KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un Yargılanması: “Tamamen Hukuk Tekniğiyle İlgili Bir Konu”

12.01.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült



Cumhurbaşkanı Gül, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmayacağı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Hukuk tekniğiyle ilgili bir konu. Benim şahsi kanaatim anayasadaki özel maddenin daha geçerli olduğu yönünde; Yüce Divan olarak. Dolayısıyla ilgili makamların, ilgili sorumlu kurumların kararına bakmak lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkemize resmî bir ziyarette bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile düzenlediği ortak basın toplantısındaki açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREV SÜRESİ

Bir basın mensubunun, ''Cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olması ve bir kez daha seçilemeyeceği meclisteki düzenlemede var. ‘Cumhurbaşkanlığı süresi yasa ile belirlenemez' şeklinde hukuki görüşler de var'' şeklindeki sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu konu ile ilgili ben söyleyeceklerimi söyledim, biliyorsunuz. Bu konuyla ilgili soruları başkalarına sorun'' dedi.

ESKİ GENELKURMAY BAŞKANI BAŞBUĞ'UN YARGILANMASI

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklu yargılanmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Sayın Başbuğ'un tutuklu olarak yargılanmasından dolayı sizin düşünceniz nedir? Başbuğ, Yüce Divan'da mı, özel yetkili mahkemede mi yargılanmasını kişisel olarak düşünüyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Bu konulardaki fikirlerimi daha önceden de, Meclis’te de söyledim. Tutukluluklarla ilgili görüşümün ne olduğunu biliyorsunuz. Sayın Başbakan’ın söylediği şeyleri ben de destekliyorum. Zaten bu konuları daha önce de ifade etmiştim, gerek Mecliste, gerek başka ortamlarda. Benim şahsi kanaatim, anayasadaki özel maddenin daha geçerli olduğu yönünde, Yüce Divan olarak. Ama nihayetinde bu, hukuk tekniği ile ilgili bir konu. Dolayısıyla ilgili makamların, ilgili sorumlu kurumların kararına bakmak lâzım.”

ORTA DOĞU’DA YAŞANAN DEĞİŞİM

Cumhurbaşkanı Gül’ün Kırgızistan'da yaşanan süreci anlatırken kullandığı, ''Baharı tamamladılar yaza geçiyorlar'' sözlerini anımsatarak, ''Aynı umudunuz Orta Doğu coğrafyası için de geçerli midir- Suriye ve İran ile ilişkilerimizde kritik bir dönemden geçiyoruz. Özellikle İran ve Suriye ile ilişkiler kapsamında Türk-Kırgız dostluğuna benzer bir şey yaşanabilir mi-'' sorusuna cevaben Cumhurbaşkanı Gül, “Orta Doğu'da baharın yaşandığı ve bittiği ülkelerin olduğunu” ifade etti. Tunus Dışişleri Bakanı Rafik Abdessalem ile dün görüştüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, ''Orada aynı şekilde çok olağanüstü büyük değişiklikler oldu biliyorsunuz. Hatta bütün olayların ilk ateşi Tunus'ta yakıldı. Ama geçiş dönemini gayet güzel bir şekilde geçiriyorlar, anayasa yaptılar, seçim yaptılar. Oradaki seçime de uluslararası bütün gözlemciler gitti. Yeni bir hükümet kuruldu, koalisyon hükümeti, güvenoyunu aldı. Dolayısıyla böyle ülkeler de var ama hala sancılı dönemin devam ettiği ülkeler de var. Bu ülkelerin halkları hepimizin kardeşidir. Bu ülkelerle tarihi, kültürel, dini hep ortak yanlarımız vardır. Bu ülkelerin halklarının mutlu olmasını arzu ederiz. Mutluluğun kaynağı da önce temel hak ve özgürlüklerin geçerli olması sonra da refahın olmasıdır. Bütün arzumuz budur. Bu ülkelerin ayrı ayrı hepsinin de güçlü olmasını isteriz. Güçlü ve halkı mutlu ülkeler olarak görmeyi arzularız. Biz bu çerçeve içinde iş birliğimizi devam ettiriyoruz. İran bizim komşumuzdur, dostumuzdur. Dolayısıyla bugün meclis başkanı ziyareti var, onunla da görüşeceğim. Dışişleri Bakanımızın yoğun trafiğini, Sayın Başbakanın yoğun gayretlerini hepiniz görüyorsunuz. Bütün gayretlerimiz bu çerçeve içinde'' dedi.

“TÜRKİYE İLE KIRGIZİSTAN ARASINDAKİ TİCARET HACMİNİN 1 MİLYAR DOLARI AŞACAĞINA İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgız bir basın mensubunun, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini hatırlatması ve konuyla ilgili son gelişmeleri sorması üzerine de, bugün yapılan görüşmelerde üzerinde durulan en önemli konulardan birinin de ekonomik iş birliği olduğunu belirtti. Ekonomik iş birliği tanımlamasının içinde hem yatırımların hem de ticaretin bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bu hedefleri, 1 milyar dolar hedefini aşacağımıza inanıyorum. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı, Kırgızistan'ın bir 'yatırım cenneti' olacağını söylüyor. Yatırım cenneti; kuralların, kanun hâkimiyetinin geçerli olduğu, hukukun üstün olduğu, herkese eşit muamelenin yapılacağı, haksızlıkların olmayacağı bir ülke demektir. Böyle bir ülke söz konusu olunca herkes oraya koşar ve yatırım yapar. Dolayısıyla Türk yatırımcıları da inanıyorum ki koşarak Kırgızistan'a daha çok yatırım yapacaklardır. Bu, ticareti de yatırımı da daha çok artıracaktır"

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı