“Üçlü İş Birliği Zirvesi Uluslararası Toplum Tarafından Takdirle İzleniyor”

15.05.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Üçlü İş Birliği Zirvesi Uluslararası Toplum Tarafından Takdirle İzleniyor”

Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen Türkiye - Bosna Hersek - Sırbistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi’nin açılış oturumunda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin Balkanlar'da kalıcı barış ve istikrarın tesisi için Sırbistan ve Bosna-Hersek ile ilişkilere verdiği öneme işaret ederek, “Balkanlarda oluşmasına katkı sağlamak için elbirliğiyle çalıştığımız pozitif atmosfer, Üçlü Zirve sürecinin artık kriz çözme ve tarafları buluşturma aşamasından, kurumsallaşma ve ortak projeler üretme safhasına geçmesine ilişkin olarak bizlere umut aşılamaktadır” dedi.

Türkiye - Bosna Hersek - Sırbistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Çankaya Köşkü’nde gerçekleştiriliyor.

Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Nebojşa Radmanoviç, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Zeljko Komsiç, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzetbegoviç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç’i Çankaya Köşkü’ne gelişlerinde törenle karşıladı.

 

 

AÇILIŞ OTURUMU

Karşılama töreninin ardından fotoğraf çekildi ve Türkiye - Bosna Hersek - Sırbistan Üçlü Zirvesi Genel Katılımlı Oturumu’na geçildi. Oturumun açılışında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Zirve vesilesiyle, konuklarını Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TÜRKİYE’NİN BALKANLAR’A VERDİĞİ ÖNEM

Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin Balkanlar'da kalıcı barış ve istikrarın tesisi için Sırbistan ve Bosna-Hersek ile ilişkilere verdiği öneme işaret ederek, bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Nikoliç'i bu yıl Şubat ayında, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi İzetbegoviç'i ise Ocak ayında Ankara'da ağırladığını ve bölgeyi ilgilendiren konularda çok faydalı görüşmelerde bulunduklarını aktardı.

“GEÇMİŞE DEĞİL, GELECEĞE BAKAN ZİHİNSEL BİR DÖNÜŞÜMÜN KAPISI ARALANDI”

Cumhurbaşkanı Gül, “Esasen bölgenin karanlık mazisiyle özdeşleştirilen 1992-1995 yıllarındaki savaşın ve 1999'da Kosova'da yaşananların üzerinden çok zaman geçti. Aradan geçen sürede bölgemizde önemli gelişmeler yaşandı. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki, Balkan ülkelerinde işbaşına gelen liderlerin çoğu bu acı tarihle yüzleşmek ve geçmişin tatsız hatıralarını geride bırakmak için vizyoner bir yaklaşım benimsemiştir. Böylelikle, geçmişe değil, geleceğe bakan zihinsel bir dönüşümün kapısı aralanmıştır. Bu vesileyle, büyük cesaret, samimiyet ve kararlılık örneği gösteren Sırbistan liderliğini takdirle anmak isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, memnuniyet verici olarak nitelendirdiği bu adımların geleceğe dönük olarak güçlü bir iş birliğinin zeminini oluşturduğunu belirtmekle birlikte Balkanlar'da hala yapılacak işler bulunduğuna da dikkat çekti.

“İŞ BİRLİĞİMİZİN TEMELLERİ HER GEÇEN GÜN GÜÇLENİYOR”

Üçlü Zirve sürecinin, daha fazlasını yapma arzu ve iradesinin tezahürü olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, Bosna-Hersek ve Sırbistan arasındaki üçlü iş birliği, Üçlü Zirveler sürecini İstanbul'da başlattığımız Nisan 2010'dan çok daha kapsamlı ve ileri bir noktaya erişmiştir. Süreç sayesinde diyalog ve iş birliğimizin temelleri her geçen gün güçlenmektedir. Süreç, halklarımızın ve bölgemizin yararı gözetilerek hepimizin görüşlerini açıklık ve samimiyetle dile getirdiği önemli bir platform vasfını taşımaktadır. Üçlü iş birliği, ülkelerimizin ötesinde bölgesel istikrar ve iş birliğine de katkıda bulunmakta ve uluslararası toplum tarafından takdirle izlenmektedir.”

“GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA ETMEK”

Görüşmelerin, "Geleceği Birlikte İnşa Etmek" teması üzerinde gerçekleşeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, üçlü iş birliğinin yeni ufuklara nasıl taşınabileceğine ilişkin fikir teatisinde bulunacaklarını kaydetti.

“PROJELER ÜRETME SAFHASINA GEÇEN ÜÇLÜ ZİRVE SÜRECİ UMUT AŞILIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Balkanlarda oluşmasına katkı sağlamak için elbirliğiyle çalıştığımız pozitif atmosfer, Üçlü Zirve sürecinin artık kriz çözme ve tarafları buluşturma aşamasından, kurumsallaşma ve ortak projeler üretme safhasına geçmesine ilişkin olarak bizlere umut aşılamaktadır. Bu anlayışla, bugün ağırlıklı olarak Balkan ülkelerinin Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme çabaları ile sürece ekonomi boyutunun dâhil edilmesi üzerinde duracağız. Bu iki sütunu Balkanlarda kalıcı barış, huzur, istikrar, güven ve refah ortamı oluşturulmasının en güçlü teminatı olarak görüyoruz.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı