KEİ Zirvesi Çerçevesinde İkili Temaslar

26.06.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
KEİ Zirvesi Çerçevesinde İkili Temaslar

 

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (KEİ) 20. kuruluş yılı münasebetiyle İstanbul’da düzenlenen zirve çerçevesinde önce Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha’yı kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili ile ayrı ayrı görüştü.

Arnavutluk Başbakanı
Sali BERISHA
Azerbaycan Cumhurbaşkanı
İlham ALİYEV
Sırbistan Cumhurbaşkanı
Tomislav NIKOLIC
Gürcistan Cumhurbaşkanı
Mikheil SAAKASHVILI
KEİ Zirvesi
Aile Footğrafı

CUMHURBAŞKANI GÜL, ARNAVUTLUK BAŞBAKANI BERISHA’YI KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk Başbakanı Berisha’yı kabulünde, son olarak bu yıl Nisan ayında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Ankara'da görüştüğü Başbakan Berisha'yı yeniden ülkemizde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, Arnavutluk'un yeni Cumhurbaşkanı Nişani'ye tebrik mesajı gönderdiğini hatırlatarak, kendisine selam ve iyi dilek temennilerinin bir kez daha iletilmesini rica etti.

BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİNDE ALT YAPININ ÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Gül, bölgesel iş birliğinin yalnızca ticari ilişkilerin geliştirilmesiyle ileriye taşınamayacağını ve altyapının güçlendirilmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, KEİ bünyesinde faaliyet gösteren ulaştırma çalışma grubundan bu kapsamda istifade edilebileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, turizm alanında Türk firmalarının çok tecrübeli olduğunu ve Arnavutluk'un turizm potansiyelinin çok daha güçlü şekilde açığa çıkartılmasında Türkiye’nin iş birliğine açık olduğunu da sözlerine ekledi.

ARNAVUTLUK BAŞBAKANI BERISHA: “TÜRK FİRMALARININ İLGİSİNDEN ÇOK MEMNUNUZ”

Başbakan Berisha ise, Türk şirketlerinin Arnavutluk'taki yatırımlarının her geçen gün arttığını, büyük itibara sahip bulunan Türk firmalarının Arnavutluk'a artan ilgisinden çok memnun olduklarını belirtti. Konuk Başbakan, Arnavutluk'un da parçası olduğu Balkanlar coğrafyasındaki bölgesel iş birliğinin büyük önem taşıdığını ve bu bölgenin ulaştırma koridorları bakımından Asya ile Avrupa arasındaki bağlantıyı sağladığını da dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI GÜL, AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV İLE BİR ARAYA GELDİ

Bu görüşmenin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, Azeri doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştırılmasını sağlayacak Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesine (TANAP) ilişkin Hükümetlerarası Anlaşma ile Ev Sahibi Ülke Anlaşmalarının bugün imzalanacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakü-Tiflis-Kars ulaştırma projesinin önemine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, kısa süre önce bir erkek torunu dünyaya gelen ve tebrik mesajı gönderdiği Cumhurbaşkanı Aliyev'i bir kez daha kutladı.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV: “TÜRKİYE VE AZERBAYCAN EL ELE PARLAK BİR GELECEĞE DOĞRU İLERLİYOR”

TANAP ile ilgili anlaşmaların sonuçlandırılmasından kendilerinin de büyük memnuniyet duyduklarının altını çizen Azerbaycan Lideri Aliyev ise, Türkiye ve Azerbaycan'ın el ele parlak bir geleceğe doğru ilerlediğini vurguladı.

Görüşmede Türk Konseyi ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın yaklaşan zirvelerinin hazırlıkları üzerinde de duruldu.

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI NIKOLIC İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra da, KEİ'nin 20. Yıl Dönümü Zirvesi'nin birlikte eşbaşkanlığını yürüttükleri Sırbistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

“KEİ KAPSAMINDAKİ DAYANIŞMAMIZ BALKANLARA OLUMLU YANSIYACAK”

Cumhurbaşkanı Gül, Nikolic'in Cumhurbaşkanı seçildiğini öğrendiğinde NATO Zirvesi için Şikago'da bulunduğunu ve tebrik mesajı gönderdiğini anımsatarak yeni Sırp Cumhurbaşkanına yüksek görevinde başarılar diledi. KEİ'nin 20. Yıl Dönümü Zirvesi'ne Nikolic ile birlikte eşbaşkanlık yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, KEİ kapsamındaki dayanışmamızın Balkanlara da olumlu yansımaları olacağına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül; Türkiye, Sırbistan ve Bosna-Hersek arasında başlatılan üçlü iş birliği mekanizmasının önemine işaretle, geçmişte bölgesel iş birliğinin geliştirilmesi bakımından verimli sonuçlar doğuran bu platformun önümüzdeki dönemde de işletilmesi gerektiğini vurguladı. Bu ay Belgrad'da düzenlenen Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi'ne Hollanda Kraliçesini ülkemizde ağırladığı için katılamadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Rio de Janerio'daki BM Konferansı vesilesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Belgrad'da yapılan GDAÜ Zirvesi marjında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşen Nikolic'in selamlarının kendisine iletildiğini söyledi. Sırbistan'ın eski Cumhurbaşkanı Tadiç ile çok iyi bir dostluk ve çalışma ilişkisi tesis ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bunun Nikolic'in Cumhurbaşkanlığı döneminde de devam etmesini arzu ettiğini söyledi.

CUMHURBAŞKANI NIKOLIC: “TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ İLERİYE GÖTÜRMEK İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Nikolic ise, Sırbistan'ın Balkanlara ve ülkemize yönelik politikasında değişikliğe gitme niyetinde olmadığını, hatta Türkiye ile ilişkileri daha ileriye götürmek istediğini kaydetti. Türk firmalarının Sırbistan’da önemli projelere imza attığını ve Sırbistan'ın önemli ortaklarından birinin Türkiye olabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Nikolic, selefi Tadiç gibi Türkiye ile dostluk ve iş birliğine dayalı bir çalışma ilişkisi tesis etmek istediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Nikolic, tarih boyunca Türkiye ve Sırbistan'ın kaderinin hep birbiriyle bağlantılı olduğunu ve bu açıdan Balkanlardaki Türk kültürel mirasının ortak geçmişimizin tezahürü olarak tüm halklara ait olduğunu belirtti. İki ülkenin bazı konularda farklı pozisyonlara sahip olmasının iş birliğine gölge düşürmemesi gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Nikolic, Türkiye'den Sırbistan'a istihdam yaratacak yatırımlarının artarak sürmesini beklediklerini ve bilhassa Sancak bölgesine yönelik yatırımların artmasını istediklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Nikolic ayrıca, Sırbistan'da yeni hükümetin kurulmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“İKİ KÖKLÜ DEVLETİN İLİŞKİLERİNDE DEVAMLILIK ESASTIR”

Cumhurbaşkanı Nikolic'e samimiyeti için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Sırbistan gibi iki köklü devletin ilişkilerinde devamlılığın esas olduğunu vurgulayarak iki ülke arasındaki iş birliğinin önümüzdeki dönemde de üst düzey karşılıklı ziyaretlerle sürmesini istediğimizin altını çizdi ve bu kapsamda Nikolic'i resmî ziyaret için Türkiye’ye davet etti.

Daha önce Türkiye'yi ziyaret ettiğini, ancak ilk defa olarak İstanbul'da bulunduğunu belirten Nikolic de, Cumhurbaşkanı Gül’ü Sırbistan'a davet etti.

CUMHURBAŞKANI GÜL, GÜRCİSTAN DEVLET BAŞKANI SAAKASHVILI İLE GÖRÜŞTÜ

Daha sonra Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakashvili ile bir görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, son olarak 2010 yılında Lizbon'da yapılan NATO Zirvesi bağlamında görüştükleri Devlet Başkanı Saakashvili’ye Gürcistan'ın Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesine güçlü desteğimizin süreceğini söyledi.

SAAKASHVILI: “TÜRKİYE BÖLGESİNDE LİDER ÜLKE”

Türkiye'nin bölgesinde lider ülke olduğunu söyleyen ve Türkiye’nin NATO Şikago Zirvesi'nde Gürcistan'a verdiği güçlü destek için müteşekkir olduklarını bildiren Saakashvili, Türkiye'nin son yıllardaki istikrarlı büyüme performansının Gürcistan ekonomisine katkısının da büyük olduğunu ve her yıl ticaret, yatırım ve turistik amaçlarla 2 milyon Türk vatandaşının Gürcistan'ı ziyaret ettiğini belirtti. Bu kapsamda konuk Devlet Başkanı, Acara Sanayi Bölgesi'ni Türk şirketleriyle birlikte kuracaklarını ifade etti.

“BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU PROJESİ SÜRATLE TAMAMLANMALI”

Cumhurbaşkanı Gül, bunun dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerinin tabii sonucu olduğunu ve bilhassa Avrupa'nın derin bir krizin tesiri altında olduğu göz önünde bulundurulduğuca bu dönemde ihtiyatlı hareket edilmesinin uygun olacağını söyledi. 2007 yılındaki Gürcistan ziyareti sırasında Saakashvili ile beraber temelini attıkları Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin süratle tamamlanmasının önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, Ahıska Türklerinin anavatanlarına dönüş sürecinin hızlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

AHISKA TÜRKLERİNİN ANAVATANLARINA GERİ DÖNÜŞ SÜRECİ

Gürcistan Devlet Başkanı Saakashvili, BTK projesinin en kısa sürede tamamlanmasının öneminin farkında olduklarını, Ahıska Türklerinin anavatanlarına geri dönüş sürecinin de sorunsuz şekilde tamamlanması için TİKA ile iş birliği halinde çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

KEİ ZİRVESİ AİLE FOTOĞRAFI

Cumhurbaşkanı Gül, kabullerin ardından konuk devlet ve hükümet başkanları ile diğer heyet başkanlarını tek tek karşıladı. Daha sonra zirve münasebetiyle aile fotoğrafı çekildi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı