KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Ara Dönemi Geride Bırakan Kırgızistan, Güvenli Adımlarla Yoluna Devam Ediyor”

12.01.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Ara Dönemi Geride Bırakan Kırgızistan, Güvenli Adımlarla Yoluna Devam Ediyor”

 

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmî ziyaretini Türkiye’ye yapan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, heyetlerarası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı açıklamada, “Kırgızistan, baharı geride bıraktı; artık yaz aylarına giriyor” dedi.


Anlaşmalar
Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül
Kırgızistan Cumhurbaşkanı
Almazbek Atambayev

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Atambayev’i ülkemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Atambayev’in seçildikten sonra ilk resmî ziyaretini Türkiye’ye yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bundan büyük bir onur duyduğunu ve bu durumun Türkiye ile Kırgızistan arasındaki kardeşlik ve dostluğun bir simgesi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ata yurdunun Kırgızistan olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Ata yurdumuzdan geldik, ama ata yurdumuzu da onlar bekliyorlar ve her bakımdan iş birliğimize çok büyük bir önem veriyoruz” dedi.

“KIRGIZİSTAN, GEÇEN İKİ YILDA YAŞADIĞI ARA DÖNEMİ BAŞARIYLA TAMAMLADI”

Cumhurbaşkanı Gül, geçen iki yılda Kırgızistan’da olağanüstü değişiklikler yaşandığını, yeni Anayasa ve yeni kanunların yapıldığını ve ara dönemin büyük bir başarıyla tamamlandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Atambayev’in herkesin katıldığı ve uluslararası gözlemlerin de yapıldığı bir seçimle cumhurbaşkanı seçildiğini ve kendisinin de 1 Kasım’da yapılan devir-teslim törenine katıldığını hatırlattı. Kırgızistan meclisinde bulunan beş partiden dört tanesinin bir araya gelerek bir koalisyon hükümeti kurduklarını ve güvenoyu aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan’ın güvenli adımlarla yoluna devam ettiğini ifade ederek, “Kırgızistan, baharı geride bıraktı; artık yaz aylarına giriyor” dedi.

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN OLDUĞU BİR KIRGIZİSTAN, YATIRIMCILAR İÇİN DE ÇOK CAZİP OLACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgız yetkililerin şimdi daha büyük işleri olduğunu, ülkelerini düzene koymak, kalkınmayı temin etmek ve ekonomik bakımdan güçlü bir hale getirmek için büyük bir sorumluluk taşıdıklarını aktardı. Türkiye’nin her alanda Kırgızistan ile çok yakın iş birliğine büyük bir önem verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısı öncesinde anlaşmalara atılan imzaların da bunun anlamlı bir göstergesi olduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında Yüksek İstişare Konseyi’nin de kurulduğunu hatırlatarak, hükümetin de her alanda Kırgızistan’a katkı sağlamaya devam edeceğini bildirdi. İki ülke arasında siyasi alandaki güçlü ilişkilerin sadece ikili değil, uluslararası alanda da sağlam biçimde süreceğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik alanda ise Türk yatırımcıların Kırgızistan’da yatırım yapmaları için teşvik edildiğini belirterek, “Bu yeni dönemde de Sayın Cumhurbaşkanı, Türk yatırımcılara çok güçlü çağrılarda bulunmaktadır. Hukukun üstünlüğü ve kuralların üstünlüğünün söz konusu olduğu bir Kırgızistan, yatırımcılar için de çok cazip olacaktır” dedi.

EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİ

Savunma ve diğer konularda da iş birliğinin güçlü bir biçimde devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bugün gerçekleştirdikleri görüşmelerin çok verimli geçtiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, kültür ve eğitim alanındaki iş birliğine verilen öneme de değinerek, Manas Üniversitesi ile ilgili yeni atılım ve reformlar yapıldığını da bildirdi. Kırgızistan’da yirminin üzerinde Türk okulu bulunduğunu da kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, tüm bunların iki ülke arasındaki iş birliğinin ne kadar anlamlı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, geçiş sürecinde çok büyük bir liderlik yaptığı için Cumhurbaşkanı Atambayev’i tebrik ettiğini vurgulayarak, “Kırgız kardeşlerimizle her alanda çok yakın dayanışma içinde olduğumuzu bütün dünyanın bilmesini istiyorum” dedi.

CUMHURBAŞKANI ATAMBAYEV: “BUNDAN SONRA KIRGIZ-TÜRK İLİŞKİLERİ YÜREKTEN OLACAK”

Cumhurbaşkanı Atambayev’de ortak basın toplantısında yaptığı ve Cumhurbaşkanı Gül’e “Ağabey” diye seslendiği konuşmasında, iki ülke ilişkilerinin önemini vurgulayarak, “Bundan sonra Kırgız-Türk ilişkileri eskisi gibi formalite olamaz; candan, yürekten olacak” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Basın toplantısı öncesinde “Türkiye ve Kırgızistan İlişkilerinde Yeni Tarihî Aşamaya İlişkin 20. Yıl Dönümü Ortak Bildirisi”, “Türkiye ile Kırgızistan Arasında 2012–2013 Yılları İş Birliği Planı” ile “Adli Yardımlaşma Anlaşması Onay Belgeleri” imzalandı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı