"Medeniyetleri Taçlandıran Esas Başarılar; Kültür, Sanat ve Bilim Alanındaki Kazanımlarla Gerçekleşmektedir"

29.11.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Medeniyetleri Taçlandıran Esas Başarılar; Kültür, Sanat ve Bilim Alanındaki Kazanımlarla Gerçekleşmektedir"

 

Cumhurbaşkanı Gül, 2012 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ni; Edebiyat dalında Selim İleri, Müzik dalında Ahmet Hatipoğlu, Tarih dalında Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu ve Arkeoloji dalında Zeugma Antik Kenti ve Müzesi’ne verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2012 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ni, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle sahiplerine verdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün
Konuşması

Ahmet HATİPOĞLU

Selim İLERİ
Şükrü HANİOĞLU
Ödül Töreni
Müzik Dinletisi
Kabul
Resepsiyon
Ödül Geleneği
Zeugma

Törende, “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri”ni anlatan kısa bir film gösterisinin ardından “İstanbul Sazendeleri” adlı grup, aralarında bu yıl ödül alan Ahmet Hatipoğlu’nun eserinin de bulunduğu bir konser gerçekleştirildi.

Daha sonra da, ödül alan Ahmet Hatipoğlu, Selim İleri, Prof. Dr. M. Şükrü Hanioğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay birer konuşma yaptı.

“BU ÖDÜLLER, BÜYÜK BAŞARILARIN GÖRÜLDÜĞÜNÜN İFADESİ”

Törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, kültür ve sanat ödülleri ile ilgili bir töreni daha gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, büyük başarıların tanındığının, görüldüğünün ifade edilmesi için bu ödüllerin verildiğini söyledi.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin son dönemde büyük bir değişim içinde olduğu ve bu büyük değişimin altında çok köklü reformların bulunduğuna işaret ederek, bu reformların, siyasi, ekonomik ve hukuk alanındaki reformlar olduğunu söyledi.

“SANAT, KÜLTÜR VE BİLİM ALANINA DAHA FAZLA ÖNEM VERMELİYİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirilen reformların ülke içinde herkese çok büyük bir güven verdiğini, ülke dışında ise Türkiye’nin algılanması ve imajının pozitif şekilde arttığını bildirdi. Sağlıktan eğitime, ulaştırmadan ticari konulara kadar birçok alanda çok büyük başarıların bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Tabii ki bunlarla övünmek, gurur duymak hakkımız. Ama şu da bir gerçek ki; medeniyetleri taçlandıran esas başarılar kültür, sanat ve bilim alanındaki kazanımlarla gerçekleşmektedir” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizde böyle bir değişim süreci devam ederken sanat, kültür ve bilim alanına çok daha fazla önem vermenin zamanının çoktan geldiğini bildirdi.

“MİLLETLER, İNSANLIĞA YAPTIKLARI KATKILARLA ANILIR”

Cumhurbaşkanı Gül, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Türkiye gibi bir ülkenin topraklarındaki kültür mirası, bugün nasıl hepimizin zenginliği olarak görülüyorsa, Türk milleti olarak bizim de sadece kendi insanımıza değil, tüm insanlığa bırakacağımız sanat, kültür ve bilim alanında başarıların söz konusu olacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine, “Nitekim tarihe baktığımızda öyle ülkeler, öyle milletler gelip geçmiştir ki bazılarının büyük orduları, güçlü ekonomileri olmuş, ama neticede dönemler gelmiş geçmiş, bunların bazıları yok olmuş, bazıları çok zayıflamış, ama insanlığa kattıkları kültür, sanat ve bilim eserleri tüm insanlığın mirası olarak devam ederken o milletlere de referans olarak verilmeye başlanmıştır” şeklinde devam etti.

Ülkemizde kültür ve sanatın öneminin giderek daha fazla anlaşıldığını görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bütün bu faaliyetlerin büyük bir kısmının İstanbul gibi büyük şehirde gerçekleştiğine de dikkat çekti.

“KÜRESEL ŞEHİRLERİ OLMAYAN ÜLKELERİN, KÜRESEL OLARAK ALGILANMALARI ZORDUR”

Cumhurbaşkanı Gül, küresel şehirleri olmayan ülkelerin, küresel olarak algılanmalarının da zor olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül; İstanbul’un, herkesin gelip yaşamak istediği bir şehir olduğu gibi, son yıllarda kültürel faaliyetlerde de çok büyük bir merkez olmaya başladığına dikkat çekti. Türkiye’de bu alanlardaki faaliyetlerin sayısı arttıkça ve ödül vermek söz konusu olduğunda kime nereye ödül verileceğinin de sorun olmaya başladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Eminim ki bizim heyetimizde bu zorlukları yaşamıştır” dedi.

GAZİANTEP’TEKİ ZEUGMA ANTİK KENTİ VE MÜZESİ

Zeugma Antik Kenti ve Müzesi’nin başarıyla gerçekleşmiş kazı çalışmaları, GAP İdaresinin ve özel sektörün himayesini de alarak Kültür ve Turizm Bakanlığının çabalarıyla, bu kültürel zenginliğe sahip çıkarak tamamen yerel yönetimlerin imkânlarıyla bir müze kurulması itibariyle şehrin öne çıktığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalara verdiği destek de her türlü takdirin üstündedir. Müze’nin yapımını merkezi hükümete, Ankara’ya bırakmadan yapması, Gaziantep’in nasıl bir kültür merkezi olacağına olan inançlarından kaynaklanmaktadır” dedi.

SELİM İLERİ: EDEBİYAT AŞKINI İSTANBUL TUTKUSUYLA HARMANLAYAN YAZAR

Edebiyat alanında ödül verilen yazar Selim İleri’nin, edebiyatı bir hayat biçimine dönüştürmüş bir kişi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Edebiyat aşkını İstanbul tutkusuyla harmanlayıp kişisel anılarını şehrin geçmişiyle bir araya getirmekte, gelenek ile yeni arasında köprü rolü üstlenerek birçok eser vermektedir. Bundan dolayı kendisini tebrik ediyoruz” dedi.

AHMET HATİPOĞLU: KLASİK TÜRK VE TASAVVUF MÜZİĞİNE EMEK VEREN DEĞERLİ BİR SANATÇI

Cumhurbaşkanı Gül, Ahmet Hatipoğlu’nun Klasik Türk ve Tasavvuf müziğini öne çıkartan ve eserler kazandıran çok değerli bir sanatçı olduğunu ifade ederek,  “Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Musikisi Korosu’nu kurduk, ilk defa. Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk’ün çok önem verdiği, o zaman ince saz olarak bilinen Klasik Türk Müziği’nin yaşatıldığını, sonraki dönemlerde ihmal edildiğini biliyoruz. Buna devlet nazarında verdiğimiz önemi göstermek açısından Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Musikisi Korosu’nu kurduk” dedi.

ŞÜKRÜ HANİOĞLU: TÜRK TARİHİNİ EVRENSEL BOYUTA TAŞIYAN BİR TARİHÇİ

Başta Osmanlı tarihi olmak üzere geçmişimizin son yıllarda büyük bir merak ve ilgi konusu olmaya başladığını, artık sinema filmlerinde, dizilerde ve hikâyelerde tarihin ağırlıklı olarak canlandırıldığını ve esin kaynağı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Güncel olayları zengin tarih birikimiyle yoğurup özgün bir tarih söylemi geliştirerek, Türk tarihini evrensel bir boyuta taşıması dolayısıyla Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu’na bu alanda ödül verildi” dedi.

Konuşmasında “Tarih tekerrürden ibarettir” sözünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Bugünlerde siyasi sosyal birçok olayı hep beraber yaşıyoruz. Bunların bir kısmı problemler şeklinde karşımıza çıkıyor. Bütün bunların başarılı bir şekilde aşılması, sorun olmaktan çıkması için bazen tarihten ders almak gerekiyor. Şükrü Bey, özellikle bu konularda son dönemlerde yazıları ve kitaplarıyla çok dikkati çekiyor, dikkatli bir şekilde takip ediyorum. Ümit ederim ki devlet kademesindeki bütün yetkililer, siyasiler ve fikir adamları bunu çok iyi şekilde takip eder” dedi.

“ÖDÜL ALANLAR, ÇALIŞMALARI İLE ASIL MİLLETİMİZİ ÖDÜLLENDİRDİLER”

Cumhurbaşkanı Gül, verilen ödüllerle başarıların takdir edildiğini, diğer yandan da ödül alanların çalışmaları ile milletimizi ödüllendirdiğini ve gurur kaynağı olduklarını belirterek, bundan dolayı bir kez daha tebrik ve teşekkür ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Türk kültür, sanat ve bilim adamlarının uluslararası alanlarda ödül kazanmalarının önemine de işaret etti.

Törende yapılan konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte ödül alanlarla hatıra fotoğrafı çekildi ve ardından resepsiyona geçildi. Cumhurbaşkanı Gül, ödül sahiplerini kabul ederek kendileriyle bir süre görüştü.

 

ÖDÜL ALAN İSİMLER

2012 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri; Edebiyat dalında Selim İleri, Müzik dalında Ahmet Hatipoğlu, Tarih dalında Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu ve Arkeoloji dalında Zeugma Antik Kenti ve Müzesi’ne verildi.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla, 20 Ocak 1995 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği” uyarınca verilmektedir.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı