KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Büyükelçilerimizin Başarılarının Esas Sebebi, Ülkeleri İçin Aşk ve Şevk ile Çalışmalarıdır”

27.12.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Büyükelçilerimizin Başarılarının Esas Sebebi, Ülkeleri İçin Aşk ve Şevk ile Çalışmalarıdır”

 

Dördüncü Büyükelçiler Konferansı münasebetiyle bir araya gelen büyükelçileri Çankaya Köşkü’ndeki öğle yemeğinde ağırlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin dış politikada uzun yıllar sonra çok yoğun bir program ve gündemle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bu kadar çok faaliyeti, aktiviteyi ve olağanüstü durumu idare etmek, Dışişleri için büyük bir onur olduğu gibi büyük bir sorumluluk da” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dördüncü Büyükelçiler Konferansı'na katılan büyükelçilerle Çankaya Köşkü'ndeki öğle yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül sözlerine, görevinin başında hayatını kaybeden Hilmi Dedeoğlu’nu ve şehitleri rahmetle anarak başladı. 2011 yılının dolu dolu geçtiği ve tarihî olayların yaşandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirilen konferansta geçen yılın olaylarını çok boyutlu olarak tahlil ettikleri gibi, gelecekle ilgili de dersler çıkartıldığını kaydetti.

“ORTA DOĞU’DA YAŞANANLAR 2011’İN EN ÖNEMLİ OLAYLARI”

Arap dünyasında, Orta Doğu’da yaşananların, bu senenin en önemli olayları olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bunların belki herkesin beklediği ancak, 2011 yılında olup olmayacağı bilinmeyen olaylar olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bugünkü iletişim şartları altında Orta Doğu’nun bu yapıyı uzun süre taşıyamayacağının ve kapalı rejimlerin devam etmeyeceğinin uzun zamandır bilindiğini kaydederek, “Ben de bu ülkeleri zaman zaman ziyaret ettiğimde bazen krallarla, bazen cumhurbaşkanlarıyla, bazen emirlerle, bazen oradaki karşıtlarımızla hepsiyle, geniş geniş konuşup kapıların arkasında da düşüncelerimizi hep paylaşıyorduk ve yapılması gerekenleri, bir an önce yapmaları gerektiğini anlatırken özellikle Türkiye’den misal veriyordum. ‘Türkiye’de evimizin içini nasıl düzene koyuyoruz, Türkiye’de nasıl köklü reformlar yapıyoruz; bunu anlatırken bir taraftan da sizlerin de bunları yapmanız gerekir, yoksa bir gün ya içeriden büyük patlamalar olacak veyahut da dışarıdan müdahaleler kaçınılmaz hale gelecek’ diye bunları paylaşıyorduk. Maalesef gördüğümüz şu ki; bunlar aniden ortaya çıktı, kendi içinden liderlikler yapılamayınca nihayetinde halk patladı. Bütün arzumuz şu: Tüm bu olaylar çok uzun sürmeden doğru mecrasına oturur, bunun neticesinde hem ülkedeki halklar hem de bu ülkeler güçlü bir şekilde çıkar. Türkiye olarak bunlarla beraberliğimiz var. Çok aktif bir şekilde olayların doğru istikamete gitmesi için sizler büyük gayretler gösteriyorsunuz” dedi.

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞAN BÜYÜKELÇİLERE TEŞEKKÜR

Konuşmasında Libya’da yaşanan olaylara da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve tüm devlet görevlilerinin orada olağanüstü bir çaba içerisinde olduğunu ve büyük tahliyelerin gerçekleştiğini aktardı. Aynı şekilde diğer ülkelerde görevde olanların da olağanüstü çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, uzun yıllardan sonra Türkiye’nin bu kadar yoğun programla, yoğun gündemle karşı karşıya kaldığını ve bunun bu tamamen Dışişleri’nin işi olduğunu ve böyle olağanüstü bir dönemden Türkiye’nin güçlü çıkması için gece gündüz çalışan büyükelçilere teşekkür ettiğini kaydetti.

Dünyada yaşanan büyük ekonomik krizde Türkiye’nin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında daha iyi durumda olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bu sizleri bulunduğunuz yerlerde herhalde başınızı dik tutuyordur. Türkiye de büyük ekonomik krizlerle uğraşan bir ülke olsaydı o zaman oralarda tabii ki çok büyük sıkıntı çekerdiniz. Temsil ettiğiniz ülkelerde Türkiye ile ilgili övgüleri, Türkiye’nin onlarla mukayese edildiğinde başarılarını anlattıkça veya dinledikçe eminim ki sizler daha ayrıcalıklı bir noktaya geliyorsunuz ve bundan da gurur duyuyorsunuz” dedi. Tüm bunlara rağmen ülkemizin bugün dünyadaki kırılgan ekonomik yapıda aşırı bir güven gösterip yapılması gerekenleri ihmal etmemesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, hükümetin ve ekonomiyle ilgili birimlerin gayet uyanık olduğunu ve gerçekten tedbirli davrandıklarını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“KLASİK DİPLOMASİ DEĞİŞTİ, EKONOMİYE DAHA ÇOK VAKİT AYRILIYOR”

Artık klasik diplomasinin çok değiştiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, büyükelçilerin ekonomiye ayıracakları vaktin çok daha fazla olacağını, her Türk şirketini, sanki bir devlet şirketi gibi sahiplenmeleri ve onların bulundukları ülkede büyüyüp güçlenmesi için ellerinden geleni yapmaları çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, “Bugün görüyorum ki bunu layıkıyla yapıyorsunuz” dedi. Yurt dışında yatırımı olan iş adamlarının hepsinin bütün büyükelçilerimizden memnun olduklarını anlattıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu durumun güçlü bir şekilde devam edeceğini söyledi.

ELÇİLERİN TEMSİL GÖREVİNİN ÖNEMİ

Terör başta olmak üzere ülkemizin birçok önemli konusunun Dışişleri Bakanlığı’nı yakından ilgilendirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bunları iyi tahlil edip yerinde müdahaleler yapmak, Türkiye’nin hak ve hukukunu koruyabilmek için çalışmalar yapmak Dışişleri’nin, diplomasinin görevidir. Bunu yaptığımız süre içerisinde Türkiye içerisindeki başarılar da muhakkak ki aratacaktır. Teknoloji geliştikçe diplomasi de değişiyor, tabii ki büyükelçilerin görevleri de giderek değişiyor. Ama yine de değişmeyen bir şey, Nizamülmülk’ün Siyasetnamesi’nde söylediği gibi ‘Elçiler ne kadar dikkatli olur, görevlerini ne kadar iyi yaparlarsa ve elçiler bulundukları yerlerde ne kadar çok temsil görevlerini iyi yaparlarsa ülkelerinin gücü de o kadar çok artar’ der. Dolayısıyla teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, birey olarak her bir büyükelçimizin görevini en iyi şekilde yapması, ülkesinin bütün yükü ve sorumluluğunu hisseder bir aşk ve şevk içinde gece gündüz çalışmaya devam etmesi başarının esas sebebidir. Bunu sizlerin en iyi bir şekilde yaptığınıza da inanıyorum” dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı