KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Uppsala Kalesi’ni Ziyaret Etti

13.03.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Uppsala Kalesi’ni Ziyaret Etti

 

İsveç ziyaretinin son gününde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte, Stockholm’den Uppsala’ya geçti. Uppsala Kalesi’ni gezen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Uppsala Üniversitesi’nin kütüphanesinde bulunan ve ziyaret dolayısıyla kalede sergilenen Osmanlı dönemine ait kitap ve el yazmalarını inceledi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç’e gerçekleştirdiği devlet ziyaretinin son gününde eşi Hayrünnisa Gül ile başkent Stockholm’den Uppsala’ya geçerek çeşitli temaslarda bulundu. 

UPPSALA KALESİ’Nİ ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü Uppsala Kalesi’ne gelişinde Vali Peter Egardt karşıladı. Burada İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf ve eşi Kraliçe Silvia ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, kısa süreli sohbetin ardından, Vali Egardt tarafından onurlarına verilen yemeğe katıldı. 

“AAC MICROTEC” LABORATUVARI

Yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve İsveç Kralı Gustaf, “AAC Microtec” Laboratuvarı’na giderek yetkililerden laboratuar hakkında bilgi aldı, şirketin ürettiği uydu düzenekleri ve mikroçiplerin yer aldığı kısımda incelemelerde bulundu. 

CUMHURBAŞKANI GÜL VE BAYAN GÜL, OSMANLI DÖNEMİNE AİT KİTAP VE EL YAZMALARINI İNCELEDİ

Laboratuvardaki incelemelerden sonra Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Gustaf, Uppsala Kalesi’ne gelerek Bayan Gül ve Kraliçe Silvia ile Uppsala Üniversitesi’nin kütüphanesinde bulunan ve ziyaret dolayısıyla kalede sergilenen Osmanlı dönemine ait kitap ve el yazmalarını inceledi. Heyete, Uppsala Üniversitesi Kütüphanesi Müdürü Prof. Dr. Lars Burman ve diğer yetkililer tarafından bilgi sunuldu. 

SERGİLENEN ESERLER

Sergilenen eserler arasında 1090 ve 1598 tarihli el yazması Kur’an-ı Kerim, İsveç Kralı II. Oscar’a II. Abdülhamit tarafından 1891’de hediye edilen el yazması üç kitap ve Marco de Broen adlı İsveçli tüccarın 17. yüzyılda İstanbul’a gerçekleştirdiği seyahat sırasında yaptığı çeşitli parçalardan oluşan yaklaşık üç metrelik Boğaz çizimi de yer aldı. 

Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül ile İsveç Kralı ve Kraliçesi, Uppsala Kalesi’ndeki bir salona geçti. Heyetlerle vedalaşmanın ardından Kral Carl XVI. Gustaf ve Kraliçe Silvia, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü uğurladı.

 Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü, Arlanda Havaalanı’nda Veliaht Prenses Victoria ve eşi Prens Daniel ile İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt uğurladı. 

İsveç’teki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Ankara’ya hareket etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı