Cumhurbaşkanı Gül’den Çankaya Köşkü’nde 29 Ekim Resepsiyonu

29.10.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Çankaya Köşkü’nde 29 Ekim Resepsiyonu

 

Cumhuriyetin 89. yıl dönümü nedeniyle akşam Çankaya Köşkü’nde bir resepsiyon veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte davetlilerle tek tek tokalaştı ve resepsiyon sırasında konuklarıyla sohbet etti. Ulus’taki 29 Ekim kutlamalarıyla ilgili bir soruya, “Genel kuralları bozmadan, kimseyi rahatsız etmeden herkes bayramını kutlasın” şeklinde cevap veren Cumhurbaşkanı Gül, Suriye konusunda da açıklamalarda bulundu.

 

Resepsiyon Karşılama
Resepsiyon

 

Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Ankara Ulus’taki 29 Ekim kutlamalarıyla ilgili soruya cevaben, “Gördüğüm kadarı ile yine bazı üzücü şeyler oldu. Ümit ederim ki bundan sonra bunlar olmaz. Çünkü bayram. Herkes nasıl istiyorsa bayramı kutlayacak. Yani genel kuralları bozmadan, kimseyi rahatsız etmeden herkes bayramını kutlasın” dedi.

“BU AÇLIK GREVLERİNİN BİR AN ÖNCE BİTMESİ İÇİN HERKESE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM”

Cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin soruya cevaben de Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Tabii ki bu konu ciddi bir konu. Türkiye’nin önemli meselesi, bir taraftan terör bir taraftan Kürt meselesi bir taraftan kendi coğrafyamızda cereyan eden olaylar. Bunlar çok ciddi meseleler, bunlara çok kapsamlı yaklaşmak gerekir. Yani bunun altını özellikle çizmek isterim. Özellikle bu Kürt meselesi, terör çerçevesinde, bunlara çok kapsamlı bakmak lazım ve bunların arkasını tabiri caizse gergef işler gibi işleyip muhakkak olumlu sonuca ulaşmak gerekir. Bu açlık grevlerinin bir an önce bitmesi için ben de çağrıda bulunmak isterim herkese. Çünkü bunların katkısı olmuyor. Ayrıca bunlar derinleştiriyor problemleri. O bakımdan Adalet Bakanı’nın çalışmalarını doğrusu çok takdir ediyorum. Daha da gayretli. Bu konuda Adalet Bakanı gerçekten duyarlı bir isim. Gördüğüm kadarı ile hükümet de elinden geleni yapmaya çalıyor. Türkiye’de eskiden bu acılar yaşanmıştı biliyorsunuz, hoş olmayan neticeler de vermişti üzüldüğümüz. Bunlara fırsat vermemek gerekir. Bugün Türkiye’de her şey konuşulabiliyor, bu çok önemli. Eğer konuşma özgürlüğü olmasaydı, ifade özgürlüğü olmasaydı insanlar başka yollara başvurabilirlerdi. Yani o tip şeyleri gerekçe edecek şeyler yok Türkiye’de. En aykırı fikir, en aykırı düşünce, en aykırı talep bile konuşulabiliyor, şiddet olmazsa. Bu çok önemli bir şey, bunun olduğu yerde her şey konuşarak, ikna ederek, varsa bazılarının korku ve şüpheleri onları gidererek, ancak bu büyük problemler çözülebilir. Bu bakımdan ben de bir an önce bu cezaevlerindeki açlık grevinde olanlara bu işe son vermeleri çağrısında bulunuyorum.”

“DAHA FAZLA KAN DÖKÜLMEMESİ İÇİN ULUSLARARASI CAMİA BERABER HAREKET ETMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Suriye konusunda yalnız kaldığına ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi: “Onu öyle düşünmemek gerekir. Tabi ki Türkiye komşu bir ülke. Türkiye’nin arzusu, isteği, olayların Suriye’de bu şekilde gelişmesi değil. Bunu herkesin bilmesini isterim. Türkiye gerçekten çok uğraştı, Türkiye bu günlere gelineceğini gördü. Ben Cumhurbaşkanı Esad’a yazdığım mektubu bugün şöyle bir açıp baktığımda, bugünlerin hepsi var orada. ‘Kendi ülkene başkalarını karıştırma’ dedim ben orada. Öyle nokta gelecek ki her şey, iş işten geçecek orada. Halbuki Suriye’nin güçlü olması gerekir gerçekten. Biz daima güçlü müreffeh bir Suriye’yi tercih ederiz. Ama su da dikine akmıyor bugünkü dünyada değil mi? O bakımdan bizim arzumuzla gelinen bir nokta bir değil. Ümit ederim ki, daha fazla kanın dökülmemesi için Güvenlik Konseyi’nde bu işe el koyacak yeni bir çare bulunur. Burada şüphesiz ki uluslararası camianın beraber hareket etmesi gerekiyor. En üzücü yanı da şu; bir ülkenin kendi kendisini yok etmesi… Kendi şehirlerini kendisi bombalıyor, kendi uçaklarını kendi halkı düşürüyor. Kendi tanklarını kendi halkı yok ediyor, kendi tanklarıyla da kendi şehirlerini yok ediyor. Böyle bir felaket hiçbir ülkenin başına gelmesin. Onun için şu anda Suriye’nin başındakilerin bir kez daha düşünmesi gerekir. Hala çıkış yolu olduğu kanaatindeyim.”

Bir basın mensubunun, “BDP ile yeniden bir temasınız söz konusu olabilir mi? Yani onlarla yeniden görüşüp aracı olmaları gibi bir şey belki...” şeklindeki sorusuna da Cumhurbaşkanı Gül, “Bunlar çok kapsamlı derinlemesine düşünülmesi gereken konular. Yoksa çok büyüyünce işin içinden çıkılmaz oluyor” karşılığını verdi.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı