KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Kilis’te Gördüğüm Huzur ve Kardeşlik Ortamından Büyük Memnuniyet Duydum”

05.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Kilis’te Gördüğüm Huzur ve Kardeşlik Ortamından Büyük Memnuniyet Duydum”

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kilis’te şehrin önde gelenleri, şehit yakınları, gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe gelişinde şehit yakını ve gazilerle tokalaşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de yarım milyona yakın Suriyeli bulunduğunu ve bunların 80 bininin Kilis’te misafir edildiğini kaydederek, “Umarız herkes evine döner, ama burada oldukları süre içinde onlara gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kilis’te şehrin önde gelenleri, şehit yakınları, gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları ile öğle yemeğinde bir araya geldi.

Yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, daha önce milletvekili ve bakan olarak geldiği serhat kent Kilis’i Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yemeğe gelişinde Kilis’i temsilen şehit aileleri ve gazilerle tokalaştığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, iki gün sonra Kurtuluş Savaşı’nda büyük destanlar yazan Kilis’in kurtuluş yıl dönümü olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, şehitleri minnetle anarken, gazilere de şükranlarını sunduğunu belirtti.

 

 

“KİLİS’İN NÜFUSU AZ, TARİHİ İSE ÇOK KÖKLÜ”

Nüfusu az olan şehrin tarihinin ise çok köklü olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, sahabeler şehri Kilis’in, tarihini konaklarında, binalarında gösterdiğini; değerli sanatçılar, komutanlar, siyasetçiler ve tüccarlar yetiştirdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, “Daha önceki seyahatlerimle bu seyahatimi mukayese ettiğimde şehrin bu kısa sürede çok geliştiğini görmekten memnuniyet duydum. Gerek Vali Bey’den gerek Belediye Başkanı’ndan aldığım bilgilerde, şehrin altyapısıyla ilgili önemli çalışmaların yapıldığını bir kez daha gördüm. Kamu kaynaklarının, yatırımların şehrinize ulaştığını gördüm. Muhakkak ki noksanlıklar kısa zaman içinde tamamlanacaktır. 2007’de açılışını yaptığım hastanenin genişletilmesi ile ilgili çalışmalar başlamak üzere” dedi.

“GAZİANTEP-KİLİS ARASINDAKİ OSB, SADECE KİLİS’E DEĞİL BÖLGEYE DE EKONOMİK CANLILIK GETİRECEK”

Cumhurbaşkanı Gül, Gaziantep-Kilis arasındaki organize sanayi bölgesinin sadece Kilis’e değil bölgeye ekonomik canlılık getireceğine inancını ifade ederek, “Ayrıca Kilis’i Hatay’a bağlayacak yolun tamamlanması için tünelin, onunla ilgili bilgiler de aldım, takip ediyorum, o da tamamlandığında Kilis’in tüm Akdeniz’e uzandığı, yolların ne kadar kısaldığını hep beraber göreceğiz. Bütün bunlar muhakkak ki, devleti yönetenlerin, Hükümetimizin, kamu görevlilerinin gece-gündüz ilgilendiği, uğraştığı konulardır. Devlet halka hizmet için vardır. Halkın güvenliğini, istikrarını, refahını ve gelişmesini sağlamak için vardır. Ne zaman bir ülkede istikrar huzur olur, bu konularda çok hızlı yol alınır” dedi.

“MEMLEKETİMİZDEKİ GÜVEN VE HUZUR ORTAMINDA HIZLI YÜRÜYÜŞÜMÜZÜ SÜRDÜRÜYORUZ”

Bir ülkede karışıklıkların, huzursuzlukların, morallerin bozuk olmasının adım atılmasına engel olacağına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Çok şükür memleketimizdeki güven, huzur ortamı çok hızlı bir yürüyüşün, gelişme ve kalkınma yolunda gerçekleştirilebildiğini gösterir bize. Bunun kıymetini, değerini hepimizin bilmesi gerekir. Bu şehirde gördüğüm budur ve kardeşlikten gerçekten büyük bir mutluluk duydum. Ama bugünlerde Kilis’in ayrı bir önemi var. Bu da nedir? Hemen yanı başınızda, komşunuz olan Suriye’de yaşanan büyük trajedi, dram ve acıya bigâne kalmayıştır. Hiç kimse, hangi ülkeden olursa olsun evini terk etmek istemez, altın kafese koysanız da kimse evinden, barkından gitmek istemez. Eğer bu komşularınız evini, barkını terk etmek durumunda kaldılarsa, hangi ortamda olduklarını kendimizi yerlerine koyup düşünmemiz gerekir. Aslında görüyoruz, Suriye’nin bu hallere düşmemesi için biz çok uğraştık. Bu noktalara gelineceğini tecrübemiz, bilgimizle gördüğümüz için, ‘Bu noktaya gelirsiniz, yapmayın’ diye çok ikaz ettik, çok çabaladık ama maalesef bugün bu noktaya gelindi. Milyonlarca insan evinden, barkından oldu. Yüzbinlerce insan değişik ülkelere gitti.”

“SURİYELİ MİSAFİRLER KİLİS’İN ŞEREFİDİR”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de de yarım milyona yakın Suriyeli bulunduğunu, 90 bin nüfuslu Kilis’in 80 bin misafiri kabul ettiğini, bunun da Kilis için büyük bir şeref olduğunu ifade etti. Kilislilere, Muhacir ve Ensar arasındaki ilişkiyi anımsatarak bunu tarihin yazacağını söyledi. Suriye’de en kısa sürede barış, güven ve huzur ortamının sağlanmasını dileyen Cumhurbaşkanı Gül, “Umarız herkes evine döner, ama burada oldukları süre içinde gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“HUZUR İÇİN DEMOKRASİ VE BİRBİRİNE SAYGI ELZEMDİR”

Türkiye’nin ve şehirlerin kıymetinin bilinmesinin önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Kıymet bilinmeyince komşu ülkedeki gibi oluyor. Bu önce huzursuzluk, sonra kavga olur. Allah korusun, bu boyuta kadar uzar işler. Onun için devletin, milletin kıymetini bilmek gerekir. Demokrasinin, birbirine saygının, çoğulculuğun, farklılıklara saygı duymanın muhakkak huzur için elzem olduğunu bilmek gerekir. Bu masayla o masa aynı düşünemeyebilir, yan yana oturanların farklı farklı siyasi görüşleri, eğilimleri, tavırları olabilir. Bir ülkede farklı kültürler olabilir, aileden gelme etnik değişiklikler olabilir. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu, bu ülkede yaşadığı süre içerisinde herkes birbirine saygı gösterecek, herkes memleketine sadakat gösterecek. Yeri geldiğinde Kilislilerin Kurtuluş Savaşı’nda yaptığı gibi veya son dönemlerde olduğu gibi, şehit ailelerimizin, gazilerimizin yaptığı gibi herkes memleketi için nesi var, nesi yok onu da verecek. İşte o zaman memleketimizde huzur olur, memleketimiz ileri gider, kalkınır, refah olur. Çocuklarımıza çok daha güzel memleket yaparız. Bunun için hep beraber uğraşıyoruz ve böyle olacağından da hiçbirinizin tereddüttü olmasın.”

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül, Kilislilerin gün boyunca gösterdiği sevgiye, davetlilerin şahsında teşekkür etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı