KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Unutmayın, Tek Engel Eğitimsizlik; Unutmayalım, Eğitim Her Engeli Aşar"

24.04.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Unutmayın, Tek Engel Eğitimsizlik; Unutmayalım, Eğitim Her Engeli Aşar"

 

“Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasının üçüncü ve son yıl toplantısında konuşan Bayan Gül, bu kampanyaya başladıkları günü hatırlatarak, “O günkü hedefimiz ülkemizde eğitim gören engelli sayısını yüzde 30 oranında artırmaktı. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki yaptığımız çalışmalarla üç yılın sonunda ülkemizde eğitim gören engelli sayısında yüzde 144 oranında bir artış sağlanmış; 2009 yılında 150 bin olan okuyan engelli sayısı bugün 370 binlere ulaşmıştır” dedi.

Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen, Millî Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Beyazay Derneği'nin paydaş olarak yer aldığı ''Eğitim Her Engeli Aşar'' kampanyasının üçüncü ve son yıl toplantısı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı.

Bayan Gül'ün Konuşması
Tematik Film
Prof. Dr. Mim Kemal Öke
Yıldız Sunar
Ümran Köksal
Zekeriye Ünal
Linda Caso
Plaket Verilmesi
Sergi
Konser
Tanıtım Filmi
Koca Kafalar

Bayan Gül, toplantının yapıldığı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'na gelişinde engelli çocuklar tarafından çiçeklerle karşılandı. Kendisini karşılayan ve çiçek sunan engelli çocuklarla bir süre sohbet eden ve fotoğraf çektiren Bayan Gül, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte kampanya kapsamında eğitim alan engellilerin eserlerinin yer aldığı sergiyi gezdi. Engelli sanatçılar, Bayan Gül ve Bayan Erdoğan'a eserleri hakkında bilgi verdi ve bazı hediyeler takdim etti.

“BAŞARIMIZIN HAKLI GURURUNU VE MUTLULUĞUNU SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ”

Daha sonra beraberindekilerle birlikte toplantı salonuna geçen Bayan Gül, gecede yaptığı konuşmada baharın gelişiyle şenlenen, binbir renge bürünen doğanın, ruhlarda yaşama sevinci estirdiği bu güzel günlerde, her mevsimin, ama en çok da baharın, erguvanların şehri olan güzeller güzeli İstanbul'da bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çocukların ve bütün milletin Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayan Bayan Gül, "Başta değerli sanatçılarımız olmak üzere bugün burada çocuklarımıza ve bizlere bayram neşesini, coşkusunu bir kez daha yaşatan, bu şenlik ortamını hazırlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"Başlamak bir işi bitirmenin yarısıdır" sözünü hatırlatan Bayan Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gerçekten bütün başlangıçlar güzeldir, heyecanlıdır, umut doludur. Hedefler belirlenir, bütün enerji o işe verilir. Ancak işi takipte, sonuca ulaştırmada çoğu zaman başlangıçtaki performans sergilenemeyebilir. Her başlangıç güzeldir ama daha güzel olan başladığınız işi bitirmek ve hedefinize ulaşmaktır. Ne mutlu bize ki, bu projeyle bütün bu güzellikleri bir arada yaşadık. Bugün burada, başladığımız işi bitirmenin, üstelik hedefimizin de üstünde bitirmenin haklı gurur ve mutluluğunu sizlerle paylaşıyoruz.''

“EĞİTİM DOĞUŞTAN GELEN BİR HAKTIR”

Bayan Gül, insanlığın binlerce yıllık birikiminin en önemli kazanımlarından biri olan ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile güvence altına alınan eğitim hakkının, hiçbir fark ve ayrım gözetmeksizin herkesin doğuştan gelen hakkı olduğunu vurguladı.

Bundan hareketle yapılan yasal düzenlemelerle, Türkiye'de son yıllarda engellilerin eğitim hakları konusunda kayda değer bir gelişme sağlandığını belirten Bayan Gül, devlet tarafından engelli vatandaşların yararlanması için sunulan imkânların kurumsallaştırıldığını ve yeniden yapılandırılan sosyal güvenlik sistemi içinde, engelliler için özel kaynaklar oluşturulduğunu anlattı.

“63 BİNDEN FAZLA AİLE ZİYARET EDİLDİ”

Hukuki zeminde sağlanan bu gelişmelerin günlük hayata aktarılması için devletin yanında sivil topluma da büyük görev düştüğünü kaydeden Bayan Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eğitim Her Engeli Aşar kampanyasının hayata geçirilmesinin arkasındaki neden de bu zaten. Devlet ve sivil toplumun iş birliğiyle bir sinerji oluşturmak. Engellilerin eğitim görebileceği ve sosyal hayatın her alanında başarılı olabileceği konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan bu projeyle pek çok başarılı çalışmaya imza atıldı. Projenin başlatıldığı Nisan 2009 tarihinden bu yana ülkemizin dört bir yanında yapılan bilgilendirme toplantıları ile engellilerimizin eğitimi konusunda toplumsal duyarlılığımız artırıldı. 81 ilimizde engelliler için adeta bir eğitim seferberliği başlatıldı. Engelli çocuğu olan 63 binden fazla aile ziyaret edildi. Ailelere, devletimizin engellilere sağladığı eğitim hizmetleri anlatıldı. Bu ziyaretlerin projemizin başarısında büyük payı olduğunu düşünüyorum ve başta valilerimiz olmak üzere bu işe sahip çıkan, emek veren herkese teşekkür ve takdirlerimi ifade etmek istiyorum."

“EĞİTİM GÖREN ENGELLİ SAYISI YÜZDE 144 ORANINDA ARTTI”

Bayan Gül, 3 yıl önce Çankaya Köşkü'nde "Eğitim Her Engeli Aşar" projesinin tanıtım toplantısını yaparken "Türkiye'de 8,5 milyon engelli insanımız var. Bu demektir ki, bugün burada toplanmamız için 8,5 milyon nedenimiz var" dediklerini hatırlatarak, şöyle konuştu: "O günkü hedefimiz ülkemizde eğitim gören engelli sayısını yüzde 30 oranında artırmaktı. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki yaptığımız çalışmalarla üç yılın sonunda ülkemizde eğitim gören engelli sayısında yüzde 144 oranında bir artış sağlanmış; 2009 yılında 150 bin olan okuyan engelli sayısı bugün 370 binlere ulaşmıştır. Büyük bir heyecanla başladığımız, inanç ve kararlılıkla yürüttüğümüz 'Eğitim Her Engeli Aşar' projesi ile yakalanan başarı önemli, ancak yeterli değil elbette. Bütün engellilerimizi eğitim sistemine dâhil etmek ve kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak topluma kazandırmak amacıyla çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek. Bu proje bize gösterdi ki, engelli çocuğunu korumak adına dört duvar arasına hapseden pek çok aile aslında çocuklarının eğitimi konusunda son derece duyarlı ve kendilerine sunulan imkânlardan yararlanmak için çok istekli. Yeter ki onlara ve topluma, asıl engelin bedende değil zihinlerde olduğunu; eğitim imkânı verildiği takdirde engelli insanlarımızın çok büyük başarılara imza attığını ve içinde yaşadığı topluma katkı sağladığını doğru şekilde, doğru örneklerle anlatalım. Bu doğru örneklerden biri de projemizin mimarı Lokman Ayva. O bütün engelliler için rol model aslında. Bu ülkeye çok büyük hizmetleri oldu. Bu hizmetlerinin devam etmesi dileğiyle Lokman Bey'e bir kez daha teşekkür ediyorum."

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Bayan Gül, "Son olarak da, sesimizi duyan, çağrımıza cevap veren, çocuklarını dört duvar arasından çıkarıp hayata kazandıran, böylece hem kendilerine hem de ülkemize büyük değer katan ailelere teşekkür ediyor ve onlara bir kez daha seslenmek istiyorum: Unutmayın tek engel eğitimsizlik, unutmayalım, eğitim her engeli aşar" dedi.

Bayan Gül, engellilere yönelik faaliyetlerinden ötürü bazı kurum ve kuruluşlarla kampanya kapsamındaki başarılı çalışmaları dolayısıyla Bursa, İstanbul, Kahramanmaraş, Ankara, Antalya, Konya, Çorum, Balıkesir, Burdur, Edirne, Erzincan, Isparta, İzmir, Malatya, Ordu ve Van valilerine plaket verdi.

2 BİN DAVETLİ KATILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve eşi Selma Yazıcı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın eşi Beyhan Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eşi Gül Mutlu’nun yanı sıra aralarında Necati Şaşmaz, Derya Baykal, Petek Dinçöz, Tan Sağtürk, Pınar Altuğ, Açelya Akkoyun'un da bulunduğu çok sayıda sanatçı, yazar ve sporcu ile engelliler ve ailelerinin de katıldığı organizasyonda yaklaşık 2 bin davetli yer aldı.

ENGELLİ SANATÇILAR BÜYÜLEDİ

Toplantıda, sanatçılar Ajda Pekkan, Zekai Tunca, Erol Evgin engelli orkestraları eşliğinde sahne aldı. Sanatçılar, engelli orkestrasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde vefat eden Ayten Alpman anısına "Memleketim" adlı şarkıyı da seslendirdi. Engelli gençlerden oluşan Günışığı Çocukları Müzik Grubu'nun keman ve piyano eşliğinde verdiği mini konser, izleyicileri duygulandırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) korusunun seslendiği türkülere seyirciler de eşlik etti.

ENGELLİLER İLE AİLELERİNİN HİKÂYELERİ HERKESİ DUYGULANDIRDI

Toplantıda konuşan Cam Kemik hastası Zekeriya Ünal, hayat hikâyesini anlatarak, kendisini bir engelli olarak görmediğini söyledi. Bir belediyede bilgi işlem sorumlusu olarak çalıştığını ifade eden Ünal, "21 yaşındayım ve bu kadar yıldır hiç okula gitmedim. Çocukken buna çok üzüldüm ve kırıldım ama zamanla onlara hak verdim. Engelli bir çocuğu eğitmek için önce öğretmenini eğitmek lazım. Ama benim zamanımda öğretmenlerde böyle bir eğitim yoktu. Ancak bugün artık eğitimin karşısındaki engelleri tamamen aşacak güce sahibiz. Gerçek eğitim her engeli aşar" diye konuştu.

Günışığı Çocukları Müzik Grubu'nun hocası Linda Kaso da 2007'de ilk kez engelli çocuklara eğitim vermeye başladığını belirterek, "Onlardan çok önemli şeyi, sanatta engelin olmadığını öğrendim" dedi. Eşi görme ve işitme engelli olan Ümran Köksal ise eşiyle gurur duyduğunu ve onun bir benzeri olmadığını söyledi. Dokunarak konuştuklarını belirten Köksal, isteyince engellerin kolaylıkla aşılabileceğini ifade etti. Bedensel engelli Yıldız Sunar, annelik duygusunun önemine vurgu yaparak, "Kızımın adı Esila. Anlamı, Allah'ın hediyesi demek... Gerçekten bana bir hediyeydi. 13 aylık çok duyarlı bir kızım var. Kızım annesinin engelini bilerek büyüyor. İnsanları bir kalıba sokmadan insanları olduğu gibi kabul etmeye başladı. Önemli olan da bu…" şeklinde konuştu.

Zihinsel engelli kızıyla olan hikayesini anlatan Prof. Dr. Mim Kemal Öke de, "Kızım Nazlı'ya 'Ne olmak istiyorsun?' diye sormuşlar o da 'Öğretmen olmak istiyorum' demiş. O tabloyu odasına astım önünden geçerken kızım öğretmen olacak mı diye içim sızlardı. Şimdi Nazlı öğretmen oldu. Asıl önemlisi Nazlı 35 yaşında Türkiye'nin en genç profesörü olan bir adamın öğretmeni oldu. Aşkı öğretti bana" diye konuştu.

Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise yaptığı konuşmada, sloganıyla umutları tazeleyen ''Eğitim Her Engeli Aşar" projesinin önemli tecrübeler sağlayan ve sonuçlarıyla önemli katkılar getiren bir proje olduğunu belirterek, "Bu tecrübelerden hareketle, özel eğitim yönetmeliğimizi de bugünlerde değiştirerek, önümüzdeki günlerde çok daha etkin hizmetler sunabileceğimiz ikinci mevzuat düzenlemesi de yapmak üzereyiz" dedi.

“Engellilerin Engeli” adlı video skecin izlenmesinin ardından da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin bir konuşma yaptı. Şahin, özürlü rehabilitasyonunda önemli bir gelişme sağladıklarına dikkat çekerek, "Şu anda 250 bin kardeşimiz, engelli rehabilitasyon merkezlerinden faydalanmaya başladı" dedi.

Konuşmaların işaret diliyle de anlatıldığı gecede, Cumhurbaşkanlığı'nca hazırlanan "Engel engel değildir aşıldığında" başlıklı tematik filmin de gösterimi yapıldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı