KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye ile Romanya Arasındaki Dostluk Baki Kalacaktır”

12.12.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye ile Romanya Arasındaki Dostluk Baki Kalacaktır”

 

Devlet ziyareti için ülkemizde bulunan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu’nun onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî bir akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı konuşmada, “Ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar sadece ülkelerimizin yararına değil, aynı zamanda bölgesel barış, huzur, istikrar ve refahın pekiştirilmesine de katkı sağlamaktadır” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, konuk Cumhurbaşkanını Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ziyaretin, iki ülke arasındaki mükemmel düzeydeki ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik karşılıklı iradenin en güncel göstergesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, 2008 yılındaki Romanya ziyareti sırasında kendisine gösterilen sıcak ilgi ve misafirperverlikten dolayı da bir kez daha teşekkür etti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ORTAK TARİH, KÜLTÜR VE DEĞERLER

Türkiye ile Romanya arasındaki köklü dostluğun temellerinin ortak tarih, kültür ve değerlere dayandığını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Türkçe ve Romence’de yer alan iki binden fazla müşterek kelimenin, dostluk ve iş birliğine güç kattığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, “Geçen ay Bükreş ve Köstence’de açılan Yunus Emre Türk Kültür merkezlerinin, ilişkilerimizin beşerî ve kültürel boyutunu daha da pekiştireceğine inanıyoruz” dedi.

Türkiye ve Romanya’nın sadece ikili düzeyde değil, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Karadeniz Sinerjisi gibi bölgesel yapılanmalar ile NATO şemsiyesi altında da yakın iş birliği içinde olduğuna da vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çerçevede, Romanya’nın NATO üyeliğini bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe katkı sağlayacağı anlayışıyla vaktiyle kuvvetle desteklemiştik. Romanya da ülkemizin AB üyelik sürecine güçlü ve koşulsuz desteğini kararlılıkla sürdürmektedir. Ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar sadece ülkelerimizin yararına değil, aynı zamanda bölgesel barış, huzur, istikrar ve refahın pekiştirilmesine de katkı sağlamaktadır.”

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret sırasında imzalanan Stratejik Ortaklık Belgesi’nin, uzun vadeli iş birliği açısından daha da sağlam bir zemin oluşturacağına da işaret etti.

TÜRKİYE İLE ROMANYA ARASINDAKİ EKONOMİK İLİŞKİLER

İlişkilere hâkim olan iş birliği ve dostluk atmosferinin, karşılıklı ekonomik ve ticari faaliyetlerde de etkisini hissettirdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Romanya’nın halen Balkanlarda birbirlerinin en büyük ticari ortağı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, küresel ekonomik krize rağmen bu yılın ilk dokuz ayında ticaret hacminin 5 milyar dolara yaklaştığını ve Romanya’da 7 bine yakın Türk firmasının faaliyet gösterdiğini ifade etti. Türk firmalarının Romanya’da üstlendiği müteahhitlik projelerinin değerinin 5,5 milyar dolar olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu yatırımların, Türk ve Romen ekonomilerinin birbirlerini tamamlamalarını sağladığını ve güçlü bir sinerjiyi harekete geçirdiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Pendik-Köstence limanları arasında 20 Kasım’da başlatılan Ro-Ro seferlerinin de, bu alandaki ilişkileri daha da güçlendireceğine ve 10 milyar dolar ticaret hacmi hedefini ulaşılabilir kılacağına inancını dile getirdi.

“ROMEN DEVLETİNİN TÜRK VE TATAR AZINLIĞA GÖSTERDİĞİ ÖRNEK TUTUMU TAKDİR EDİYORUZ”

Halen Romanya’da yaşayan ve nüfusu 80 bine yaklaşan Türk toplumunun, halklar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde köprü rolü oynadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu vesileyle, Romen devletinin Türk ve Tatar azınlığa karşı gösterdiği ve ‘Dobruca Modeli’ olarak adlandırılan örnek tutumu ziyadesiyle takdir ettiğimizi bilmenizi isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle tamamladı: “Türkçe’de ‘Su gider, kum kalır” diye bir atasözü vardır. Bunun Romence’de de ‘Su akar, kayalar kalır’ şekliyle yer aldığını öğrendim. Bu müşterek atasözümüz, Türkiye-Romanya dostluğunun baki kalacağını en veciz şekilde ifade etmektedir.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı