KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türk ve Leton Halkları Arasındaki Kadim İlişkiler, Yüzyıllar Öncesine Dayanmaktadır”

02.04.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türk ve Leton Halkları Arasındaki Kadim İlişkiler, Yüzyıllar Öncesine Dayanmaktadır”

 

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğinde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Letonya’nın, Avrupa’nın kuzey ve güney uçlarında yer alan ve Baltık Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlayan tarihî ticaret yolu üzerindeki iki ülke olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, diplomatik ilişkilerin 1925 yılında kurulduğunu, siyasi ilişkilerin de, bu sağlam temel üzerinde her geçen gün daha da geliştiğini vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, resmî ziyaret için bulundukları Letonya’nın başkenti Riga’da, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ve eşi Dace Seisuma tarafından onurlarına verilen resmî akşam yemeğine katıldı. 

Yemek öncesinde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Letonya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, kendilerine gösterilen misafirperverlik dolayı teşekkür etti. 

“RİGA’YI HER ZİYARETİMDE, TARİHÎ ATMOSFERİ VE DİNAMİZMİ BENİ BİR KEZ DAHA DERİNDEN ETKİLİYOR”

Letonya'ya Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez gerçekleştirdiği resmî ziyaretin, kendisi için özel bir önemi bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “2004 yılında Dışişleri Bakanı iken resmî ziyaret münasebetiyle ilk kez geldiğim Riga, gördüğüm ilk Baltık şehri olması bakımından, kalbimde müstesna bir yere sahiptir. Riga'yı her ziyaretimde, tarihî atmosferi ve dinamizmi beni bir kez daha derinden etkilemektedir. Bilahare, 2006 yılında NATO Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdiğim ziyaret sırasında da Leton halkının candan dostluğunun ve ilgisinin müşahhas örneklerine şahit olmuştum. Bu seyahatlerimin hatıralarını hâlâ muhafaza ediyorum” dedi. 

“DOST VE MÜTTEFİK LETON HALKINA ŞEHİTLİĞİMİZE GÖSTERDİKLERİ İTİNADAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Türkiye ve Letonya’nın, Avrupa'nın kuzey ve güney uçlarında yer alan ve Baltık Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlayan tarihî ticaret yolu üzerindeki iki ülke olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, diplomatik ilişkilerin 1925 yılında kurulduğunu, siyasi ilişkilerin de, bu sağlam temel üzerinde her geçen gün daha da geliştiğini aktardı. Bu bağlamda, 2015 yılında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 90. yıl dönümü olacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunun bir iftihar vesilesi olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını şöyle sürdürdü: “Letonya'nın 2015 yılında Avrupa Birliği'nin Dönem Başkanlığını üstlenmesi ise, bir tevafuk olarak bu yıl dönümünü taçlandıracaktır. Esasen, Türk ve Leton halkları arasındaki kadim ilişkiler, yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. 1877-78 Osmanlı-Rus savaşında Plevne'de esir düşerek Letonya topraklarına getirilen ve burada hayatlarını kaybeden askerlerimiz, Cesis şehrindeki şehitlikte Leton halkının ebedi misafiri olarak yatmaktadırlar. Bu fırsattan istifadeyle, Zat-ı Devletleri'nin şahsında, dost ve müttefik Leton halkına şehitliğimize gösterdikleri itinadan dolayı Türk Milleti adına bir kez daha teşekkür ediyorum.” 

TÜRKİYE’NİN AB SÜRECİNDE LETONYA’NIN DESTEĞİ

Letonya’nın, ülkemizin stratejik önceliği olan Avrupa Birliği üyeliği konusunda başından beri Türkiye'nin yanında yer aldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül,  bu politikanın takipçisi olan Cumhurbaşkanı Berzins’e, Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda ülkemize verdiği kuvvetli destek için tekrar teşekkür etti. 

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLER DAHA DA GELİŞECEK”

Dünya genelindeki ve bilhassa Avrupa’daki olumsuz ekonomik şartlara rağmen büyüyen ekonomilere sahip Türkiye ve Letonya’nın bu performansının takdire şayan olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “İşadamlarımız arasındaki verimli temasların teşvikiyle, önümüzdeki dönemde daha da başarılı sonuçlar bekliyoruz. Bu bakımdan, bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte hitap ettiğimiz İş Forumu’nun, ekonomik ve ticari ilişkilerimize kayda değer ivme kazandıracağına inancım tamdır. Diğer taraftan, Türkiye’nin Leton halkının en çok tercih ettiği turizm destinasyonu olduğunu ve Leton dostlarımızın ev sahipliğimizden memnun kaldıklarını bilmek de bizleri bilhassa sevindirmektedir. Avrupa'nın canlı kültürel merkezlerinden biri olan Riga da, Türk turistler açısından caziptir. Ayrıca, geçen sene Türk Hava Yolları’nın Letonya’nın gururu olan Leton Ulusal Operası’nın sponsorluğunu üstlendiğini büyük memnuniyetle öğrendim. 2013 yılı boyunca da devam edecek bu ortaklığın, ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin zenginliğini ve çeşitliliğini gösteren çok güzel bir örnek oluşturduğunu düşünüyorum” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı