KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Demokrasi ve Kalkınma Mücadelesinde Daima Kırgızistan’ın Yanında Olacağız”

30.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Demokrasi ve Kalkınma Mücadelesinde Daima Kırgızistan’ın Yanında Olacağız”

 

Cumhurbaşkanı Atambayev'in görevi devralacağı törene katılmak için Kırgızistan’a giden Cumhurbaşkanı Gül, hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, demokratik seçimlerden sadece Kırgızların değil, Türkiye’nin kardeş bir ülke olarak gurur duyduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, “Cumhurbaşkanlığının anayasal usuller kapsamında, meşru ve barışçıl bir yolla el değiştirmesi hepimizin görmeyi arzu ettiği bir başarı tablosudur” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgız Cumhuriyeti’nin 30 Ekim 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı seçilen Almazbek Atambayev'in Cumhurbaşkanlığı devir-teslim törenine katılmak üzere Kırgızistan’a gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, ziyareti sırasında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev’in göreve başlamasına şahitlik edeceğini ve Kırgızistan ile sahip olunan özel ilişkilere atfedilen önemi en üst düzeyde vurgulayacağını belirtti.

Demokratik seçimlerden sadece Kırgızların değil, Türkiye’nin kardeş bir ülke olarak gurur duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Cumhurbaşkanlığının anayasal usuller kapsamında, meşru ve barışçıl bir yolla el değiştirmesi, Kırgızistan’da geçen yıl başlayan, anayasa reformu ve parlamento seçimleri ile devam eden dönüşüm sürecinin son safhasına gelinmiş olduğunun müşahhas göstergesidir. Bu, hepimizin görmeyi arzu ettiği bir başarı tablosudur” dedi.

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİN BULUNDUĞU İLERİ AŞAMA

Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Atambayev ile görüşeceğini ve ikili ilişkileri ve Orta Asya’yla, bölgeyle ilgili diğer konuları da ele alacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Atambayev’in Başbakan sıfatıyla Nisan ayında ülkemize yaptığı resmî ziyarete de değinen Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretle ikili ilişkilerin bulunduğu ileri aşamanın bir kez daha teyit edildiğinin altını çizdi.

“KIRGIZİSTAN’A YARDIMLARIMIZ KARARLILIKLA DEVAM EDECEK”

Kırgızistan’ın barış, istikrar ve kalkınma yönündeki gayretlerini desteklemeyi, güçlü bir şekilde sürdüreceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Kırgızistan’ın son yıllarda içinden geçtiği sürece yardımcı olmak için uygulamaya koyduğu eylem planı çerçevesinde, dost ve kardeş ülkeye yönelik yardımların kararlılıkla devam edeceğine vurgu yaptı.

KIRGIZİSTAN’LA GÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ

Kırgızistan ile sadece ikili ilişkilere değil, bölgesel ve uluslararası alandaki güçlü iş birliğine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler, AGİT, Türk Konseyi, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türkiye’nin dönem başkanlığını sürdürmekte olduğu Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) içerisinde de Kırgızistan’la yakın iş birliği olduğuna dikkat çekti.

“İLİŞKİLERİMİZ DAHA DA GÜÇLENECEK”

Türkiye’nin, bağımsızlığının 20. yıldönümünü kutlayan Kırgızistan’ın demokrasi ve kalkınma mücadelesinde daima yanında olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ”Bişkek’e gerçekleştireceğim ziyaretin, dayanışma mesajlarımızı Kırgız kardeşlerimize bir kez daha iletmemize vesile teşkil ederek, her alandaki müstesna ilişkilerimizi daha da pekiştireceği kanaatindeyim” dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı