KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Bir Kitap Bir İnsanın, Hatta Bütün Dünyanın Kaderini Değiştirebilir”

20.05.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Bir Kitap Bir İnsanın, Hatta Bütün Dünyanın Kaderini Değiştirebilir”

Himayesinde yürütülen Konuşan Kitap Şenliği’nin Erzurum toplantısına katılarak bir konuşma yapan Bayan Gül, “Bizler, okumanın ibadet sayıldığı, kitabın, yazarın mukaddes görüldüğü bir kültürden geliyoruz. Tarihimiz, ömrünü okumaya ve öğrenmeye adamış kahramanların destanlarıyla dolu. Her konuda olduğu gibi okuma konusunda da ecdadımıza layık olmalı, geçmişin gerisinde kalmamalıyız” dedi.

 

Kuklagiller - Haber
Kısa Film Gösterimi
Erzurum Valisi
Sebahattin Öztürk
Sayın Hanımefendi’nin
Hitapları
Mehmet Akbay’ın
Konuşması
Mustafa İsen ile Söyleşi
ve Kitap Okuma

Halk Oyunu
Nurullah Genç ile Söyleşi
ve Şiir Okuma
Nurullah Akçayır
Erzurum Türküleri
İclal Aydın ile Söyleşi
ve Kitap Okuma
Aşıkların Atışması
R.Sağlam - İ.Yavuzer
Nasuh Mahruki ile Söyleşi
ve Kitap Okuma
Hacı Ali Konuk ile Söyleşi
ve Kitap Okuma
Sayın Hanımefendi’nin
Plaket Takdimi
Nene Hatun’un
Kabrini Ziyaret
Erzurum Curling
Salonu

 

Hayrünnisa Gül, himayesinde yürütülen Konuşan Kitap Şenliği’nin Erzurum toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

6. KONUŞAN KİTAP ŞENLİĞİ ERZURUM’DA

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen şenlikte yaptığı konuşmada Bayan Gül, toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Toplumda okuma bilincini geliştirmek ve çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla İstanbul, Şanlıurfa, Kayseri, Ordu ve İzmir’in ardından bugün de, dadaşlar diyarı Erzurum’dayız. Öncelikle bizleri yalnız bırakmayan Sevgili Erzurumlulara teşekkür ediyor, hepinizi sevgiyle selamlıyorum” dedi.

 

 

STEVE JOBS’IN HAYAT HİKÂYESİ

Bayan Gül, konuşmasının başında, Steve Jobs’ın hayat hikâyesini, “İzin verirseniz küçük bir hikâye ile sözlerime başlamak istiyorum, kahramanını tüm dünyanın çok iyi tanıdığı, yaşanmış, gerçek bir hikâye ile: Bir zamanlar ülkenin birinde küçük bir çocuk varmış. Fakir bir aile tarafından evlat edinilen bu çocuk, yaramazlığıyla etrafındaki herkesi canından bezdirirmiş. O kadar yaramazmış ki,  ilkokul üçüncü sınıfta bir dönem okuldan bile uzaklaştırılmış. Derken dördüncü sınıfta hayatının seyrini tamamen değiştirecek bir öğretmenle tanışmış. Bir gün bu öğretmen çocuğa bir kitap vermiş: ‘Bu kitabı bitirmeni istiyorum. Eğer bitirirsen sana beş dolar vereceğim’ demiş. Çocuk kitabı bitirmiş ve beş doları öğretmeninden almış. Ama o kitabı okumakla kazandığı tek şey o beş dolar değilmiş. Çünkü o kitap, kendi ifadesiyle ‘içinde öğrenme tutkusu başlatmış.’ Çocuk, o günden sonra çok hızlı bir gelişim göstermiş ve büyüdüğünde dünyayı değiştiren insanlardan biri olmuş. Aranızda bu çocuğun kim olduğunu tahmin edenler vardır. Henüz bulamayanlar için bir ipucu daha vereyim isterseniz. Çocuğun ailesi o kadar yoksulmuş ki, okuldaki öğle yemeklerine her gün sadece bir elma götürebilirmiş. Arkadaşlarının beslenme çantaları kekler, çörekler, kurabiyelerle dolu iken, bu çocuk getirdiği elmayı da tek bir seferde değil teneffüslerde parça parça yermiş. Herhalde tahmin ettiniz: Hikâyemizin kahramanı bu çocuk, geliştirdiği teknolojilerle bugün milyarlarca insanın hayatına yön veren dünyanın ikinci büyük şirketinin kurucusu Steve Jobs’tan başkası değil. Değerli Misafirler, Steve Jobs ömrü boyunca pek çok kez ‘Bir kitap okudum hayatım değişti’ demiştir herhalde…” sözleriyle dinleyicilere anlattı.

“OKUMA KONUSUNDA DA ECDADIMIZA LAYIK OLMALI; GEÇMİŞİN GERİSİNDE KALMAMALIYIZ”

Bir kitabın bir insanın hayatını ve hatta bütün dünyanın kaderini değiştirebileceğine dikkat çeken Bayan Gül şöyle konuştu: “Bizler ilk emri ‘Oku’ olan bir dinin mensupları olarak, okumanın ibadet sayıldığı, kitabın, yazarın mukaddes görüldüğü bir kültürden geliyoruz. Tarihimiz ömrünü okumaya, öğrenmeye adamış kahramanların destanlarıyla dolu. Gecelerini okuma ve yazmayla geçiren, ‘El Kanun Fi’t Tıp’ isimli eseri altı yüzyıl boyunca Batı’da ders kitabı olarak okutulan İbni Sina’nın; sabahlara kadar kitap okuyan, 19 yaşında altı dil bilen Fatih’in; Mısır seferine giderken beraberinde üç katır yükü kitap götüren Yavuz’un torunlarıyız biz… Her konuda olduğu gibi okuma konusunda da ecdadımıza layık olmalı; geçmişin gerisinde kalmamalıyız” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK, HERKESİN ORTAK SORUMLULUĞU”

Bayan Gül, çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmanın bireylerin, ailelerin ve öğretmenlerin sorumluluğu olduğu kadar devletimizin, milletimizin, kısacası herkesin ortak sorumluluğu olduğuna işaret ederek, “Yaptığımız ziyaretlerde görüyoruz ki, gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde bu konuyla özel olarak ilgileniliyor. Çocuklara kitap sevgisi aşılamak amacıyla ulusal okuma programları hazırlanıyor, kütüphaneler kuruluyor, yaygınlaştırılıyor ve çocuklar için cazibe merkezi haline getiriliyor” dedi.

“900 YILLIK BİR KÜTÜPHANE GELENEĞİMİZ VAR”

Ülkemizde de 900 yıllık bir kütüphane geleneği olduğuna işaret eden Bayan Gül, Osmanlı İmparatorluğunun ilk dönemlerinden itibaren kütüphanelerin, camii, türbe, medrese ve imarethane gibi kurumların içinde yer aldığını, İmparatorluğun büyümesi ile birlikte Anadolu’nun birçok yerinde de kütüphaneler kurulduğunu belirterek, dönemin devlet ve din büyükleri tarafından kurulan ve vakıflar yoluyla yaşatılan bu kütüphanelerden bazılarının koleksiyonları ile günümüzde de varlığını sürdürdüğüne dikkat çekti.

Bayan Gül, “Çocukluk anılarımda müstesna bir yeri olan ve her okul çıkışı uğrak yeri yaptığım Beyazıt Kütüphanesi de bunlardan biri… Osmanlı döneminde devlet eliyle kurulmuş ilk kütüphane olan Beyazıt Kütüphanesi, yüzyıllardır benim gibi binlerce çocuğa kitap sevgisi aşılamıştır” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA KİTABI SEVDİRMENİN YOLU KÜTÜPHANELERDEN GEÇİYOR”

Günümüzde, kütüphanelerimizin nitelik ve nicelik bakımından gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde olduğunu ifade eden Bayan Gül, uluslararası standartlara göre Türkiye’deki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken sadece 13 milyon kitap bulunduğuna dikkat çekti ve 5 milyon nüfuslu Finlandiya’da bin 202 kütüphane bulunurken, 70 milyonluk Türkiye’de bu rakamın sadece bin 434 olduğuna dikkat çekti. Bu durumun bize, ülkemize, geçmişimize hiç de yaraşır bir tablo olmadığını vurgulayan Bayan Gül, çocuklarımıza kitabı sevdirmenin yolunun kütüphanelerden geçtiğini belirtti.

BAYAN GÜL’DEN BELEDİYELERE KÜTÜPHANE ÇAĞRISI

Bayan Gül, konuşmasında, toplum olarak kitapla ilişkimizi güçlendirmek, yeni nesillere okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsak kütüphane geleneğimizi canlandırmamız gerektiğini vurgulayarak, “Bu konuda belediyelerin önemli bir misyon üstlenebileceğini düşünüyorum ve buradan belediyelerimize bir çağrı yapmak istiyorum: İfa etmiş olduğunuz pek çok önemli hizmetin yanında, gelin illerinizde, ilçelerinizde ve hatta beldelerinizde kütüphaneler kurun. Bu kütüphaneleri, binlerce kitapla, çeşitli etkinliklerle, oyun alanları ve teknolojik imkânlarla çocuklarımız için ilgi çekici mekânlar haline getirin. Tek bir çocuğun bile hayatını değiştirecek kitaba ulaşmasına vesile olursanız, inanın hem bu dünya hem de ahiretiniz için arkanızda bırakacağınız en kıymetli eser, bu olacaktır” dedi.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

Bayan Gül, sözlerini, katılımlarıyla kitap şenliğine gönüllü olarak destek veren yazar, sanatçı ve aydınlara, iş dünyamızın temsilcilerine, sponsorlar ile başta Erzurum Valisi Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk olmak üzere kendilerini ağırlayan Erzurumlulara ayrı ayrı teşekkür ederek tamamladı.

Konuşmasının ardından Bayan Gül, ünlü şair ve yazar Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” adlı kitabında Erzurum’u anlattığı bölümden bir parça okudu.

PROGRAMA KATKI SAĞLAYANLARA PLAKET

Gerçekleştirilen söyleşi ve kültürel programların ardından Bayan Gül, Vali Sebahattin Öztürk ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ile programa katkı sağlayan Mustafa İsen, Nurullah Genç, İclal Aydın, Nasuh Mahruki, Hacı Ali Konuk, Mehmet Akbay, Nurullah Akçayır, İhsan Yavuzer ve Rahim Sağlam ile sponsorlar Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Ticaret Odası, Halk Bankası, Palandöken Belediyesi, Turkcell, Türk Telekom, Vakıfbank, Yakutiye Belediyesi ve Ziraat Bankası temsilcilerine plaket takdim etti.

KÜLTÜR MERKEZİ FUAYE ALANI’NDA ERZURUM SERGİSİ

Bayan Gül programın tamamlanmasının ardından Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda Erzurum ile ilgili kitaplar, Erzurum fotoğrafları, şehirdeki önemli eserlerin işlendiği halılar ile bu eserlerin maketleri (Minia-Erzurum) ile “Erzurum Okuyor” yarışması ile “Oltu Taşı ve Kadın İstihdamı” projelerine ilişkin standların yer aldığı sergiyi gezdi.

 

ERZURUMLU EMRAH EDEBİYAT MÜZE KÜTÜPHANESİ

Bayan Gül, daha sonra, Türkiye’deki altı edebiyat müze kütüphanesinden biri olan Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Bayan Gül’ü müzeye gelişinde, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk karşıladı.

NENE HATUN’UN KABRİNİ ZİYARET

Bayan Gül, Erzurum programı çerçevesinde Aziziye Tabyaları ile Aziziye Tabyası’nın savunulmasında kahramanca savaşarak adını tarihe yazdıran Nene Hatun’un kabrini de ziyaret etti.

 

 

 

 

BAYAN GÜL, CURLING TAŞI İLE SEMBOLİK ATIŞ YAPTI

 

Erzurum’da Curling Salonu’nu da ziyaret eden Bayan Gül, Curling Millî Takımı ile Birinci Lig’de oynayan üç takımın kısa gösterini izledikten sonra curling taşı ile sembolik bir atış yaptı. Sporcularla toplu fotoğraf çektiren Bayan Gül, daha sonra temaslarını tamamlayarak Ankara’ya döndü.

Curling

Curling, 16. yüzyılda İskoçya’da ortaya çıkmış bir spordur. Stratejik olarak oyun planı kurmaya ve rakibin planını çözmeye dayandığından “buzda satranç” olarak adlandırılmaktadır. Erzurum Curling Salonu, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları vesilesiyle 2010 yılında inşa edilmiş olup, Türkiye’nin ilk ve tek curling salonudur. Türkiye Curling Federasyonu da Erzurum’da bulunmaktadır.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı