KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye ve Kore Cumhuriyeti, Asya Kıtasının Batı ve Doğu Uçlarında Yükselen İki Güç”

06.02.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye ve Kore Cumhuriyeti, Asya Kıtasının Batı ve Doğu Uçlarında Yükselen İki Güç”

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ve eşi Kim Yoon-ok onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî bir akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, “Güçlü ortaklıklar ve daha fazla iş birliği ile halklarımız arasındaki ‘kadim dostluk’ ve ‘kan kardeşliği’, hakiki manada bir ‘stratejik ortaklığa’ dönüşecektir” dedi. 

TÜRK VE KORE HALKI ARASINDAKİ TARİHÎ BAĞLAR

Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Lee’nin ziyaretinin Türkiye ve Kore arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 55’inci yıl dönümü olan 2012 yılına denk gelmesinin anlamlı olduğuna işaret ederek, “Türk ve Kore halkları arasındaki ilişkiler asırlar öncesine kadar uzanmaktadır. Türklerin Anadolu topraklarına göç etmeleri öncesinde, Asya’da Korelilerle komşu olan atalarımızdan gelen bu dostluğu, etkileşimi ve ortak paydayı, iki ülke gelenek ve göreneklerinde yakından gözlemlemekteyiz. Tarihî bağlarımızın yüzyıllar öncesine dayandığının en somut kanıtı, Türkçe ve Korece’nin aynı kökenden gelmesidir” dedi. 

“KORE SAVAŞI İLE İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUK PERÇİNLENDİ”

İki ülke arasındaki dostluğun daha yakın tarihte ise, Kore Savaşı ile perçinlendiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu savaşın, cephede kader birliği yapan iki millet arasında coğrafi mesafeyi ortadan kaldıran kalıcı insani bağlar kurduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Kore Savaşı’ndan dönen Türk askerlerinin, bugün dahi köy ve kasabalarında “Koreli” lakabıyla anıldığını ve büyük saygı gördüklerini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizlerin görevi, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin bu özel niteliğini ve samimiyetini, aynı canlılıkla ancak yeni bir vizyonla genç nesillere aktarmaktır.” 

“BUGÜNE KADARKİ ‘KAN KARDEŞLİĞİ’ İLİŞKİSİ, ARTIK ‘STRATEJİK ORTAKLIK’ DÜZEYİNDE”

Kore Hükümeti ve halkının, Türk milletinin bu fedakârlığını unutmadığını ve savaşta kendilerine emanet ettiğimiz şehitlerimizin hatırasını canlı tuttuğunu bilmenin bizleri duygulandırdığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bugüne kadar “kan kardeşliği” olarak adlandırılan ilişkilerin, bu ziyaret ile “stratejik ortaklık” düzeyine taşınarak iş birliğinin yeni bir vizyona kavuştuğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, “Serbest Ticaret Anlaşması’yla altyapısı oluşturulmuş dengeli bir dış ticaret, yüksek hacimli doğrudan yatırımlar, güçlü ortaklıklar, savunma sanayi ve turizm alanında daha fazla iş birliği, bu yönde süratle atılması gereken ilk adımlar olmalıdır. İşte asıl bunu gerçekleştirebildiğimizde, halklarımız arasındaki ‘kadim dostluk’ ve ‘kan kardeşliği’ hakiki manada bir ‘stratejik ortaklığa’ dönüşecektir” dedi. 

“TÜRKİYE VE KORE, BÖLGESEL VE ULUSLARARASI İSTİKRARIN SAĞLANMASINDA ÜZERLERİNE DÜŞENİ YAPIYOR”

Türkiye ve Kore Cumhuriyeti’nin, siyasi ve ekonomik bakımdan Asya kıtasının batı ve doğu uçlarında yükselen iki güç olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülkenin de çağa ayak uydururken kültürlerini koruyup, kendi kimlik ve değerlerine sahip çıktığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca G-20’nin aktif üyeleri olarak Türkiye ve Kore’nin, bölgesel ve uluslararası istikrarın sağlanması konusunda üzerlerine düşeni de yaptıklarını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, iki millet arasındaki dostluk ve dayanışmanın yeni bir boyut kazanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı