KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’den Hollandalı Senatör van der Linden’e Cumhuriyet Nişanı

14.02.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Hollandalı Senatör van der Linden’e Cumhuriyet Nişanı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Hollanda arasındaki dostça ilişkilerin gelişmesini ve milletlerin birbiriyle yakınlaşmasını sağladığı için, Hollanda Senatosu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi eski başkanı Hollandalı Senatör René van der Linden’e Cumhuriyet Nişanı takdim etti. Senatör van der Linden, aynı zamanda, Türkiye-Hollanda Diplomatik İlişkilerinin 400. Yıl Dönümü Danışma Kurulu Başkanlığını da sürdürüyor.

 

Cumhuriyet Nişanı
Tevcih Töreni
Cumhuriyet Nişanı
Takdimi
Hollandalı Senatör
René van der Linden

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle Hollanda Senatosu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) eski Başkanı, Senatör René van der Linden’e Cumhuriyet Nişanı’nı tevcih etti.

 

 

“SAYIN RENÉ VAN DER LİNDEN İLE HUKUKUMUZ, EPEY ESKİYE DAYANMAKTADIR”

Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, devlet başkanı haricindeki zevata verilen, ülkemizin en büyük nişanı olan Cumhuriyet Nişanı’nı devlet adamı Senatör René van der Linden’e takdim etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Sayın René van der Linden ile hukukumuz, Türkiye ile Hollanda arasındaki 400 yıllık diplomatik ilişkiler kadar eski değil. Ama yine de epey eski bir hukukumuz vardır. Sayın René van der Linden ile şahsi dostluğumuz, AKPM Asamblesi’nde milletvekili olarak bulunduğum sıralarda Sayın René de oradaydı. O günlerden başlayan hukukumuz daha sonra da devam etti. Kendisinin 1999-2004 yılları arasında deruhte ettiği Avrupa Konseyi Avrupa Halk Partisi Başkanlığı, 2005-2008 yılları arasında yürüttüğü AKPM Başkanlığı döneminde çok yakın ilişkiler içinde olduk” dedi.

VAN DER LİNDEN’İN İNSAN HAKLARININ GELİŞİMİNE KATKISI

Senatör René van der Linden’in 40 yıla yaklaşan aktif siyasi hayatında muhafazakâr demokrat kişiliği ve çizgisini ilkeli bir şekilde koruyan bir siyasetçi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, van der Linden’in bu çerçevede, Soğuk Savaş yıllarından başlayarak, temel hak ve özgürlükler ile demokrasinin Avrupa’nın başka alanlarına da yayılmasına katkıları olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, van der Linden’in söz konusu çabalarında, Avrupa’nın ortak değerlerini esas alan, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü konularına çok önem verdiğini ve bunun bütün Avrupa’da daha geniş bir coğrafyada geçerli olması için büyük gayret sarf ettiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül,  René van der Linden’in bütün bu çalışmalarında Avrupa Konseyi’nde kendisine yakın olan çok değerli Türk Delegasyonu olduğunu ve Türkiye’den çok sayıda arkadaşı olduğunu kaydetti.

“VAN DER LİNDEN HER ZAMAN TÜRKİYE’NİN YAKIN DOSTU OLMUŞTUR”

Cumhurbaşkanı Gül, van der Linden’in uzun uluslararası siyasi ve diplomatik kariyeri boyunca Türkiye ile ilgili konulara da hâkim olduğunu, Türkiye’nin yakın bir dostu olduğunu her yerde gösterdiğini belirterek, “Hatırlayacaksınız bir zamanlar Türkiye Avrupa Konseyi’nin denetiminde olan bir ülkeydi. Bu denetimden çıkması sırasında Türkiye’ye çok büyük destekleri oldu. Kendisinin en son AKPM Başkanlığı’na ilk defa bir Türk’ün, Değerli Milletvekilimiz Mevlüt Çavuşoğlu’nun seçilmesinde verdiği desteği ve katkıyı hiçbir zaman unutamayız. Bütün bunlar tabii ki Türk dostları tarafından daima hep hatırlanacaktır” dedi.

HOLLANDA’NIN TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE VERDİĞİ DESTEK

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlama kararının, 2004 yılında Hollanda’nın Dönem Başkanlığı sırasında alındığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Maalesef bazı üye ülkelerin siyasi nedenlerden ve müzakerenin gereği olmayan teknik nedenler dışında suni şekilde müzakere sürecini adeta dondururcasına davranmalarına rağmen Hollanda’nın daima destek vermesinde de katkılarını görmüşüzdür.”

TÜRKİYE-HOLLANDA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİN 400. YIL DÖNÜMÜ

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Hollanda diplomatik ilişkilerinin 400. Yıl dönümünün geçen yıl coşkuyla kutlandığını belirterek, bu yıldönümü vesilesiyle Türkiye ile Hollanda arasında çok sayıda etkinlik düzenlendiğini ve bu çerçeve içinde kendisinin de Kraliçe Beatrix’in davetlisi olarak, Hollanda’ya bir devlet ziyareti gerçekleştirdiğini belirterek, bütün bu etkinliklerin Hazırlık Komitesi Başkanı’nın da Linden olduğunu kaydederek, “İki ülke arasında ilişkiler eğer olağanüstü bir noktaya geldi ve yatırım, ticaret, kültürel, eğitim ve tüm alanlarda çok gelişmiş ilişkiler varsa bunun arkasındaki itici güçlerden birisi de kendisidir. Bundan dolayı da doğrusu kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

Türkiye ve Türklere gösterdiği bu dostluk, yakınlık ve çabalarından dolayı nişanı van der Linden’e vermeyi kararlaştırdıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu dostluğun uzun süre devam edeceğine olan inancını dile getirerek sözlerini tamamladı ve Cumhuriyet Nişanı’nı tevcih etti.

VAN DER LİNDEN: “TÜRKİYE HER ZAMAN HAYATIMIN ÇOK ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLDU”

Van der Linden de törende Türkçe teşekkür ederek başladığı konuşmasında, nişanın verilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti ve “Türkiye her zaman hayatımın çok önemli bir parçası oldu. Türkiye’de çok önemli ve iyi dostluklar edindim” dedi.

Senatör Van der Linden’in konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül, René Van der Linden, eşi Gemma Van der Linden ve oğlu ile fotoğraf çektirildi.

TÖRENE KATILANLAR

Çankaya Köşkü’ndeki törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski bakanlardan Ertuğrul Günay ve Yaşar Yakış, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Şaban Dişli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı milletvekilleri ve büyükelçiler ile davetliler katıldı. Törende, Türkiye’de yaşayan ve Cumhurbaşkanı Gül’ün Hollanda’ya yaptığı ziyarette resmî heyette yer alan Hollandalı gazeteci Wilco van Herpen de bulundu.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı