KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye’nin AB Üyeliği Avrupa İnsanının Sahip Olduğu Pastayı Büyütecek”

17.04.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye’nin AB Üyeliği Avrupa İnsanının Sahip Olduğu Pastayı Büyütecek”

 

Kraliçe Beatrix tarafından Kraliyet Sarayı’nda onuruna verilen resmî akşam yemeğinde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, 400 yıllık bir geçmişe sahip Türkiye-Hollanda ilişkilerinin bu ziyaretle birlikte yeni bir anlam kazandığını ifade ederek, “Türkiye ve Hollanda bugün, tarihî temellere dayanan mükemmel ilişkilere sahip,  NATO üyesi iki müttefik ülke ve birbirinin güçlü ekonomik ortağıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün onuruna Kraliçe Beatrix tarafından Kraliyet Sarayı’nda resmî akşam yemeği verildi.

Yemekte yaptığı konuşmada, Kraliçe Beatrix’e kendisine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe Beatrix’in 2007 yılında ülkemize yaptığı ve Kayseri’ye de gittiği ziyareti sırasında kendisine Dışişleri Bakanı olarak eşlik ettiğini hatırlattı.

17. YÜZYILIN BAŞLARINDA ATILAN DOSTLUK TOHUMLARI

Cumhurbaşkanı Gül, 17. yüzyılın başlarında, büyük bir imparatorluk olan Osmanlı İmparatorluğu ile büyük bir deniz ticareti ülkesi Hollanda’nın altın çağını yaşarken barış ve karşılıklı saygı temeline dayalı eşsiz bir dostluğun tohumlarının atıldığını söyledi.  Hollanda’nın ilk Büyükelçisi olarak Cornelius Haga’yı Bab-ı Ali’ye taşıyan geminin 14 Mart 1612’de İstanbul’a ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bundan iki ay sonra da, Osmanlı Sultanı’nın, Hollanda’ya Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş topraklarında ticaret ve serbest geçiş ayrıcalığı tanıyan tek taraflı “ahitname” imzaladığını aktardı.

“TÜRKİYE VE HOLLANDA BİRBİRİNİN İKİ GÜÇLÜ EKONOMİK ORTAĞIDIR”

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ‘ahitname’nin üst yazısında Sultan, Türk-Hollanda dostluğunun sonsuza dek sürmesi umudunu vurgulamıştır. O tarihten 400 yıl sonra, bugün bir araya gelişimiz, Sultan I. Ahmet’in öngördüğü şekilde milletlerimiz arasındaki ebedi dostluk ve ittifakın somut bir göstergesidir. Türkiye ve Hollanda bugün, tarihî temellere dayanan mükemmel ilişkilere sahip,  NATO üyesi iki müttefik ülke ve birbirinin güçlü ekonomik ortağıdır.”

YÜZYILLARDIR SÜREN KÖKLÜ İLİŞKİLERİN SİMGESİ: LALE

Osmanlıların Hollandalı dostlarına ilk hediyesinin lale olduğuna dair yaygın bir görüş bulunduğunu da ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk kültüründe, güzelliğin ve zarafetin sembolü olan lalenin, her yıl çiçek açmak suretiyle iki ülkeye yüzyıllardır gururla sürdürülen köklü ilişkileri hatırlattığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, 400 yıllık Türkiye-Hollanda ilişkilerinin izlerinin Rubens ve Rembrandt’ın eserlerinde de bulunabildiğini söyledi.

“HOLLANDA’DA YAŞAYAN 400 BİN TÜRK İLİŞKİLERİMİZE ÖZEL BİR ANLAM KATMAKTADIR”

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin küresel mali krize rağmen rekor bir seviyeye ulaşarak, 2011’de 7,2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı sermaye bakımından en büyük pay Hollanda şirketlerinindir ve bu yatırımların toplam değeri son 10 yılda 16 milyar dolara yaklaşmıştır. Bugün Hollanda’da ikamet eden 400 bin Türk kökenli vatandaşımız vardır ve bunların 300 bini aynı zamanda Hollanda vatandaşıdır. Bu durum ilişkilerimizin insanî boyutuna özel bir anlam katmaktadır” diye konuştu,

“HİÇBİR AŞIRI FİKRİN MÜNASEBETİMİZE ZARAR VERMESİNE MÜSAADE ETMEMELİYİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, mevcut ilişkileri daha da geliştirme hedefine dikkat çekerek, “Diğer taraftan, hiçbir radikal ve aşırı fikrin kök salmasına ve bu özel münasebetimize zarar vermesine müsaade etmememiz gerekir” dedi.

HOLLANDA’NIN, TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNE VERDİĞİ DESTEK

Hollanda’nın, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin geleneksel olarak en büyük destekçilerinden biri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatma kararının 2004 yılında Hollanda’nın dönem başkanlığı sırasında alındığını hatırlattı.

“TÜRKİYE İLE BİRLİKTE AVRUPA’NIN KÜRESEL ETKİSİ ÜYE ÜLKELERİN SINIRLARINI AŞACAK”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, genç nüfusu, dinamik ekonomisi aktif demokrasisi ve çok boyutlu dış politikasıyla AB’ye büyük katkı sağlayacağını, ülkemizin AB üyeliğinin, Avrupa insanının sahip olduğu pastayı büyütmek suretiyle Birliğin ekonomisini daha da güçlendireceğini ve Türkiye ile birlikte Avrupa’nın küresel etkisi ve stratejik erişimi üye ülkelerin sınırlarını aşacağını bildirdi.

AMSTERDAM MÜZESİ’NDE AÇILAN SERGİ

İki ülke ilişkilerinin, 400. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde yürütülen zengin ortak programların çok sayıda ekonomik, kültürel, eğitimle ilgili ve akademik faaliyetleri kapsadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, sabah Amsterdam Müzesi’nde “Levanten Ticaret Odası” sergisini açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu serginin, dünyanın dört bir tarafından gelecek ziyaretçilere bu müstesna Türk-Hollanda ortaklığını görmeleri için bir fırsat sunacağından eminim” dedi.

400 YILLIK DOSTLUĞU TAÇLANDIRAN ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını, “İlişkilerimizin 400. yıl dönümü kutlamalarıyla taçlanan bu ziyaretin halklarımız ve ülkelerimiz arasındaki mevcut karşılıklı anlayışa katkı sağlamasını umuyorum” sözleriyle tamamladı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı