KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’den Gündeme İlişkin Değerlendirmeler

05.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Gündeme İlişkin Değerlendirmeler

Kilis Valiliği’ni ziyaretinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay hakkındaki kararı üzerine, “Bütün üyelerin oybirliği ile kararı vermesini önemli buluyorum. Bunu, hukukun üstünlüğünün ve evrensel hukuk standartlarının Türkiye’de geçerliliği açısından bir güvence olarak görüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kilis Valiliği’ni ziyareti sırasında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Soru: Sayın Cumhurbaşkanım dün Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı vardı Mustafa Balbay ile ilgili olarak. Siz bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz, olumlu buluyor musunuz?

“TÜRKİYE’DE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ, ANAYASA MAHKEMESİ TARAFINDAN BİR KEZ DAHA GÖSTERİLMİŞ OLDU”

Cumhurbaşkanı Gül: “Bu önemli bir karar. Her şeyden önce, Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru hakkıyla ilgilenip bu konuda vatandaşlarımızın müracaatlarını değerlendirme görevini aldıktan sonra, aslında birçok kararlar vermiştir ama bu kararı çok önemli görüyorum. Çok önemli bir karar. Ayrıca dünkü karar toplumun farklı farklı bakış açılarının olduğu siyasi, dünya görüşü, ideolojik bir sürü subjektif kanaatlerin çok karıştığı bir dosyadır. Böyle bir dosyada Anayasa Mahkemesi’nin bütün üyelerinin oybirliği ile karar vermesini önemli buluyorum.  Bunu Türkiye'de hukukun üstünlüğünün geçerliliği açısından, evrensel hukuk standartlarının Türkiye’de geçerliliği açısından bir güvence olarak da görüyorum açıkçası. Toplumda farklı görüşler olabilir, farklı siyasi bakışlar olabilir, ideolojik bakışlar olabilir. Hatta zaman zaman belli bir konu etrafında bölünmeler olabilir ama iş mahkemenin önüne geldiğinde, hâkimlerin önüne geldiğinde eğer hâkimler oybirliği ile böyle bir karar verdilerse bunu çok daha anlamlı buluyorum. Ümit ederim ki, bu da iyi anlaşılır. Ayrıca bu kararla Türkiye’de hukukun üstünlüğü, evrensel hukukun geçerliliği bir kez daha Anayasa Mahkemesi tarafından gösterilmiş oldu. Bunun Türkiye dışında da çok dikkatli bir şekilde izleneceği kanaatindeyim. Ayrıca benim, milletvekilleri tutukluluğu ile ilgili, genel tutukluluk sürelerinin uzunluğu ile ilgili daha önceki açıklamalarımı da biliyorsunuz. Dolayısıyla bu bakımdan da ayrıca memnun oldum.”

Soru: Sayın Cumhurbaşkanım Türkiye’nin gündeminde başka bir konu da var. Bir haftadır Taraf Gazetesi özellikle “cemaati bitirme planı” diye lanse edilen MGK kararı ve arkasından da fişleme belgelerini yayınladı. Bu konuyla ilgili siz hiç konuşmadınız efendim, bir değerlendirmeniz olacak mı?

“TÜRKİYE AÇIK TOPLUM; HERKES DÜŞÜNCESİNİ YAZIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül: “Bu konularla ilgili, bir Cumhurbaşkanı olarak doğrusu bir şey söylemek istemiyorum. Türkiye açık toplum, herkes düşüncesini yazıyor, gördüğünü yazıyor, yorumunu yazıyor. Bunları toplum, herkes takip ediyor.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı