Cumhurbaşkanı Gül'e 'Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü'

11.06.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'e 'Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü'

10. Türkçe Olimpiyatları’na katılan konuk ülke çocuklarının yer aldığı Çankaya Köşkü'ndeki törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ‘Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü’ takdim edildi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkçenin Orta Asya’dan Balkanlara, Mağrip ülkelerinden Rusya’nın içlerine kadar konuşulduğunu ve dünyanın en çok konuşulan dillerinden birisi olduğunu söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün
Konuşması

Şarkılar

Tanıtım Videosu

Program Tanıtım

Ödül Töreni

 

Çankaya Köşkü’nde düzenlenen tören ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ‘Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü’ takdim edildi. 10. Türkçe Olimpiyatları’na katılan konuk ülke çocuklarının yer aldığı törende, Türkçe Olimpiyatlarına katılan çocuklar gösteriler sundu. Ödülün tevdi nedenini anlatan sunumun ardından ödül Mehmet Sağlam tarafından Cumhurbaşkanın Gül’e sunuldu.

 

 

Törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın dört bir yanından renk ve neşe getiren çocukları Çankaya Köşkü’nde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda ülkemizin 81 ilinden gelen çocukları Çankaya Köşkü’nde kabul ettiğini, şimdi ise dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocukları konuk ettiğini söyledi.

Çocukları ülkemize ve Çankaya Köşkü’ne getiren bu organizasyonu gerçekleştirenlere, öğretmenlere de tebriklerini ileten Cumhurbaşkanı Gül, tören vesilesiyle çocukların güzel gösterilerinin bir kısmını izlemekten mutluluk duyduğunu aktardı.

Konuk çocukların Türkçeyi aksansız ve güzel bir biçimde konuştuklarını görmekten memnuniyet duyduğunu ifade Cumhurbaşkanı Gül, ödülün Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği tarafından Türkçe Olimpiyatları’nın organize edildiği her dönem bir kişiye verildiğini, bu yıl da kendisine sunulduğunu aktararak, bundan dolayı teşekkür etti ve kendisi için çok değerli bir ödül olduğunu belirtti.

“KARAMANOĞLU MEHMET BEY TÜRKÇENİN BUGÜNKÜ HALE GELMESİNDE BÜYÜK HİZMETİ OLAN TÜRK DEVLET ADAMIDIR”

Cumhurbaşkanı Gül, Karamanoğlu Mehmet Bey’in yüzyıllar önce, ‘Divanda da, dergâhta da, meydanda da, devlet içerisinde de, sokakta da, pazarda da her yerde güzel Türkçemizi konuşacağız’ dediğini ve ünlü fermanıyla da duyurduğunu hatırlattı. O günden bugüne Türkçenin çok daha zenginleştiğini ve çok büyük kültür adamlarının yetiştiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, o dönemde bu ferman verilmeseydi belki Türkçenin o günden günümüze daralmış olabileceğini belirterek, “Dolayısıyla Karamanoğlu Mehmet Bey Türkçenin bugünkü hale gelmesinde en büyük hizmeti olan Türk Devlet Adamı’dır. Kendisini rahmetle anıyoruz” dedi.

“DİL, KÜLTÜRÜN ANA UNSURUDUR”

Dilin kültürün ana unsuru olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Güzel dilimizi, Türkçemizi yayarsak, konuşursak, ancak onu zenginleştirebiliriz. Sizin organize ettiğiniz bu güzel Türkçe Olimpiyatları belki de Türkçeye en büyük hizmeti yapan bir etkinlik oluyor. Türkçeye kimileri romanlar, şiirler yazarak, çok güzel edebi eserler vererek hizmet ediyorlar. Siz de Türkçeye bu şekilde en güzel hizmeti vermiş oluyorsunuz. Bundan dolayı bir kez daha organize edenleri, teşvik edenleri, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu.

“TÜRKÇEMİZE EN BÜYÜK HİZMETLERDEN BİRİSİNİ YAPIYORSUNUZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Türkiye dışındaki en büyük faaliyetlerinden birisinin Türkçe Olimpiyatları olduğunu, yurt dışındaki ziyaretlerinde Türk okullarını ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Çok takdir ettiğim bir projedir. Türk devletinin belki de devlet eliyle olmayan en büyük projesidir diyebilirim. Bugün 135 ülkeden burada temsilciler var. 140 ülke içerisinde yarışmalar yapılmış, binlerce öğrencinin içerisinde bin beş yüz öğrenci Türkiye’ye getirilmiş. Bunlar Türkiye’nin şehirlerinden değil, dünya üzerindeki 135 ülkeden getirilmiş. O bakımdan, gerçekten Türkiye’ye, Türkçemize en büyük hizmetlerden birisini yapıyorsunuz. Bundan dolayı bir kez daha takdirlerimi ve şükranlarımı burada sizlerle paylaşmak isterim” dedi.

Yurt dışında gittiği ve büyükelçilimizin olmadığı yerlerde, “Buraya Büyükelçilik açalım” dediklerinde, aslında o ülkeye okullar aracılığıyla Türk Bayrağı’nın daha önce götürülmüş olduğunun ve Türkçenin tanıtılmış olduğunun görüldüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Ama gördüğüm şey şu ki: Oralarda Türkiye’yi de en güzel şekilde temsil ediyorsunuz, Türkçeyi en güzel şekilde anlatıyorsunuz, öğretiyorsunuz” dedi.

“SİZLERİ ÜLKELERİNİZİN İYİ NİYET ELÇİLERİ OLARAK GÖRÜYORUM”

İnsanlığa en güzel hizmeti yapanlara BM’nin iyi niyet elçilik unvanı verdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, çocuklara, “Sizleri de ülkelerinizin iyi niyet elçileri olarak görüyorum. Büyüdüğünüzde, bugün öğrendikleriniz ülkelerinizle Türkiye arasında çok büyük, sağlam köprülerin kurulmasına vesile olacaktır. O bakımdan yurt dışındaki Türk okullarının değerinin ileride çok daha büyük olacağının görüyorum. Türkiye ile bütün bu ülkelerin halkları arasında ilişkileri temele yayan bir fonksiyon görüyorsunuz. Bu bakımdan da gittiğim yerlerde vaktim olduğunda, muhakkak okulları hep ziyaret ediyorum” dedi.

“TÜRKÇE DÜNYANIN EN ÇOK KONUŞULAN DİLLERİNDEN BİRİ”

Türkçenin sadece Anadolu’da, Türk coğrafyasında konuşulmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Orta Asya’dan Balkanlara, Mağrip ülkelerinden Rusya’nın içlerine kadar konuşulan bir hinterlandı bulunduğunu ve dünyanın en çok konuşulan dillerinden birisi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, tarihte ulaşılamayan ülkelere ve coğrafyalara Türkçenin, Türk Okulları sayesinde ulaştığını ve öğretildiğini belirtti.

TÜRKÇE, TUNUS’TAKİ LİSELERDE SEÇMELİ DİL

Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz günlerde Tunus’a gerçekleştirdiği ziyarette, yanında Tunus Millî Eğitim Bakanı ile Sadıka Koleji’nden öğrencilerle bir araya geldiğini, onlarla konuşurken lise öğrencisi çocuklardan birisinin, “Okullarımızda Türkçe tercihli dil olsa” dediğini, birkaç gün önce Tunus’ta Türkçenin liselerde seçmeli dil olduğunu öğrendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, “Bununla şunu söylemek istiyorum: Türkçe giderek yaygınlaşıyor. Türkçe giderek öğreniliyor, Türkçe giderek öğretiliyor. Yurt dışında açtığımız Yunus Emre Kültür Vakıfları her yerde Türkçeyi öğretiyor. Gittiğimde onlara da uğrar ve sorarım. Türkçe öğrenmek isteyenlere yetişemiyorlar. Ama siz Türkçeyi en iyi şekilde öğretiyorsunuz. Çünkü onlar daha geç yaşlardaki iş adamlarına, üniversite mezunlarına öğretiyorlar. Siz ise Türkçeyi ilkokulda, ortaokulda, lisede öğretiyorsunuz. Onun için görüldüğü gibi aksansız bir şiveyle konuşan, burada şarkıları, şiirleri okuduklarında sanki Anadolu’da, İstanbul’da, Üsküdar’da yetişmiş gibi çok güzel bir Türkçe ile konuşan bu çocuklar sizin eseriniz. Bundan dolayı bir kez daha tebrik ediyorum” dedi.

Konuk öğrencilerin, ülkemizin kırka yakın şehrindeki faaliyetlerinin de çok değerli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, buralardaki vatandaşlarımızın da bu faaliyetleri gördükçe değerini daha iyi anlayacaklarını, konuştukları Türkçeyi, söyledikleri şarkıları, ezberlerinde olan şiirleri; farklı ırktan, farklı renkten, farklı dilden genç çocuklardan duyunca ayrı bir sevinç, ayrı bir gurur duyacaklarını ve misafirlerini çok daha fazla bağırlarına basacaklarını söyledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı