12. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla Kahire’de gerçekleştirildi. Zirvede Filistin sorunu, Suriye’de yaşanan şiddet, Mali’deki son durum, Myanmar Müslümanlarının durumu ve İslamofobi gibi temel konular ele alındı.
“İslam Dünyası’nda Yeni Sorunlar ve Genişleyen Fırsatlar” başlığıyla düzenlenen zirve, liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle başladı.
İSEDAK İLERLEME RAPORU
Açılış oturumuna katılacak olan Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin çalışma oturumunda İİT Ekonomik ve Ticaret Daimi İşbirliği Komitesi (İSEDAK) Başkanı olarak İlerleme Raporu’nu sunacak.
GÖZLEMCİ ÜYE KKTC’Yİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU TEMSİL EDİYOR
İİT üyesi 56 ülkeden, 40 ülkenin devlet ve hükümet başkanı düzeyinde temsil edildiği zirvede, gözlemci üye statüsündeki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu temsil ediyor.
Zirvede başta Filistin sorunu olmak üzere Suriye’de yaşanan şiddet, Mali’deki durum, Myanmar Müslümanlarının durumu ve İslamofobi gibi temel konular ele alınacak.
ZİRVE ÇERÇEVESİNDE GÖRÜŞMELER
Zirve çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Maldivler Cumhurbaşkanı Muhammed Hasan ile ikili görüşme yapan Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile beraber üçlü bir görüşme gerçekleştirdi.
İslam İşbirliği Teşkilatı
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, sosyal ve bilim alanlarında üye ülkeler arasında dayanışmayı ve iş birliğini geliştirerek İslam ülkelerinin siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarını desteklemeye, standartlarını yükseltmeye ve uluslararası düzeyde konumlarını güçlendirmeye matuf olarak faaliyet göstermektedir. 1969 yılında İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) adıyla kurulmuş olan örgütün, 57 üyesi ve beş gözlemci üyesi vardır. Merkezi Cidde’de bulunan örgütün Genel Sekreterliği’ni 2005 yılından beri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu yürütmektedir.
İİT, Birleşmiş Milletler’in ardından en fazla üyeye sahip ikinci uluslararası örgüt durumundadır. Örgütün ismi, 28-30 Haziran 2011 tarihlerinde Astana’da yapılan 38. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında alınan kararla İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olarak değiştirilmiştir.
Örgütün en yetkili organı, Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’dir (İslam Zirvesi). İslam Zirvesi, genel politikaları belirlemek ve müteakip Zirve Başkanı’nı seçmek üzere üç yılda bir toplanmaktadır. Son İslam Zirvesi, 8–14 Mart 2008 tarihlerinde Senegal’in başkenti Dakar’da düzenlenmiştir. 2011 yılında Mısır’da düzenlenmesi öngörülen müteakip Zirve, ülkede yaşanan gelişmeler nedeniyle 6-7 Şubat 2013 tarihlerine ertelenmiştir.