KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“İki Ülke İlişkileri Siyasi Alan Başta Olmak Üzere Her Alanda İyi Durumda”

12.12.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“İki Ülke İlişkileri Siyasi Alan Başta Olmak Üzere Her Alanda İyi Durumda”

 

Romanya Devlet Başkanı Basescu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Romanya’nın ülkemizin hem dostu, hem müttefiki hem de denizden dolayı komşusu olduğunu hatırlatarak, “AB konusunda Romanya’nın bize verdiği samimi destekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz ve gerçekten müteşekkiriz. Kendisi Brüksel’den yeni geldiği için orada neler konuşulduğunu bana anlattı. Doğrusu çok değerli görüşleri öğrenmiş olduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devlet ziyareti için ülkemizde bulunan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül
Romanya Devlet Başkanı
Traian Basescu

Anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında, Romanya Devlet Başkanı Basescu’yu ülkemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Romanya’nın ülkemizin hem dostu, hem müttefiki hem de denizden dolayı komşusu olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, son dört yıl içerisinde üst seviyede karşılıklı yoğun biçimde ziyaretlerin gerçekleştiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, imzalanan Stratejik Ortaklık Bildirisi’nin ilişkilerin sadece iyi niyetli duygularla değil, uygulamada da yoğun olduğunu gösterdiğini bildirdi.

10 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFİ

Cumhurbaşkanı Gül, bugün gerçekleştirdikleri görüşmelerde, hem ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini, hem de bölge meselelerini ele aldıklarını ifade etti. İki ülke ilişkilerinin, siyasi alan başta olmak üzere her alanda gayet iyi bir şekilde ilerlediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, daha önce belirlenen 10 milyar dolar ticaret hacmi hedefinin ekonomik krizden dolayı gerisinde kalınsa da bu rakamın yakalanacağına inandığını vurguladı. Türk iş adamları ve yatırımcıların Romanya’da çok aktif olduğuna da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Romanya hükümeti ve yetkililerine Türk iş adamlarına gösterdikleri güvenden dolayı teşekkür etti.

“AB KONUSUNDA ROMANYA’NIN VERDİĞİ SAMİMİ DESTEKTEN MEMNUNİYET DUYUYORUZ”

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul ile Köstence arasında Ro-ro seferlerinin başladığını ve ulaşım alanında çok iyi neticeler alındığını kaydederek, diğer yandan kültür ve eğitim alanında da çok iyi iş birliğinin bulunduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında, “AB konusunda Romanya’nın bize verdiği samimi destekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz ve gerçekten müteşekkiriz. Bu konuyu da geniş bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşme imkânımız oldu. Kendisi Brüksel’den yeni geldiği için orada neler konuşulduğunu da bana anlattı. Doğrusu çok değerli görüşleri öğrenmiş olduk” dedi.

STRATEJİK ORTAKLIK BİLDİRİSİ

Romanya Devlet Başkanı Basescu’nun yarın İstanbul’a giderek, temaslarını sürdüreceğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Romanya Devlet Başkanı Basescu’nun uzun yol gemi kaptanlığından dolayı İstanbul boğazını en iyi bilenlerden biri olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Romanya arasında imzalanan, “Stratejik Ortaklık Bildirisi” ile iki ülke ilişkilerinin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini de sözlerine ekledi. Sözkonusu anlaşmanın temelleri 2 yıl önce atılmıştı. Dönemin Romanya Dışişleri Bakanı Cristian Diaconescu'nun 2009 Ağustos ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Türkiye-Romanya ilişkilerinin stratejik ortaklık temelinde geliştirilmesi kararı alınmıştı.

ROMANYA DEVLET BAŞKANI BASESCU: “İKİ ÜLKE ARASINDA TARİHÎ VE GÜVENE DAYALI BAĞLAR BULUNUYOR”

Romanya Devlet Başkanı Basescu da yaptığı açıklamada, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. Romanya’da; Bükreş ve Köstence’de açtığı iki Yunus Emre Kültür Merkezi’nden dolayı Türkiye’yi tebrik eden Romanya Devlet Başkanı Basescu, iki ülke arasında tarihî, dostane ve güvene dayalı bağlar bulunduğuna işaret etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı