Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihi, kültürü ve gelenekleriyle çok maruf bir kent olan Kastamonu'nun, istiklal mücadelesindeki büyük fedakârlıklarının unutulmaz olduğunu belirterek, “Millî heyecan ve millî şuur Kastamonu'nun en büyük özelliği olmuştur” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Kastamonu’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Kastamonu Valiliği’ne gelişinde vatandaşların yoğun ilgi ve sevgisiyle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, kendisini bekleyen vatandaşlara hitaben kısa bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Kastamonu’nun kültürüyle, geleneğiyle ülkemizin en kıymetli şehirlerinden biri olduğunu, özellikle istiklal mücadelesindeki büyük fedakârlıkları unutulmaz bir il olduğunu belirterek, vatandaşların, alanı dolduran Türk bayrakları ile bu duyguyu bir kez daha yaşattıklarını söyledi. Daha önce çeşitli vesilelerle gittiği Kastamonu’yu, cumhurbaşkanı olarak ilk kez ziyaret ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Kastamonu’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, milletimizin Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği mücadele azmine benzer bir azim ve kararlılıkla, birlik beraberlik içinde önündeki tüm güçlükleri, zorlukları aşacağını da vurguladı.
Valiliğe gelişinde Cumhurbaşkanı Gül, Vali Erdoğan Bektaş, milletvekilleri Hakkı Köylü, Mustafa Gökhan Gülşen, Emin Çınar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Çardakçı, Belediye Başkanı Vekili Bahri Yavuz ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.
“KASTAMONU TARİHİ, KÜLTÜRÜ VE GELENEKLERİYLE ÇOK MARUF BİR KENT”
Cumhurbaşkanı Gül, valilikte yaptığı açıklamada ise, cumhurbaşkanı olarak Kastamonu'yu ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu, Kastamonu'nun tarihi, kültürü ve gelenekleriyle çok maruf bir kent olduğunu söyledi. Kentin tarihiyle ilgili konuşmaya gerek olmadığını, Kastamonu'nun kendisini konuşturduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bugün artık hangi ilimize gidersek gidelim tarihî görüntüyü maalesef çok göremeyiz. Bu güzel binalar, görkemli binalar, hepsi Kastamonu'nun nasıl kadim bir şehir olduğunu, nasıl köklü bir şehir olduğunu ve Türk tarihinde ne kadar çok önemi olduğunu kendiliğinden göstermektedir. Burası ayrıca Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlıklarıyla hiçbir zaman unutulmayacak bir şehirdir. Herkesin de bildiği gibi Çanakkale'de en çok şehit veren illerimizin başında gelmektedir Kastamonu. Daima millî heyecan ve millî şuur Kastamonu'nun en büyük özelliği olmuştur. Bu İstiklal Savaşı'ndan sonra da böyle olmuştur. Büyük Atatürk, Kastamonu'yu ziyaret edip çok önemli işaretleri buradan vermiştir ve Kastamonu, Kurtuluş Savaşı'ndaki rolünü bu şekilde daima pekiştirmiştir” dedi.
“KASTAMONU BÜYÜK BİR TURİZM MERKEZİ HALİNE GELDİ”
Kastamonu'nun bugün de Türkiye'nin en güzide şehirlerinden biri, Karadeniz'e kıyısı bulunan yemyeşil bir şehir olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Kastamonu’da yerin altında da üstünde de zenginlikler bulunduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, Kastamonu'nun çok büyük bir turizm merkezi haline geldiğini belirterek şöyle söyledi: “Gerçi Kastamonu çok büyük göç vermiştir. İstanbul'da Kastamonu'dan daha çok Kastamonulu vardır. Ama bu hiçbir zaman buranın önemini azaltmamaktadır. Ayrıca oradakiler de daima illeriyle bağlantılarını güçlü bir şekilde tutmaktadırlar. Sanayinin de son yıllarda burada giderek önemli bir atılım yaptığını görmekten memnuniyet duyuyorum. Eğitim konusunda aynı şekilde üniversitenin faaliyetlerini yakından takip ediyorum.”
HER YÖNÜYLE GELİŞEN KASTAMONU…
Kastamonu'nun çok geliştiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, limanın; tarihî, önemli ve herkesin rüyası olduğunu, bununla ilgili çok önemli adımların atıldığını anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, “Bir taraftan turizm, bir taraftan özellikle ormana dayalı sanayinin esas Kastamonu'da geliştiğini, en modern anlamda... Bunu herkes biliyor. Sanayi tesisleri var, tekstil aynı şekilde. Bütün illerimizin olduğu gibi buranın da geleceği çok parlak. Gelirken yolları bir kez daha gördüm. Geldiğim yoldan çok farklı yollardı. Dolayısıyla Anadolu'da en önemli gelişmelerden birisi bu. Uzun yıllardan sonra bütün iller birbirine çok güçlü bir şekilde karayollarıyla bağlandı. Çok güzel yollar yapılıyor, çift yollar yapılıyor, tüneller açılıyor. Ilgaz Tüneli, o da muhakkak ki bitecektir. Dolayısıyla çok büyük kalkınma hamlesi var memleketin her tarafında. Bundan şüphesiz ki Kastamonu'da nasibini alacaktır” dedi.
“TARİHÎ DOKU MUHAFAZA EDİLMELİ”
Cumhurbaşkanı Gül, bir taraftan özel sektör bir taraftan da devletin altyapıya yaptığı yatırımların, Kastamonu'yu çok daha farklı hale getireceğini bildirerek, “Bütün güzellikler ilde zaten mevcut. Yeter ki biz güzellikleri de bozmayalım. Özellikle mimari kimlik, buradaki evlerin, konakların, eski binalar... Bütün bunları restore etmek… Yeni mimari akım da bütün bunları örnek almalı. Hatta doğrusu bütün Türkiye'ye bunların örnek olması gerekir. Safranbolu'nun ne kadar çok örnek olduğunu biliyoruz. Kastamonu girişinden zaten eski harabe şeklindeki konaklar bile, binalar bile büyük bir kıymet doğrusu. Güzelliğini üstünde hâlâ taşıyorlar. Bu kimliği muhakkak muhafaza etmek gerekir. Bu kimliğini ne kadar çok muhafaza ederse cazibesi o kadar çok artacaktır. Şu meydanda gördüğümüz bu valilik binası, şimdi rektörlüğe verdiğimiz bu bina, hemen sağımızdaki tarihî binalar, bunlar artık hiçbir yerde yok doğrusu. Bütün bunları en iyi şekilde korumak ve ayrıca buna benzer binaları biraz yaygınlaştırmak gerektiğine inanıyorum.”
NASRULLAH CAMİSİ ŞADIRVANINDA ÇOCUKLARLA SOHBET
Cumhurbaşkanı Gül, valilik ziyaretinin ardından Cuma namazını yürüyerek geçtiği Nasrullah Camisi'nde kıldı. Nasrullah Camisi'nin şadırvanında kendisini bekleyen çocuklardan birinin ''dede'' diye seslenmesi üzerine, çocukların yanına giden Cumhurbaşkanı Gül, çocuklarla sohbet etti ve verdikleri mektubu alarak “Bunu mutlaka okuyacağım” dedi.
Nasrullah Camii
Kastamonu’nun en büyük camisi olan Nasrullah Camii, 1506 yılında Nasrullah Kadı tarafından yaptırılmıştır. Cami, duvarları kesme taştan ve altı kubbeli olarak inşa edilmiş olup, daha sonraki dönemlerde genişletilmiştir. Kastamonu’nun ilk Osmanlı eseri olan camide, İstiklal Savaşı yıllarında Mehmet Akif Ersoy vaazlar vermiştir.