KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso Çankaya Köşkü’nde

15.11.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso Çankaya Köşkü’nde

 

Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye ile Kongo Cumhuriyeti arasında cumhurbaşkanı seviyesinde ilk olması bakımından özel önem taşıyan ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek çok sayıda anlaşma da imzalandı.


Karşılama
Cumhurbaşkanı Gül'ün
Basın Açıklaması
Denis Sassou Nguesso
Basın Açıklaması

Anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’yu Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sassou Nguessove ve eşi Antoinette Sassou   Nguesso bir süre görüştü. Daha sonra her iki cumhurbaşkanı heyetler arası görüşmelere geçtiler.

Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’nun ziyareti, Türkiye ile Kongo Cumhuriyeti arasında Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyaret olması bakımından özel önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’nun tarihî nitelik taşıyan ziyareti, Kongo Cumhuriyeti ile ikili ilişkilerimizin tüm yönleriyle en üst düzeyde gözden geçirilerek güçlendirilmesine, ilave iş birliği alanlarının değerlendirilmesine ve Afrika kıtasında öne çıkan bölgesel meseleler ile uluslararası gelişmelerin ele alınmasına imkân sağlayacak.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştiren Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı açıklamada, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso ve beraberindeki heyeti Türkiye’de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“TÜRKİYE, AFRİKA İLE İLİŞKİLERİNE ÖZEL ÖNEM VERİYOR”

Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerini geliştirme ve Afrika’ya açılımı çerçevesinde tüm Afrika ülkeleriyle olduğu gibi Kongo Cumhuriyeti ile de ilişkilerine çok önem verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin Kongo’dan devlet başkanı düzeyinde ilk ziyaret olması bakımından da özel bir önem taşıdığını kaydetti.

“İMZALANAN ANLAŞMALAR, İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRİLME ÇABASININ AÇIK GÖSTERGESİ”

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısı öncesinde imzalanan anlaşmaların her alanda iki ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesinin en açık göstergesi olduğunu belirtti. Kongo Cumhuriyeti’nin Afrika’nın önemli ülkelerinden biri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Cumhuriyeti’nin, 2006–2007 döneminde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde geçici üye olduğunu, 2006 yılında da Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’nun, Afrika Birliği başkanlığı yaptığına da dikkat çekti.

TÜRKİYE, KONGO CUMHURİYETİ’NDE BÜYÜKELÇİLİK AÇACAK

Gerçekleştirdikleri görüşmelerde, mevcut ilişkileri daha da ileriye götürme konusunda anlaştıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki kısa süre içerisinde Türkiye’nin Kongo Cumhuriyeti’nde, Kongo Cumhuriyeti’nin de ülkemizde mukim büyükelçilik açacağını bildirerek, “Bu büyükelçilikler mevcut ilişkileri daha da kurumsallaştıracaktır” dedi.

“100 MİLYON DOLAR CİVARINDA OLAN TİCARET HACMİ ARTACAKTIR”

İki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerine verdiği öneme de değinen Cumhurbaşkanı Gül, 100 milyon dolar civarında olan ticaret hacminin daha da artacağına olan inancını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’nun öğleden sonra ASELSAN’ı ziyaret edeceğini, yarın da İstanbul’da iş dünyasının temsilcileri ile bir araya geleceğini aktardı.

“YIL SONUNDA ÜLKEMİZİN AFRİKA’DAKİ BÜYÜKELÇİLİK SAYISI 34’E ÇIKACAK”

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, bu yıl sonunda ülkemizin Afrika’daki büyükelçilik sayısının 34’e çıkacağını, Türkiye’de 20 olan Afrika ülkesi büyükelçiliğine ilaveten, 12 ülkenin büyükelçilik açmak üzere başvurduğunu kaydetti. THY’nin 24 Afrika ülkesine uçarak 32 Afrika şehrini İstanbul’a bağladığını dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bütün bunların ülkemizin Afrika’ya olan ilgisini ve samimiyetini ortaya koyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, imzalanan anlaşmalardan da görüldüğü üzere Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’nun ziyaretinin somut sonuçlar ortaya koyacağına inandığını bildirdi.

CUMHURBAŞKANI SASSOU NGUESSO: “İMZALANAN ANLAŞMALAR, İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ İÇİN ÖNEMLİ”

Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso da yaptığı açıklamada, kendilerine gösterilen misafirperverliğe teşekkür ederek, toplantı öncesinde imzalanan anlaşmalar gibi iki ülke ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak anlaşmalarının devamının geleceğine olan inancını dile getirdi.

Türkiye ile Kongo Cumhuriyeti Arasında İmzalanan Anlaşmalar

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma Sanayisi İşbirliği Anlaşması

-Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Kongo Cumhuriyeti Dışişleri ve İşbirliği Bakanlığı Arasında Diplomat Değişimine İlişkin Mutabakat Zaptı

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Pasaport Hamillerinin Karşılıklı Olarak Vizeden Muaf Tutulmasına Dair Mutabakat Muhtırası

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Hakkında Mutabakat Zaptı

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı