KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Ana Yurdumuza Gelmekten Büyük Bir Memnuniyet Duyuyoruz”

30.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Ana Yurdumuza Gelmekten Büyük Bir Memnuniyet Duyuyoruz”

 

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Akçal’ın onuruna verdiği resepsiyona katılan Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'da yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreniyle ülkedeki tarihî dönüşüme şahitlik edeceklerini belirterek, “İnanıyoruz ki bundan sonra her şey çok daha başarılı ve istikrarlı bir şekilde devam edecektir” dedi. 

Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni için Kırgızistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal tarafından onuruna verilen resepsiyona katıldı. 

Cumhurbaşkanı Gül, Büyükelçilik konutuna gelişinde Kırgızistan'daki Türk toplumu temsilcilerince karşılandı. Resepsiyonun başlangıcında, ülkedeki Türk okullarında eğitim gören öğrenciler halk oyunları gösterisi sergiledi. 

TARİHÎ DÖNÜŞÜM

Resepsiyonda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine, "Ana yurdumuza gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz" diyerek başladı. Kırgızistan'da yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreniyle ülkedeki tarihî dönüşüme şahitlik edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, geçen 2 yıllık süreçte Kırgızistan'ın büyük bir değişim gerçekleştirdiğini vurguladı.

“KIRGIZİSTAN DEĞİŞİM SÜRECİNİ BÜYÜK BİR BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİ”

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birçok yerde değişim ihtiyacı var, bazı yerlerde, Orta Doğu'da ne kadar sıkıntılı oluyor... Ama Kırgızistan, bunu en az maliyetle en başarılı bir şekilde gerçekleştiren ülke oldu. Nihayet anayasanın yapılması, parlamenter sisteme geçilmesi, tüm partilerin katıldığı seçimlerin yapılması ve nihayetinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de yapılmasıyla bu süreç bu hafta tamamlanmış, taçlanmış oluyor. Bunu başarıyla yapmış olması Kırgızistan için büyük bir gurur kaynağı ve onların kardeşleri, en yakın dostları olan bizler için de çok büyük bir gurur kaynağı. İnanıyoruz ki bundan sonra her şey çok daha başarılı ve istikrarlı bir şekilde devam edecektir."

Parlamenter sistemin ve çoğulculuğun demokrasinin temel ilkelerinden olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bunun aynı zamanda büyük bir sabır ve olgunluk istediğine de dikkat çekti. 

Kırgızistan'dan Görüntüler

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİN ADİL VE ŞEFFAF YAPILMASINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül, yarın yapılacak devir teslim töreninde eski Cumhurbaşkanı'nın görevi yeni Cumhurbaşkanı'na büyük bir gururla devredeceğinin görüleceğini belirterek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin uluslararası gözlemcilerin de katılımıyla adil ve şeffaf bir şekilde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

“HEPİMİZ BÜYÜK BİR MİLLETİN FARKLI FARKLI DEVLETLERİYİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, "Bizler hep kardeşiz. Hepimiz büyük bir milletin, Türk milletinin farklı farklı devletleriyiz. Bir devlette gördüğümüz başarı, bizim de başarımızdır, bir üzüntü varsa o üzüntü bizim de üzüntümüzdür. Kırgızistan'ın 20. bağımsızlık yıl dönümünde yeni bir aşamaya geçiyor olması ve bunu büyük bir coşkuyla kutlayarak, gerçekleştiriyor olması, herkesin takdir etmesi gereken bir husustur" diye konuştu. 

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ YAKIN İŞ BİRLİĞİ

Kırgızistan'ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, o zamandan bugüne iki ülke arasında yakın bir iş birliğinin sürdürüldüğünü, kültür ve eğitim alanındaki iş birliğinin Manas Üniversitesi'nin ve Türk okullarının kurulmasıyla somutlaştığını kaydetti. 

İş adamlarının Kırgızistan'da yatırım yaptıklarını, TİKA'nın da her türlü yardımı ulaştırdığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Kırgızistan'a ekonomik alanda yardım etmeye devam edeceğini kaydetti. 

KIRGIZİSTAN’DAKİ TÜRK TOPLUMU TEMSİLCİLERİ

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'daki Türk toplumunun temsilcileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, ülkedeki Türklere, "Sizler, bu sevgiyi buraya gelip bizzat gösterenlersiniz" diye seslendi. 

Türkiye'nin Kırgızistan'da diplomatik anlamda en geniş şekilde temsil edildiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, "Bütün bunlar şunu gösteriyor ki burada sadece uzaktan sevgi değil, aynı zamanda Kırgızistan'da bulunarak iş birliğimizi en güçlü şekilde gösteriyorsunuz" dedi. 

ATAMBAYEV İLE AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül, resepsiyonun ardından Kırgızistan’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı