KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Okuyan, Üreten ve Sürekli Kendini Geliştiren Nesillere Her Zamankinden Daha Fazla İhtiyacımız Var"

12.10.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Okuyan, Üreten ve Sürekli Kendini Geliştiren Nesillere Her Zamankinden Daha Fazla İhtiyacımız Var"

 

Hayrünnisa Gül’ün himayesinde yürütülen Konuşan Kitap Şenliği'nin beşinci buluşması İzmir’de gerçekleştirildi. Konuşmasında toplumu oluşturan bireylerin eğitim düzeyinin, kültürel zenginliğinin, kitapla edebiyatla sanatla ilişkisinin o ülkenin medeniyet mirasının temeli olduğunu belirten Bayan Gül, bilginin en büyük güç olduğu günümüz dünyasında okuyan, üreten, sürekli kendini geliştiren nesillere her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız olduğunu vurguladı.

Bayan Gül'ün Konuşması
Tanıtım Filmi
Sergi Alanını Ziyaret
İskender Pala
Tan Sağtük
Canan Tan
Aytül Akal
Ziya Baran
Müzik Dinletisi
Plaket Takdimi

Bayan Gül, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmasına, güzel bir günde, yalnızca sonbaharın değil her mevsimin en güzelini yaşayan İzmir’de, seçkin bir toplulukla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı.

“KENDİMİ İZMİR’DE MİSAFİR GİBİ DEĞİL, EV SAHİBİ GİBİ HİSSEDİYORUM”

İlk çağlardan itibaren kültür, ticaret ve sanayi merkezi olan İzmir’in, zengin tarihî ve kültürel mirasıyla, yeşille mavinin ahenkle dans ettiği eşsiz doğal güzelliğiyle, Homeros’tan Victor Hugo’ya, Thomas Tranströmer’den Yorgo Seferis’e kadar dünyaca ünlü pek çok sanatçıya ilham kaynağı olmuş müstesna bir şehir olduğunu belirten Bayan Gül, “İzmir’in bizim ailemizde de yeri çok ayrı. Akrabalarımızın bir bölümü uzun yıllardır burada yaşıyor. Bu şehirle çok güçlü bağlarımız var. Açıkçası ben de bugün burada kendimi misafir gibi değil, ev sahibi gibi hissediyorum ve hepinize hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.

“KİTAP OKUMA ORANI, ÜLKELERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİN EN ÖNEMLİ GÖSTERGELERİNDEN BİRİSİDİR”

Bayan Gül, toplumu oluşturan bireylerin eğitim düzeyinin, kültürel zenginliğinin, kitapla, edebiyatla, sanatla ilişkisinin o ülkenin medeniyet mirasının temeli olduğunu belirterek bilginin en büyük güç olduğu günümüz dünyasında okuyan, üreten, sürekli kendini geliştiren nesillere her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız olduğunu vurguladı. Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birinin, kitap okuma oranı olduğuna işaret eden ve “Maalesef bizim ülkemizde bu oran henüz istediğimiz seviyede değil” diyen Bayan Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Bu gerçekten hareketle, insanımızın kitapla ilişkisini güçlendirmek, özellikle de gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla, biz de, dört yıl önce Türkiye Okuyor Kampanyası’nı ve Konuşan Kitap Şenlikleri’ni başlattık. Gençlerimizi, hayranı oldukları, örnek aldıkları yazar, sanatçı ve sporcularla kitap gündemiyle buluşturmanın, onları okumaya özendirmek adına etkili bir yöntem olduğunu düşündük. 2008 yılında İstanbul’dan çıktığımız bu yola, Şanlıurfa, Kayseri ve Ordu’da devam ettik. Bugün de İzmir’deyiz.”

“NE MUTLU BİZE Kİ, YOLA ÇIKTIĞIMIZ İLK GÜNDEN İTİBAREN ÇOK BAŞARILI NETİCELER ALDIK”

Bayan Gül konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Ne mutlu bize ki, yola çıktığımız ilk günden itibaren çok başarılı neticeler aldık, almaya da devam ediyoruz. Okullarda, okul öncesi eğitim kurumlarında, hatta evlerde, herkesin bir arada kitap okuduğu okuma saati uygulaması başlatıldı mesela. Birbirleriyle yarışırcasına toplu okuma etkinlikleri düzenleyen illerimizde art arda rekorlar kırıldı. Bir yılda yüzlerce kitap okuyan çocuklarımız olduğunu öğrenmek, anne-babalardan, evde çocuklarıyla birlikte kitap okuduklarını anlatan mektuplar almak bizi gururlandırdı.”

“SON YILLARDA KÜLTÜR DÜNYAMIZDA DA HIZLI GELİŞMELER YAŞANIYOR”

Bayan Gül, Türkiye’de son yıllarda her konuda hızlı bir gelişme yaşandığını, bu durumun “durgun suya atılmış bir taş misali” hayatın her alanında kendini hissettirdiğini ifade ederek, “Buna kültür dünyamız da dahil. Örneğin, ülkemizde 2000’li yıllarda basılan kitap sayısı on bin civarındayken, bu rakam geçtiğimiz yıl kırk binlere ulaştı. Bunun dörtte birinin çeviri olması, ülkemizin modern dünyayı da ne kadar yakından takip ettiğinin önemli bir göstergesi… Ayrıca sağlanan destekler neticesinde, Türkçeden yabancı dillere çevrilen eser sayısında son yıllarda çok ciddi bir artış sağlandı. 1886’dan 2002 yılına kadar dilimizden yabancı dillere çevrilen toplam eser sayısı dört yüzken, son on yılda dokuz yüzden fazla eserimiz yabancı dillere çevrildi. Elbette ki istenilen, hedeflenen noktadan henüz uzağız ama kaydedilen tüm ilerlemeler geleceğe dair ümitlerimizi güçlendiriyor, motivasyonumuzu arttırıyor” dedi.

Çağın teknoloji çağı olduğunu, günümüzün en büyük gerçeği olan teknolojinin, her an karşımıza hayatımızı kolaylaştıran yeniliklerle çıktığını belirten Bayan Gül, bunları görmezden gelmenin, göz ardı etmenin zamanın ruhuna aykırı olduğunu kaydetti.

“E-KİTAPLAR, KİTABIN TADINI VERMESE DE BAZI DURUMLARDA BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR”

Elektronik kitapların şu an dünyada da, ülkemizde de çok popüler olduğuna dikkat çeken Bayan Gül, sözlerine şöyle devam etti: “İnternet üzerinden satın aldığınız kitapları bilgisayarınıza, tabletinize ya da cep telefonlarınıza indirerek istediğiniz yerde istediğiniz zaman okuyabiliyorsunuz. Bu amaçla özel geliştirilmiş cihazlar da var. Kitabın tadını vermese de bazı durumlarda büyük kolaylık sağlayan e-kitapların, günün büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçiren yeni nesillere okuma alışkanlığı kazandırmak adına, başvurulması gereken bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Ben de zaman zaman, özellikle seyahatlerde, okumalarımı e-kitaplardan yapıyorum. Ama kitabın kokusu bir başka…”

Bayan Gül, İzmir’deki bu etkinliğin gerçekleşmesinde desteği olan başta Vali olmak üzere, sponsorlara, kültür, sanat, spor ve iş dünyasının temsilcilerine, emeği geçen herkese ve İzmirlilere teşekkür etti.

BAYAN GÜL, HALİD ZİYA UŞAKLIGİL’İN “İZMİR HİKAYELERİ” ADLI KİTABINDAN BİR BÖLÜM OKUDU

İzmir Konuşan Kitap Şenliği’nin ilk okumasını Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Halid Ziya Uşaklıgil’in “İzmir Hikayeleri” adlı kitabından bir bölümle yapan Bayan Gül,  “Hikayenin devamını merak edenler ünlü yazarın İzmirlilere ithaf ettiği bu kitabı okuyabilirler” dedi.

“YOLU KİTAPTAN GEÇEN HERKESLE EN KISA ZAMANDA TEKRAR BULUŞMAK DİLEĞİYLE”

Bayan Gül, “Yolu kitaptan geçen herkesle en kısa zamanda tekrar buluşmak dileğiyle selam ve sevgilerimi sunuyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Etkinlikte İzmir Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçıları da müzik dinletisi sundu.

Konuşmasının ardından, okuma salonlarını ve sergi alanını ziyaret eden Bayan Gül, projeye destek veren sponsorlar Türk Telekom, Socar ve Tüpraş ile Ege Turizm Derneği’ne plaket takdim etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı