KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Kilislilerin Suriyelilere Kucak Açması, İnsanlık Tarihine Türklerin Asaleti Olarak Geçecektir”

05.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Kilislilerin Suriyelilere Kucak Açması, İnsanlık Tarihine Türklerin Asaleti Olarak Geçecektir”

Çeşitli temas ve incelemeler için Kilis’te bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyet Meydanı’nda halka hitap etti. Kilis’in Millî Mücadele’de önemli bir yeri olduğuna ve şehrin bugün de Suriyeli kardeşlerine ev sahipliği yaparak tüm insanlığa ders verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Suriye’deki şartları biliyorsunuz; o şartlar altında insanlar evini, barkını, yuvasını terk edip geldiğinde sizler kucak açma asaletini gösterdiniz. İnsanlık tarihinde bu unutulmayacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çeşitli temas ve incelemeler için bulunduğu Kilis’te, Cumhuriyet Meydanı’nda halka hitaben bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, milletvekili ve bakan olduğu dönemlerde Kilis’e geldiğini, ancak il olduktan sonra Kilis’i ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu büyük memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasında, “Kilis, nüfus olarak küçük olabilir ama tarihte çok önemli yeri olan bir ilimizdir” diyen Cumhurbaşkanı Gül, ildeki binaların, camilerin ve tarihî eserlerin, Kilis’in tarih açısından büyüklüğünün ve köklülüğünün çok açık ispatı olduğunu kaydetti.

 

 

Kilis’in sahabeler şehri olduğunu, çok büyük komutanlar, sanatkârlar, kültür insanları, devlet adamları ve tüccarlar çıkardığını tüm Türkiye’nin bildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Kilislilerle her zaman gurur duyduklarını söyledi.

“SURİYELİLERE EVLERİNİ AÇMALARI, KİLİSLİLERİN ASALETİNİ GÖSTERİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, Suriyelilere evlerini, kucaklarını açmalarının Kilislilerin asaletini gösterdiğini ifade ederek, bu örneğin dünyada ender bulunduğunu ve insanlık tarihinde hiçbir zaman unutulmayacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, “Unutmayın ki hiç kimse evini, barkını kendi arzusuyla terk etmek istemez. Altın kafese koysanız yaşamak istemez. Ama hemen yanı başımızda yaşananları hep beraber görüyoruz. Bu ülkenin bu hale gelmemesi için çok uğraştık, çok çabaladık. Nasıl olur onlar da kalkınır, onlar da özgür olur, Suriye bir geçiş süreci içerisinde demokrasiye ulaşır, insanlar hür olur ve insanlar kendi memleketinde güven içerisinde yaşarlar diye çok uğraştık. Ama sizler de yakinen biliyorsunuz ki bütün uğraşmalarımıza rağmen böyle olmadı ve Suriye bugün ateş içerisinde. Halep’in halini düşünün, Şam’ın halini düşünün, her taraf yangın yeri. Binlerce insan can derdinde, yüz binin üzerinde insan hayatını kaybetti. İşte böyle şartlar altında insanlar evini, barkını, yuvasını terk edip geldiğinde sizler kucak açma asaletini gösterdiniz. İnsanlık tarihinde bu unutulmayacaktır, insanlık tarihine Türklerin asaleti olarak geçecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ensar’ın, evlerini terk etmek durumunda kalan Muhacirlere evini açması gibi, Kilislilerin bu asaletinin de tüm dünyaya tarih boyunca örnek gösterileceğini söyledi. Kilis Valisi Tapsız’dan şehrin asayişi, güvenliğiyle ilgili bilgi aldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, hiçbir huzursuzluğun, asayiş probleminin, başka yerlerde rastlanan adi olayların olmadığını görmekten büyük gurur duyduğunu belirterek, bundan dolayı da Kilislileri tebrik etti.

“7 ARALIK, KURTULUŞ SAVAŞIMIZIN EN ŞANLI SAYFALARINDAN BİRİDİR”

Cumhurbaşkanı Gül, “Devlet vatandaşlarımıza hizmet için vardır, sizlere hizmet için vardır. Vatanına, milletine, devletine bağlı olan, yeri geldiğinde canını esirgemeyen sizler için vardır. Kilis’in tarihinde, Kurtuluş Savaşı’nda da sembol hikâyeler vardır. 2 gün sonra kutlayacaksınız 7 Aralık’ı. Kuvayi Milliye orduları Albay Polat Bey’in komutasında girip burayı kurtardığında, ne büyük direnişin, mücadelenin verildiği Kurtuluş Savaşımızın en şanlı sayfalarından birisidir. Böyle bir şehrimize, bu samimiyetteki, asaletteki vatandaşlarımıza hizmet tabii ki hepimizin görevidir” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDEN BİRİSİ POLATELİ’NDE KURULACAK”

Kilis’te çok köklü yatırımlar yapıldığını ve köklü ihtiyaçların giderildiğini, büyük barajların, yolların yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, hastanenin büyütülmesiyle ilgili çalışmaların bittiğini söyledi. Eğitim alanında önemli işler yapıldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, okullardaki başarıdan da ayrıca gurur duyduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’nin en büyük illerinden daha başarılı oluyorsunuz imtihanlarda. 7 Aralık Üniversitesi’ni biraz sonra gidip gezeceğim ve yakından göreceğim. Eksikliklerini, ihtiyaçlarını yakından dinleyeceğim” dedi. Kilis’e yakında çok daha önemli bir yatırımın geleceğini bildiren Gül, “Belki de Türkiye’nin en önemli organize sanayi bölgelerinden birisi Gaziantep-Kilis arasında Polateli’nde kurulacak. Bunun sadece Kilis’in değil bütün bölgenin de çehresini değiştireceğine inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“İNSANLARIN BİRBİRİNE SAYGI VE SEVGİSİ OLDUKÇA BAŞARILAMAYACAK HİÇBİR ŞEY YOKTUR”

Cumhurbaşkanı Gül, bir ülkede, şehirde huzur, istikrar, güvenlik ve vatandaşların birbirine karşı saygısı, sevgisi, muhabbeti olduğunda başarılamayacak hiçbir şeyin bulunmadığını belirterek, “Türkiye’de de çok şükür, çok büyük işler yapılıyor. Bunların hepsini takip ediyorsunuz. Kilis de bunlardan hissesini alıyor ve almaya da devam edecektir. Yeter ki bizler birbirimize saygı ve sevgimizi koruyalım. Hele hele küçük bir ilde, nüfusu 100 bin civarında olan bir ilde herkes birbirini tanır; herkes birbirinin arkadaşı, neredeyse akrabasıdır. Buralardaki huzur birbirinize saygıdan ve sevgiden geçer. Olabilir, farklı düşünebilirsiniz. Farklı siyasi akımlar olabilir. Bütün bunlar demokrasinin çoğulculuğunun gereğidir. Ama birbirimizi saygı ve sevgiyle dinlemek ve sonunda da şehrimizin güzelliği, iyiliği, memleketimizin çıkarı için ne gerekiyorsa bunu el birliği içinde yapmaktır. Bunlar olmazsa üzüntüler olur. Bazen üzüntülerin boyutu çok büyük olur. İşte komşunuz Suriye, niçin bu hallere düştü? Çünkü özgürlük, birbirlerine saygı, şeffaflık olmadığı, yöneticiler halka hesap vermediği için ve istibdat olduğu için. ‘Ben biraz hürriyet isterim’, ‘Ben birazcık serbestlik isterim’ dendiğinde ve insanlar sokağa çıktığında üstlerine nasıl askerle, orduyla gidilip en ağır silahların kullanıldığını gördünüz. Onun için işte komşularınız, evini barkını terk ederek geldiler size sığındılar. Onun için memleketimizin, şehirlerimizin, birbirimizin kıymetini bilelim ve huzur, istikrar ve güven içinde ülkemizi çok daha ilerilere taşıyalım. Bu olmaktadır. Göreceksiniz Türkiye’nin geleceği daha parlak olacaktır” dedi.

Konuşmasının sonunda, gün boyunca kentte çeşitli ziyaretlerde bulunacağını ve yetkililerden bilgi alacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Kamplara gidip orada yardım ettiğimiz ve misafirperverlik gösterdiğimiz komşuları ziyaret edeceğim” dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL’Ü TEKVANDOCULAR KARŞILADI

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyet Meydanı’na gelişinde İl Spor Müdürlüğüne bağlı tekvandocular tarafından karşılandı. Meydandan ayrılırken de Şahinbey Belediyesi Halkoyunları Topluluğu’nun gösterisini izleyen Cumhurbaşkanı Gül, onlarla fotoğraf çektirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı