KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türk ve Litvan Halkları Tarih Boyunca Birbirlerine Karşı Dostane Hisler Beslemişlerdir”

03.04.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türk ve Litvan Halkları Tarih Boyunca Birbirlerine Karşı Dostane Hisler Beslemişlerdir”

 

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğinde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Litvanya’nın üç ay sonra üstleneceği AB Dönem Başkanlığı’nın Türkiye-AB ilişkilerine somut katkısı olacağına inandığını belirterek, “Nazik davetinize icabeten gerçekleştirdiğim bu ziyarette, ikili iş birliğinin her alanda daha da geliştirilmesi doğrultusundaki karşılıklı siyasi irademizi ve geleceğe yönelik müşterek vizyonumuzu teyit etmek, bana kıvanç vermiştir” dedi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, resmî ziyaret için bulundukları Litvanya’da Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite tarafından onurlarına verilen resmî akşam yemeğine katıldı. 

“BU ZİYARETİN BENİM İÇİN ÖZEL BİR KIYMETİ VAR”

Cumhurbaşkanı Gül yemek öncesinde yaptığı konuşmada, Litvanya’da bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Vilnius’u daha önce 2004 ve 2005 senelerinde iki defa ziyaret etme imkânını bulmuştum. Ancak, Litvanya’ya Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez gerçekleştirdiğim bu resmî ziyaretin, benim için özel bir kıymeti bulunmaktadır. Türk ve Litvan halkları tarih boyunca birbirlerine karşı dostane hisler beslemişlerdir. Türkiye ve Litvanya arasında 1930 yılında imzalanan Dostluk Anlaşması, bu hissiyatın günümüze kadar güçlenerek ulaşan müşahhas temelini teşkil etmektedir” dedi. 

“NATO MÜTTEFİKİ VE AB BAĞLAMINDA ORTAK İKİ ÜLKEYİZ”

Türkiye ve Litvanya’nın, bugün, NATO müttefiki ve AB bağlamında ortak iki Avrupa ülkesi olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Litvanya’nın, AB üyeliği yolunda Türkiye'nin daima yanında yer aldığını ve verdiği güçlü desteği yüksek sesle ifade ettiğini belirterek, Litvanya'nın bu örnek tutumundan dolayı teşekkür etti. 

“LİTVANYA’NIN AB DÖNEM BAŞKANLIĞI TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNE SOMUT KATKI YAPACAK”

Litvanya’nın üç ay sonra üstleneceği AB Dönem Başkanlığı’nın Türkiye-AB ilişkilerine somut katkısı olacağına inandığını aktaran Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “2011 yılında başarıyla icra ettiğiniz AGİT Dönem Başkanlığı örneğinde olduğu üzere, Dönem Başkanlığınızın AB’nin geleceğine de ışık tutacağına eminim. Nazik davetinize icabeten gerçekleştirdiğim bu ziyarette, ikili iş birliğinin her alanda daha da geliştirilmesi doğrultusundaki karşılıklı siyasi irademizi ve geleceğe yönelik müşterek vizyonumuzu teyit etmek, bana kıvanç vermiştir.”

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı