidanı dikti ve tören mangası ile uğurlandı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı