KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Dünya Sordu, Cumhurbaşkanı Gül YouTube’dan Cevapladı

01.12.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Dünya Sordu, Cumhurbaşkanı Gül YouTube’dan Cevapladı

 

Ülkelerin önemli ve güçlü isimlerinin farklı topluluklarla buluşmasını sağlayan “YouTube World View” kanalının konuğu olan Cumhurbaşkanı Gül, Dersim olaylarından öğretmen atamalarına, bedelli askerlikten aktif siyasete dönüp dönmeyeceğine kadar toplumun tüm kesimlerinin merak ettiği birçok soruya cevap verdi.

Dünyanın her yerinden internet kullanıcıları, Türkiye ve dünyadan merak ettikleri birçok konuyu Cumhurbaşkanı Gül’e sordu.

“BÜYÜK DEVLETLER TARİHİNDEN KORKMAZ”

Cumhurbaşkanı Gül, son günlerde sıkça gündeme gelen Dersim tartışmalarıyla ilgili “Dersim olayları hakkında fikriniz nedir? Dersim olayları ve diğer karanlıkta kalmış olayların aydınlatılması için, Genelkurmay arşivlerinin açılması veya buna benzer bir çalışma yapacak mısınız?” şeklindeki soruya şöyle cevap verdi: “Bu konuyu daha önce üniversite yıllarında okudum. Tabii ki bizim tarihimiz büyük bir tarih, ama tarihin içerisinde acı tatlı günler, dönemler çok olmuş oluyor. Yakın tarihimiz içinde Dersim olayları da gerçekten çok üzücü. Kendi bilgilerim çerçevesinde bunu biliyorum; üzücü olaylar, insanın vicdanıyla ve bugünkü insan hakları uygulamaları ile çok bağdaşmayacak olaylar. Bu benim kendi bilgilerimden ulaştığım kanaattir. Bununla ilgili arşivlerin açılmasında hiçbir mahsur yok. Aslında büyük devletler iç tarihinden korkmazlar. Biz bunu açıkça söylüyoruz da, birçok tartışmalı konuda arşivlerimizi de açıyoruz. Yeter ki, bu konular polemik yapılıp bunların üzerinden başka yerlere ulaşmak, başka amaçlar peşinde koşmak olmasın. Yeteri kadar olgunluğa da ulaştığımızı düşünüyorum. O bakımdan arşivlerimizin bilim adamlarına, tarihçilere açılması ve herkesin bunları okumasında hiçbir mahsur olmadığı kanaatindeyim.”

“CUMHURBAŞKANLIĞI SORUMLULUĞUMU EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUM”

Programda sorulan sorulardan bir diğeri, “Cumhurbaşkanlığı görevi sona erdikten sonra tekrar aktif siyasete dönecek misiniz?” şeklindeydi. Cumhurbaşkanı Gül’ün bu soruya cevabı: “Ben daha önce yaptığım görevleri hep hakkıyla yapmaya çok özen gösterdim. Kısa da olsa Başbakanlık dönemi, Dışişleri Bakanlığı dönemi, şimdi Cumhurbaşkanı olarak yaptığım görevi en iyi şekilde yapmak için bütün aklımı, fikrimi, gücümü ona veririm. Bugün de aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı sorumluluğumu en iyi şekilde yapmak için çalışıyorum” şeklinde oldu.

“BEDELLİ ASKERLİK YASASI ÇIKARKEN VİCDANİ RAHATSIZLIK OLUŞTURMAMALI”

Cumhurbaşkanı Gül, “Bedelli askerlik bedelini ödeyebilenler için bir hak iken aynı şartlara sahip olup da istediği halde maddi gücü el vermeyen vatandaşlar için ulaşılması imkânsız bir konumda yer edindi. Çıkacak olan bu yasa sizce ne kadar demokratik ve de adil?” sorusuna ise şu cevabı verdi: “Şimdi bu çok tartışmalı bir konu. Öyle ki, bir aile var diyelim, bir oğlu var. Eğer askere gitmediyse ‘Aman böyle bir yasa çıksın’ istiyor; ama oğlu askerdeyse ‘Bu niye çıkıyor’ diyor. Zor bir konu, o bakımdan hükümetlerin de işi kolay değil gerçekten. Böyle bir yasa artık çıkıyor, burada önemli olan, yasa çıkarken vicdani rahatsızlık oluşturmaması. Bundan gelecek gelirlerin genel bütçe içine konulmadan bunların harcanacağı yerlerin açıkça belirtilmesi ve özellikle de maddi imkânları olmadığı için askere giden ailelere bu fonlardan güçlü yardımların yapılması. Bunun çok dengeli bir şey olacağı kanaatindeyim.”

“ÖĞRETMEN ATAMALARI VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK KONUSUNU TAKİP EDECEĞİM”

Cumhurbaşkanı Gül, öğretmen atamaları ve ücretli öğretmenlikle ilgili, “2011 yılı Ağustos ayında tek seferde 55 bin öğretmen alımı yapılacağı söylenmiştir. Ancak Ağustos ayına gelindiğindeyse yalnızca 11 bin öğretmen ataması yapılmıştır. Öncelikle bu sorunun çözümü için karar verici siyasilerle bir görüşme yapmayı düşünüyor musunuz? Ayrıca ücretli öğretmenlik sisteminin kaldırılması ve bunun yerine yalnızca kadrolu ve güvenceli öğretmenliğin olması şeklinde Cumhurbaşkanlığı nezdinde bir girişimde bulunacak mısınız?” şeklindeki soruya da şu cevabı verdi: “Bu büyük bir sorun Türkiye’de. Şuradan biliyorum, bana başka kanallarla da mailler, Twitter mesajları, mektuplar… Çok sayıda gencimiz bunu bekliyor gerçekten. Daha önce de bunları aldığım için Millî Eğitim Bakanı’yla, Hükümetle konuştum; bu konuları ciddi bir şekilde ele almaları gerektiğini ve bu konularla ilgili tatmin edici açıklamaların yapılması gerektiğini ve adımların atılması gerektiğini söyledim. Eminim ki Millî Eğitim Bakanlığı da hükümet de bu konuyla ilgili elinden gelenleri yapıyordur ve yapacaktır.”

Cumhurbaşkanı Gül, ücretli öğretmenlikle ilgili soruya cevaben, “Aslında ücretli öğretmenlerin herhalde büyük kısmının pedagojik formasyonu yoktur, öğretmenlik yapabilmeleri için. Bu niçin uygulamada söz konusu oluyor buna bakmak gerekir. Birçok valinin de bundan şikâyetçi olduğunu biliyorum. Acaba tayin edilen öğretmenler gitmiyor ondan mı? Yoksa başka şeyler mi, bu konuyu yakından takip edeceğim. Onların yerine sonradan olduğu gibi diğer öğretmenler kadrolu bir şekilde atanabilirse tahmin ediyorum ki epey mesafe alınır diye düşünüyorum. Ama bunun biraz yapısal olduğunu da görüyorum. Bugün Bakan’ın da açıklamaları var, onu da okudum. Bu konuyu takip edeceğim” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı