Cumhurbaşkanı Gül, Türk Ocakları’nın 100. Kuruluş Yıl Dönümü Törenine Katıldı

25.03.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Türk Ocakları’nın 100. Kuruluş Yıl Dönümü Törenine Katıldı

 

Türk Ocakları’nın 100. kuruluş yıl dönümü törenine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Kurtuluş Savaşı’nda Türk Ocakları’nın verdiği ruhla çok büyük hamleler yapıldı ve yeni devletin kuruluşunda Türk Ocakları’nın hizmetleri şüphesiz ki hep hatırlanır” dedi.

Gazi Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, şahsi olarak Türk Ocakları ile bir aidiyeti olduğunu belirterek, “Liseli yıllarda ben Kayseri Türk Ocağı’ndaydım” dedi.

 

 

TÜRK OCAKLARI’NIN KURULDUĞU YILLAR

Türk Ocakları’nın kurulduğu 1912 yılının Türk tarihinin en sıkıntılı yılları olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, o yıllarda birçok badireyle karşı karşıya olunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül,  Balkan Savaşı yıllarının en acı yıllar olduğunu, Çanakkale ve Sarıkamış savaşlarının da bu dönemde yaşandığını hatırlattı. O günlerin büyük bir millî şuurun uyanmasına ve Türk Ocakları’nın kurulmasına sebep olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, o zamanki bütün arzunun büyük bir dayanışma göstermek olduğunu kaydetti.

"KURTULUŞ SAVAŞI'NDA TÜRK OCAKLARI'NIN VERDİĞİ RUHLA BÜYÜK HAMLELER YAPILDI"

Konuşmasında, “Kurtuluş Savaşı’nda Türk Ocakları’nın verdiği ruhla çok büyük hamleler yapıldı ve yeni devletin kuruluşunda Türk Ocakları’nın hizmetleri şüphesiz ki hep hatırlanır” diyen Cumhurbaşkanı Gül, 1960 yılından sonra da Türk Ocakları’nın, yeni millî şuurun, dayanışmanın, yerli düşüncenin tekrar Türk gençlerine öğretilmesi açısından bir okul görevi yaptığını belirtti. Yürütülen faaliyetlerin tarih şuurunun tekrar Türk gençliğinde canlanmasını, bilinçlenme ve aydınlanmayı sağladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, o faaliyetlerin siyasete yansımasının da herkes tarafından bilindiğini kaydetti.

Sovyetler Birliği’nin çökmesinin, Türk dünyasının ne kadar geniş ve büyük olduğunu, Türk gençlerine, milletine ve Türkiye’ye bir kez daha hatırlattığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, aslında uzun yıllar içinde Türk dünyası içinde büyük bir kopukluk ve unutkanlık olduğunu söyledi. Bu süreçte tekrar büyük bir kucaklaşma olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, herkesin elinden gelen gayreti gösterdiğini anlattı.

TÜRK KONSEYİ’NİN KURULMASI

Türki Cumhuriyetlerin bağımsızlığına kavuşmasının 20. yılının kutlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, 2009’da Nahcıvan’da, altı Türk cumhuriyetinin cumhurbaşkanlarıyla bir araya gelerek Türk Konseyi’ni kurduklarını belirtti. 20 yıl içerisinde bağımsızlıklarını ispatlayan bu devletlerin kurumsal yapılarını yavaş yavaş kurmaya başladıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonra daha emin şekilde yollarına devam edecek devletlere Türkiye’nin ilham kaynağı ve örnek olduğunu, en büyük desteği verdiğini vurguladı.

“İDEALLERİMİZİN GERÇEKLEŞMESİNDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞMEKTE”

Bugün dünyanın 40-50 sene önceki dünyadan çok farklı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Önce, bugünkü dünya realitesini ve gerçeğini hepimizin görmesi gerekir. Sınırların anlamsız hale geldiği, haberleşmenin artık her şeyi şeffaf hale getirdiği bir dünyada yaşıyoruz. Böyle bir dünyada, düşüncelerimiz, ideallerimiz nasıl gerçekleşecek, büyük dayanışma nasıl olacak; burada şüphesiz ki her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti’ne çok büyük görevler düşmekte. Bizler, istesek de istemesek de örnek olmaktayız. Cihanşümul imparatorluklar kurmuş bir milletin mensupları olarak her şeyden önce çok büyük bir öz güven içerisinde olmamız gerekir. Bu öz güven içerisinde hareket ederken şüphesiz ki demokratik temel ilkeler, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve özgürlükleri, bütün bunlarda da Türk milletinin ve Türk dünyasının başının dik olması gerekir. Önümüzde daha büyük sınavlar derken, aslında bunları kastediyorum.”

“TÜRK OCAĞI’NIN GEÇEN 100 YIL İÇERİSİNDE MİLLETİMİZE ÇOK BÜYÜK HİZMETLERİ OLMUŞTUR”

Mutluluğun sadece zenginlikte olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, herkesin birbirini takip ettiği bir dünyada, fertlerin temel hak ve özgürlüklerinin sağlanmış olması, ekonomik zenginliğin, refahın yaygınlaştırılması ve herkese dağıtılabilmesi gerektiğini vurguladı. Türk Ocakları’nın hiçbir zaman dar milliyetçilik ve ırkçı bakış içerisinde olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Cihanşümul imparatorlukları kurmuş ve bunları yüzyıllarca yönetmiş; tarihte, medeniyette, ilimde, devlet yönetmede iz vurmuş bir milletin mensupları olarak bunu söylüyorum. Böyle bir anlayış içerisinde, bugünkü modern değerleri birleştirdiğimizde, inanıyorum ki o zaman Türk bayrağını dünyanın her köşesinde çok daha şanlı şekilde dalgalandırmaya devam edeceğiz. Türk bayrağının yanında şüphesiz ki altı devletin bayrağı var. Bizler, altı devlet ama bir milletin mensupları olarak dayanışmamızı, iş birliğimizi, birbirimize olan desteğimizi ve katkımızı çok daha müşahhas hale getireceğiz. Bütün bu düşünce ve fikirlerin yoğrulduğu, anlatıldığı, olgunlaştığı bir mektep Türk Ocağı. O bakımdan geçen 100 yıl içerisinde milletimize çok büyük hizmetleri olmuştur ama bundan sonra da daha yeni bir anlayış ve dünya şartları içerisinde önümüze çıkan çok büyük imkânları değerlendirerek milletimize hizmet etmeye devam edeceğine hiç şüphem yoktur” dedi.

TÜRK OCAKLARI GENEL BAŞKANI GÜRGÜR’DEN CUMHURBAŞKANI GÜL’E PLAKET

Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür törende Cumhurbaşkanı Gül’e,  “Türk Ocakları’nın 100. Kuruluş Yıl Dönümü Plaketi”ni sundu.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı