İslam İşbirliği Teşkilatı 4. Olağanüstü İslam Zirvesi Mekke'de Toplandı

15.08.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
İslam İşbirliği Teşkilatı 4. Olağanüstü İslam Zirvesi Mekke'de Toplandı

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 4. Olağanüstü İslam Zirvesi’nde, Suriye’de her geçen gün kötüleşen insani durum ile Filistin, Myanmar, Sudan ve Mali başta olmak üzere, çeşitli Müslüman ülke ve toplumların yaşadığı sorunlar ele alınıyor.

İki gün sürecek toplantının ilk oturumu öncesinde Cumhurbaşkanı Gül’ün de yer aldığı liderler, aile fotoğrafı çektirdiler. Kral Abdullah’ın açılış konuşmasını yaptığı zirvede, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da kısa bir konuşma yaptı.

 

 

TEŞKİLATIN ATABİLECEĞİ SOMUT ADIMLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Zirvede, Suriye’de her geçen gün kötüleşen insani durum ile Filistin, Myanmar, Sudan ve Mali başta olmak üzere, çeşitli Müslüman ülke ve toplumların yaşadığı sorunlar ele alınıyor. İslam ülkelerinin liderlerinin buluşmasında teşkilatın atabileceği somut adımlar değerlendiriliyor.

ZİRVEDE SURİYE’NİN İİT ÜYELİĞİ TARTIŞILACAK

Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan’a hareketinden önce pazartesi günü İstanbul’da yaptığı açıklamada, zirve sonucunda Suriye’de akan kanın durdurulması ve geçiş sürecinin bir an evvel başlatılması için Baas rejimine kuvvetli bir mesaj verilerek, geçen yıl Kasım ayında askıya alınan Arap Ligi üyeliğinden sonra Suriye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı üyeliğinin de askıya alınabileceğini aktarmıştı.

Mekke’de İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin devlet başkanlarıyla görüşen Cumhurbaşkanı Gül, güncel bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunuyor.

ZİRVEYE KATILAN ÜLKELER

Zirveye, Bahreyn ve Ürdün kralları ile Mısır, Yemen, Pakistan, Tunus, Nijerya, Çad, Afganistan, Somali, Gabon, Sudan, Bangladeş, Uganda cumhurbaşkanları katılıyor. Ayrıca Malezya Başbakanı ile birçok ülkenin dışişleri bakanları da toplantıda yer alıyor.

MISIR CUMHURBAŞKANI MURSİ İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Gül, zirve çerçevesinde Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüştü. Mekke Misafir Sarayı’ndaki görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da hazır bulundu.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı