KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kongo Cumhuriyeti’nden Devlet Başkanı Düzeyinde İlk Ziyaret

15.11.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kongo Cumhuriyeti’nden Devlet Başkanı Düzeyinde İlk Ziyaret

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştiren Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguessove ve eşi Antoinette Sassou Nguesso onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi. Yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, bu tarihî ziyaretin iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası teşkil edeceğini belirtti. 

Yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Cumhuriyeti’nden ülkemize Devlet Başkanı seviyesinde ilk kez gerçekleştirilen bu tarihî ziyaretin, dostane ilişkilerde bir dönüm noktası olacağına söyledi. 

“KONGO CUMHURİYETİ, BÖLGESİNİN ÖNEMLİ ÜLKELERİNDEN BİRİ”

Kongo Cumhuriyeti’nin, avantajlı coğrafi konumu, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyeli ile bölgesinin en önemli ülkelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Gerek bölgesel örgütlerde, gerek Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlarda, küresel barış ve istikrar adına önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Dünyada en fazla yağmur ormanına sahip ülkelerden biri olan Kongo Cumhuriyeti’nin, çevrenin ve doğal hayatın korunması hedefi doğrultusundaki çabaları da takdire şayandır” dedi. 

BRAZZAVİLLE VE ANKARA’DA AÇILACAK BÜYÜKELÇİLİKLER

Konuşmasında, ülkemizin dikkat çekici bir kalkınma hamlesi içinde bulunan Kongo Cumhuriyeti ile ilişkilerini her alanda geliştirmek istediğini de kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri görüşmelerde, iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğini daha da kuvvetlendirecek siyasi irade ve kararlılığın bir kez daha teyit edilmesini de mutluluk verici olarak nitelendirdi. Bu anlayışla, Brazzaville’de mukim büyükelçilik açılması için çalışmalara başlandığını, Kongo Cumhuriyeti’nin de yakında Ankara’da büyükelçilik açma kararının, iki ülkenin iş birliğinin geleceği bakımından sevindirici olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, siyasi alanda olduğu gibi, ekonomik ve ticari alandaki iş birliğinin de ilerletilmesine önem verildiğini belirtti. 

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin, 100 milyon Dolar’a ulaşan yıllık ticaret hacminin yeterli olmadığını, mevcut potansiyeli layıkıyla yansıtacak şekilde geliştirilmesinin hedeflendiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çerçevede, Zat-ı Devletleri’nin öncülüğünde 2009 yılında açıklanan ‘Gelecek Yolu’ programının da, başta enerji, turizm ve müteahhitlik olmak üzere, çeşitli sektörlerde sunduğu fırsatlarla iş birliğimizin pekiştirilmesinde anahtar rol oynayacağına inanıyorum.” 

CUMHURBAŞKANI SASSOU NGUESSO: “2025’TE, BUGÜNKÜ TÜRKİYE GİBİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso da yemekte yaptığı konuşmada, kendisi ve heyetine gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti. Kongo’nun “kazanan Afrika’nın” bütün özelliklerini bünyesinde barındırdığını belirten Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso, başlattıkları modernleşme ve sanayileşme politikalarıyla 2025’te, tıpkı bugünkü Türkiye’nin temsil ettiği gibi yükselen bir ülke haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi. 

CUMHURBAŞKANI SASSOU NGUESSO: “BÖLGE ÜLKELERİ, FİLİSTİN’E VERDİKLERİ DESTEĞİ SÜRDÜRMELİ”

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso, “Suriye’den gelerek Türkiye’ye sığınma imkânı bulan binlerce erkek, kadın ve çocuğun yaşadığı acıları hafifletmek maksadıyla ülkenizce gösterilen fedakârlıkları övgüyle karşıladığımı belirtmek istiyorum. Bu noktada, Kongo’nun, çatışmaların diyalog ve arabuluculuk yoluyla barışçıl şekilde çözülmesine yönelik sahip olduğu güçlü inancı da hatırlatmak isterim. Tıpkı, Filistin halkının artık bağımsız, yaşayabilir ve İsrail başta olmak üzere tüm komşularıyla barış içinde bir devlette yaşayabilmesi için, bu bölge ülkelerine ve halklarına Filistin halkının mücadelesine verdikleri desteği sürdürme çağrısında bulunduğum gibi” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı