Gana Cumhurbaşkanı Mahama Çankaya Köşkü’nde

22.01.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Gana Cumhurbaşkanı Mahama Çankaya Köşkü’nde

 

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetine icabetle ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Gül, Gana Cumhurbaşkanı Mahama’yı Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılama töreninin ardından her iki Cumhurbaşkanı heyetler arası görüşmelere geçti.

 

 

GANA’DAN TÜRKİYE’YE CUMHURBAŞKANI SEVİYESİNDE İLK ZİYARET

Gana’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilki teşkil etmesi bakımından ayrı bir anlamı bulunan ziyaret, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Mahama’nın 7 Ocak 2013 günü yemin ederek başladığı yeni görev döneminde yurt dışına yaptığı ilk resmî ziyaret olma özelliği de taşıyor.

SAHRAALTI AFRİKA’DA BAĞIMSIZLIĞINI İLAN EDEN İLK ÜLKE

Sahraaltı Afrika’da sömürge idaresinden bağımsızlığını ilan eden ilk ülke özelliğine sahip olan Gana, bugün köklü demokrasi geleneği, yetişmiş insan gücü ve ekonomik potansiyelinin yanı sıra, Batı Afrika Devletleri İktisadi Topluluğu (ECOWAS), Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çok taraflı kuruluşlardaki konumu ile dikkat çekmektedir.

Tarihî nitelik taşıyan bu ziyaret, Cumhurbaşkanı Gül’ün 22-23 Mart 2011 tarihlerinde Gana’ya ziyareti ve 2010’da Akra’da, geçtiğimiz Ekim ayında ise Ankara’da mukim Büyükelçiliklerin karşılıklı olarak faaliyete geçmesinin ardından, Gana ile ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi doğrultusundaki müşterek siyasi iradenin en üst düzeyde teyidi için yeni bir vesile teşkil ediyor.

GANA

Yüzölçümü: 238.533 km²

Nüfusu: 24,6 milyon (2012)

Başkent: Akra

Bağımsızlık tarihi: 1957

Yönetim Biçimi: Demokrasi bakımından Afrika’da örnek gösterilen ülkelerden birisidir. Adil ve şeffaf seçimler yapılmakta, parlamentoda ise güçlü bir muhalefet bulunmaktadır.

Ekonomi: Ekonomisi petrol ihracatına başladığı 2011’de yüzde 14,4 büyüdü. (Dünyada en hızlı üçüncü büyüme). 2012 büyüme beklentisi yüzde 9,3. Son beş yılın büyüme ortalaması ise yüzde 8.

Ulaşım-Eğitim: Kıta’nın en geniş karayolu ağına, en kaliteli sağlık ve eğitim altyapısına sahip ülkesi.

Etnik Yapı: 100’den fazla etnik gruba ev sahipliği yapıyor.

Yeraltı Madenleri: Afrika’nın ikinci büyük altın üreticisi. Kakao üretiminde dünyada ikinci (Dünya üretiminin yüzde 15’i). 2011 petrol ihracatı 3 milyar Dolar.

TÜRKİYE’NİN AFRİKA AÇILIMI

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikası bağlamında, Kıta ülkeleriyle istişare ve temasların pekiştirilmesine özel önem atfetmektedir. Bu anlayışla, son beş yılda on Sahraaltı Afrika ülkesinin Devlet Başkanı Türkiye’de resmî ziyaret münasebetiyle Cumhurbaşkanı Gül tarafından misafir edilirken, Cumhurbaşkanı Gül de Kıta’da dokuz ülkeye resmî ziyarette bulundu.

Bu çerçevede dikkat çeken politikalar ise başlıklar halinde şöyle:

  • - 2005’in “Afrika Yılı” ilan edilmesi
  • - 2008’de İstanbul’da I. Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi
  • - Afrika Birliği’nin 2008’de Türkiye’yi “stratejik ortak” ilan etmesi
  • - THY uçuşları 25 ülkede 33 noktaya yapılıyor
  • - Afrika ile bölgesel ve ikili işbirliğinde “kazan-kazan” anlayışının yerleşmesi
  • - 2000 yılında 742 milyon Dolar olan Sahraaltı Afrika ülkeleri ile ticaret hacminin 2011 sonu itibarıyla on kat artarak 7,5 milyar Dolar’a ulaşması
  • - Son üç yılda Afrika’daki Büyükelçiliklerimizin ve Ankara’daki Afrika Büyükelçiliklerinin sayısının artması (2012 sonu itibarıyla ülkemizin Kıta’da 31 Büyükelçiliği, Afrika ülkelerinin ise Ankara’da 20 Büyükelçiliği bulunuyor)
  • - İstanbul’da düzenlenen BM I. ve II. Somali Konferansları (2008 ve 2012)

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı