KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Bilgi Üreten Bir Toplum Olmak İçin Her Şeyden Çok Okumaya İhtiyacımız Var”

14.11.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Bilgi Üreten Bir Toplum Olmak İçin Her Şeyden Çok Okumaya İhtiyacımız Var”

Hayrünnisa Gül’ün himayesinde gerçekleştirilen Konuşan Kitap Şenliği’nin yedincisi Mersin’de düzenlendi. Bayan Gül, okumanın insanın en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Bazen bir kitap okumak, dünyayı tanımak ve hatta değiştirmek için yeterlidir. Ülkemizin dört bir yanında çağrımıza cevap verildiğini ve seferberlik ruhuyla kitaba sahip çıkıldığını görmek ümidimizi arttırdı. Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak ve insanımızı kitapla buluşturmak için yurdun dört bir yanında hayata geçirilen başarılı projeleri büyük bir heyecanla takip ettik” dedi.

Hayrünnisa Gül’ün himayesinde gerçekleştirilen Konuşan Kitap Şenliği’nin yedincisi Mersin’de düzenlendi.

 

Sayın Hanımefendi’nin
Hitapları
Mersin Valisi
Hasan Basri Güzeloğlu

Halk Oyunlari

Yavuz Donat

İpek Ongun

Ahmet Yeşil

M. Faruk Bayrak

Şefika Güney

Erdil Yaşaroğlu

Plaket Töreni

Tanıtım Filmi

 

Toplantıda ilk olarak, “Konuşan Kitap Şenliği” ile ilgili kısa film sunumu yapıldı; ardından konuşmalara geçildi.

Bayan Gül, toplantıda yaptığı konuşmada sözlerine, “Kitapların renkli dünyasına yaptığımız yolculukta yeni bir sayfa açmak üzere sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum” diyerek başladı.

 

 

“AMACIMIZ, İNSANIMIZI DAHA ÇOK KİTAP OKUR HALE GETİRMEKTİR”

Beş yıl önce çocuklara okumayı sevdirmek, insanımızı daha çok kitap okur hale getirmek amacıyla bu yola çıktıklarını ve bunun için birçok nedenleri olduğunu aktaran Bayan Gül, “Mesela, gelişmiş ülkelerde yılda ortalama 20 kitap okunurken bu sayı ülkemizde sadece 7 idi. Yapılan araştırmalar Türkiye’de her 4 kişiden 1’nin okuma alışkanlığı olduğunu ve toplumumuzun yüzde 32’sinin hiç kitap okumadığını gösteriyordu.  Oysa, ülke olarak ileriye gitmek, bilimde, sanatta ve sporda başarılı nesiller yetiştirebilmek ve bilgi üreten bir toplum haline gelebilmek için, dün olduğu gibi bugün de, her şeyden çok okumaya ihtiyacımız var” dedi.

Kitabın insanın en temel ihtiyaçlarından birisi olduğunu, insanın dünyaya öğrenmek ve kendini geliştirmek için geldiğini vurgulayan Bayan Gül, öğrenmenin en ucuz ve etkili yolunun da okumak olduğunu belirtti.

“BAZEN BİR KİTAP OKUMAK, DÜNYAYI TANIMAK VE HATTA DEĞİŞTİRMEK İÇİN YETERLİDİR”

Konuşmasında Bayan Gül, insanların uzun uğraşlar ve araştırmalar sonucu büyük emeklerle, zaman ve para harcayarak ulaştıkları bilgiyi kitaplarla diğer insanlara cömertçe sunduklarını aktararak şöyle konuştu: “Bazen bir kitap okumak dünyayı tanımak ve hatta değiştirmek için yeterlidir. Yol gösterici, ilham vericidir kitap. Kendimizi buluruz kitaplarda, en iyi kitaplar anlatır bizi. Bu nedenle, Konuşan Kitap Şenliği adını verdik yolculuğumuza. Biz değil, kitaplar konuşsun, neden daha çok okumak gerektiğini onlar anlatsın istedik.”

Konuşan Kitap Şenliği’nde, kültür, sanat, edebiyat ve düşünce dünyamızın önde gelen isimlerinin kitaplarla birlikte maharetlerini de konuşturduklarını söyleyen Bayan Gül, böylece, genç dimağları okumaya özendirmekle kalmayıp pırıl pırıl yüreklerde kendilerine müstesna bir yer edindiklerini ve hafızalara unutulmaz anılar olarak nakşedildiklerini de belirtti.

“SEFERBERLİK RUHUYLA KİTABA SAHİP ÇIKILDIĞINI GÖRMEK ÜMİDİMİZİ ARTIRDI”

Bu konudaki çalışmalara başladıkları ilk günden itibaren kendilerini yalnız bırakmayan, şenliklere katılarak, çocuklara model olan yazar, sanatçı ve aydınlara teşekkür eden Bayan Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Şanlıurfa, Kayseri, Ordu, İzmir ve Erzurum’dan geçti yolumuz. Ülkemizin dört bir yanında çağrımıza misliyle cevap verildiğini, seferberlik ruhuyla kitaba sahip çıkıldığını görmek ümidimizi artırdı. Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak, insanımızı kitapla buluşturmak için yurdun dört bir yanında hayata geçirilen başarılı projeleri büyük bir heyecanla takip ettik. Okullarda, okul öncesi eğitim kurumlarında, hatta evlerde başlatılan günlük okuma saati uygulamalarını; binlerce çocuğumuzun katıldığı okuma yarışmalarını anlattık gittiğimiz her yerde. Bir yılda yüzlerce kitap okuyan çocuklarımızdan, birbirleriyle yarışırcasına toplu okuma etkinlikleri düzenleyen ve art arda rekorlar kıran illerimizden övgüyle söz ettik. ‘Dünyanın en yüksek katılımlı kitap okuma etkinliği’ rekorunu ülkemize kazandıran Mersin’i örnek gösterdik diğer şehirlerimize.”

Birlik, beraberlik ve dayanışmadan doğan sinerjiyle neler başarılabileceğinin bir örneği olan etkinliğe gösterilen ilgiden dolayı teşekkürlerini ifade eden Bayan Gül, 2013 Akdeniz Oyunları’na da büyük bir başarıyla ev sahipliği yapan Mersin’in bir dünya markası haline getirecek daha pek çok başarılara imza atması dileğini ifade etti.

“BİZİ BİZ YAPAN VE BİR ARADA TUTAN DEĞERLERİMİZİ KİTAPLARDAN ÖĞRENİRİZ”

Konuşmasında Bayan Gül çocuklara şöyle seslendi: “Sevgili çocuklar; biliyorum, anneleriniz-babalarınız, öğretmenleriniz, büyükler olarak hepimiz size sürekli kitap okumanız konusunda telkinde bulunuyoruz ve belki bazen sizi sıkıyoruz, bıktırıyoruz. Ama inanın bu o kadar önemli bir mesele ki belki de az bile söylüyoruz. İnsan kelimelerle düşünür. Ne kadar çok kelime bilirseniz düşünme ufkunuz o kadar genişler, zeka seviyeniz o oranda artar. Zekayı ölçen en önemli kriterlerden biri kelime hazinesidir. Okumak sadece kelime hazinenizi, bilgi dağarcığınızı geliştirmekle kalmaz, sosyal ve kültürel yönlerinizi de geliştirir; hayal dünyanızı zenginleştirir. Tarihimizi, kültürümüzü, kimliğimizi, bizi biz yapan ve bir arada tutan değerlerimizi kitaplardan öğrenirsiniz. Yeter ki, kitapların zengin dünyasından, size kazandıracaklarından kendinizi mahrum etmeyin. Unutmayın, hepinizin hayatını değiştirecek bir kitap var, ama onu ancak okuyarak bulabilirsiniz.”

Bayan Gül, şenliğe destek veren yazar, sanatçı ve yayıncılar ile başta Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu olmak üzere etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese ve kendilerini yalnız bırakmayan Mersinlilere teşekkür etti.

BAYAN GÜL, KARACAOĞLAN’DAN BİR ŞİİR OKUDU

Daha sonra Bayan Gül, ünlü ozanımız Karacaoğlan’ın bir şiirini okuyarak şenliği başlattı. Ardından Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu tarafından Bayan Gül’e plaket takdim edildi.

Gazeteci Yazar Yavuz Donat ile gerçekleştirilen söyleşinin ve kitap okumasının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Ekibi Silifke Yöresi’ne ait halk oyunları gösterisi sundu. Karikatürist Erdil Yaşaroğlu ise okumanın önemini anlatan bir sunum yaptı. Ardından sırasıyla İpek Ongun, Ahmet Yeşil, Faruk Bayrak ve Şefika Güney ile söyleşi gerçekleştirildi.

PROGRAMA KATKI SAĞLAYANLARA PLAKET

Bayan Gül, programa katkı sağlayan Hasan Basri Güzeloğlu, İpek Ongun, Yavuz Donat, Erdil Yaşaroğlu, Bekir Develi, Ahmet Yeşil, M. Faruk Bayrak ve Şefika Güney’e plaket verdi.

Son olarak Bayan Gül, Mersin’i tanıtan üç boyutlu fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı