Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite ile Litvanya-Türkiye İş Forumu’nun açılışına katılarak iş adamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, AB’nin pek çok ülkesinde finans krizleri yaşanırken Türkiye ve Litvanya’nın kriz yaşamadığını vurguladı. Litvanyalı iş adamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya çağıran Cumhurbaşkanı Gül, “Sizleri teşvik etmek ve yolunuzu açtığımızı göstermek için bugün aranızdayız” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Litvanya ziyaretinin son gününde ilk olarak Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius’u kaldığı otelde kabul etti.
Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile Litvanya-Türkiye İş Forumu’nun açılışına katılarak iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.
Litvanya-Türk İş Forumu’nun açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri görüşmelerde ilişkilerin ekonomik ayağına verilen önemin dile getirildiğini ve ekonomik faaliyetlerin gelişmesi için gerekenlerin yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, iş dünyası temsilcilerine bu konuda görev düştüğünü kaydederek, “Sizleri teşvik etmek ve yolunuzu açtığımızı göstermek için bugün aranızdayız” dedi.
LİTVANYA’NIN AB DÖNEM BAŞKANLIĞI
Türkiye ile Litvanya arasında 1930 yılında dostluk anlaşması imzalandığını ve Türkiye’nin bu anlaşmaya sadakatle bağlı kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bugün de ilişkilerin NATO ve AB çerçevesinde devam ettiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Litvanya’nın üç ay sonra AB dönem başkanlığını devralacağını hatırlatarak AB konusunda önemli tecrübeye sahip Cumhurbaşkanı Grybauskaite’nin de Litvanya Cumhurbaşkanı olarak tecrübeleriyle faydalı olacağını söyledi.
“ÜYE ÜLKELERİN İMZALARINA SADAKAT GÖSTERMELERİNİ BEKLEMEK ŞÜPHESİZ HAKKIMIZDIR”
Türkiye gibi ekonomisi ve nüfusu büyük olan ülkelerin AB’yle müzakere ve tam üyelik süreçlerinin sancılı olduğuna, daha önce İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde de bu durumun yaşandığına ve Türkiye’nin bu durumun farkında olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Şunun kesinlikle unutulmamasını istiyoruz, AB’nin temel prensiplerinden birisi ahde vefadır. 2005 yılında AB’nin bütün üyelerinin cumhurbaşkanlarının, başbakanlarının Türkiye’nin tam üyelik sürecini başlatma iradeleri daha tazeliğini korurken, bütün üye ülkelerin bu imzalarına sadakat göstermelerini beklemek de şüphesiz ki bizim hakkımızdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin 1996 yılından beri AB Gümrük Birliği’ne tam üye olan bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’nin bu ayrıcalıklı özelliğinin ve öneminin de bütün üye ülkeler tarafından takdir edilmesini istiyoruz” dedi.
İş dünyası temsilcilerinin vize konusundaki sıkıntıları kendisine aktardığını da söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, üretilen mallar gümrük birliği içinde rahatlıkla dolaşırken malları üretenlerin ya da sahiplerinin gümrük birliği üyesi ülkelere rahatça gidemediğini vurguladı.
“TÜRKİYE’YE VİZE MUAFİYETİ UYGULANMAMASI BÜYÜK BİR NOKSANLIKTIR”
Vize işlemlerinin çok uzun sürdüğüne ve çok büyük haksızlıklar olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Litvanya’nın dönem başkanlığı sırasında da başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün yetkililerden ricamız; bu konuyla ilgili bizim olmadığımız toplantılarda bunun adil olmadığının tartışılması ve bu konuda beklediğimiz adımların atılmasıdır. AB, Latin Amerika’daki Brezilya ile bile, daha üyelik müzakerelerine başlamamış ülkelerle bile vize muafiyeti anlaşmaları imzalarken, Türkiye gibi büyük bir ekonomiyle bunu yapmaması büyük bir noksanlıktır'' diye konuştu.
VİKİNG TRENİ PROJESİ
Ekonomik faaliyetlerin artırılması için hukuki ve fiziki altyapıyı hazırladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Viking Treni” projesiyle Litvanya’dan çıkan vagonların Karadeniz üzerinden Türkiye’ye, Türkiye’den de Orta Doğu başta olmak üzere diğer coğrafyalara rahatça ulaşacağını, projenin büyük avantaj sağlayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, THY’nin İstanbul-Vilnius uçuşlarının da Haziran ayında başlayacağını bildirdi.
TÜRKİYE VE LİTVANYA’NIN EKONOMİK BAŞARISI
AB’nin pek çok ülkesinde finans krizleri yaşanırken Türkiye’nin de, Litvanya’nın da kriz yaşamadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Dünya Bankası’nın iş yapma kolaylığı açısından yaptığı sıralamada Litvanya’nın 27’nci olduğunu belirtti.
CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN LİTVANYALI İŞ ADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI
Konuşmasında Türk iş adamlarına, “Bu ülkede sizin önünüze herhangi bir bürokratik engel, öngörülmeyen problemler çıkmamakta. Bunu, en tarafsız kurum olarak Dünya Bankası söylemekte. Dolayısıyla cesaretle bu ülkede yatırım yapabilirsiniz, cesaretle bu ülkeyle ticaret yapabilirsiniz. Bu ülkenin hukukuna ve kurallarına güvenebilirsiniz” diye seslenen Cumhurbaşkanı Gül, Litvanyalı iş adamlarına da “Siz de Türkiye’ye yatırım yapabilir, Türk iş adamlarına güvenebilir, Türkiye ile ticaret yapabilirsiniz. Her şeyden önce Türkiye’nin, harcama paritesine göre bir trilyon doların üzerinde gayri safi milli hasılası vardır” dedi.
TÜRKİYE’NİN EKONOMİK GÜCÜ
Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde AB ortalamasından beş kat daha fazla büyüdüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin hinterlandının genişliğine dikkati çekti ve Litvanyalı iş adamlarının Türkiye üzerinden Orta Doğu, Afrika, Mağrip ve Orta Asya ülkelerine rahatça açılabileceklerini, bu bölgelerde Türk iş adamlarıyla yatırım yapabileceklerini söyledi.
Türkiye’nin ekonomik göstergeleri hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, “Potansiyel büyüktür, bunu değerlendirmek sizin elinizdedir. Ne kadar çok iş yaparsanız, ne kadar çok bir araya gelirseniz iş yapma fırsatları bulursunuz” dedi.
CUMHURBAŞKANI GRYBAUSKAİTE: “TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİ KUVVETLE DESTEKLİYORUZ”
Toplantıda yaptığı konuşmada Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite, “Litvanya, Türkiye’nin AB’ye üyeliğini kuvvetle desteklemektedir. Bizler Litvanya’nın dönem başkanlığı esnasında Türkiye'nin üyelik müzakerelerini desteklemek için elimizden gelen her türlü katkıyı yapmaya hazırız. AB ile Türkiye arasındaki daha yakın iş birliği, katılım müzakerelerinde kaydedilen ilerleme ve vize serbestliğinin sağlanması aynı zamanda halklar arasındaki ilişkilerin de güçlenmesi hem AB’nin hem Litvanya’nın hem de Türk halkının menfaatinedir” dedi.
Türk bilim insanlarını ve girişimcilerini Litvanya’daki mevcut alt yapıyı kullanmaya davet eden Grybauskaite, ortak sınai araştırmalar ve kalkınma projeleri geliştirilebileceğini bildirdi.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Grybauskaite huzurunda, TRT ile Litvanya Radyo Televizyon Kurumu arasında iş birliğine dair mutabakat muhtırası ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Litvanya Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı arasında iş birliğine dair mutabakat muhtırası imzalandı.
KÜLTÜR VE EĞİTİM MERKEZİ’NİN AÇILIŞI
Litvanya-Türk İş Forumu’nun ardından Kültür ve Eğitim Merkezi’nin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Gül, merkeze gelişinde Litvanya Müftüsü Romas Yakubauskas, Tatar Cemiyeti Başkanı Alexander Begaskas ve din görevlisi Mustafa Azgün tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül, açılışın ardından binada incelemelerde bulundu.
CUMHURBAŞKANI GÜL ONURUNA ÖĞLE YEMEĞİ
Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca Litvanya Meclis Başkanı Vydas Gedvilas’ın onuruna verdiği öğle yemeğine de katıldı.