KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

İngiltere’ye 23 Yıl Aradan Sonra Tarihî Ziyaret

24.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
İngiltere’ye 23 Yıl Aradan Sonra Tarihî Ziyaret

 

Türkiye'den İngiltere'ye 23 yıl aradan sonra cumhurbaşkanı düzeyinde ilk resmî ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, yılda iki devlet başkanını ağırlayan Kraliçe 2. Elizabeth’in 2011 yılında ABD Başkanı Obama’nın ardından ikinci konuğu oldu. Ziyareti sırasında birçok İngiliz medya kuruluşuna mülakat veren Cumhurbaşkanı Gül, ülkenin önde gelen CEO’larıyla bir araya geldi. İngiltere Parlamentosu, İngiliz Sanayi Odaları, Wilton Park ve Londra Belediye Sarayı’nda birer konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, gezisinin son gününde Portsmouth’daki Türk Deniz Şehitliği’ni de ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe 2. Elizabeth’in davetlisi olarak, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte İngiltere’ye resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül'ü Londra Heathrow Havalimanı’nda, Kraliçe Elizabeth'in temsilcisi Lord Hood ve Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz karşıladı.

ROYAL ALBERT HALL'DA KLASİK MÜZİK KONSERİ

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül Londra’da, tarihi "Royal Albert Hall"da Kraliyet Filarmoni Orkestrası'nın "Classical Spectacular" isimli klasik müzik konserini izledi.

CBI GENEL KURULU’NA HİTAP

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretinin ikinci gününde İngiliz Sanayi Odaları Konfederasyonu (CBI) Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı. Dünya ekonomisini krize iten 2007 yılındaki finansal gelişmelerin büyük buhrandan sonraki en büyük bunalım olarak değerlendirildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, birçok sanayi ülkesinin durgunluğa girdiğini ve başat ekonomilerdeki büyüme oranlarının düştüğünü belirtti.

“DÜNYANIN PARLAYAN YILDIZI OLAN TÜRKİYE, AVRASYA'NIN YÜKSELEN HİLALİDİR”

İngiliz şirketlerini Türkiye'de yatırım yapmaya davet eden Cumhurbaşkanı Gül, “Ülkemizde İngiltere'den yeni yatırımcılar görmek isteriz. Türk firmalarının da İngiltere'deki yatırımlarını artırmaları için teşvik ediyorum. Büyümeyi ve yeni iş alanları yaratmayı teşvik etmeliyiz. Ekonomik güçlükleri aşmanın en önemli yolu, ülkelerimiz arasındaki iş bağlarını güçlendirmektir. Buna ulaşmak için her türlü imkân, güçlü siyasi irade, potansiyel, yatırım ortamı ve güçlü bir özel sektörümüz var. Dünya ekonomisinde geçmişte birçok yükselen yıldız, güneş ve kaplanlar gördük. Şimdi dünyanın parlayan yıldızı olan Türkiye, Avrasya'nın yükselen hilalidir. Bu çerçevede İngilizleri Türkiye'deki iş imkânlarını keşfetmeye davet ediyorum” dedi.

DIŞİŞLERİ ESKİ BAKANI STRAW’U KABUL

Cumhurbaşkanı Gül, programı çerçevesinde İngiltere Dışişleri eski Bakanı Jack Straw’u kabul ederek bir görüşme yaptı.

CUMHURBAŞKANI GÜL, KRALİÇE 2. ELIZABETH TARAFINDAN RESMÎ TÖRENLE KARŞILANDI

Resmî temaslarına Salı günü başlayan Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Buckingham Sarayı’nda İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından resmî törenle karşılandı.

KRALİÇE’NİN 2011’DE AĞIRLADIĞI İKİNCİ DEVLET BAŞKANI

Türkiye'den İngiltere'ye 23 yıl aradan sonra cumhurbaşkanı düzeyinde ilk resmî ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, yılda iki devlet başkanını ağırlayan Kraliçe 2. Elizabeth’in 2011 yılında ABD Başkanı Obama’dan sonraki ikinci konuğu oldu.

GALLER PRENSİ CHARLES EŞLİK ETTİ

Tören alanına ilk olarak İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip İngiltere millî marşı eşliğinde geldi. Daha sonra tören alanının White Hall Kapısı'ndan Türk bayraklı araçla Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül girdi. Bu sırada Cumhurbaşkanı Gül'e Galler Prensi Charles eşlik etti.

GÖRKEMLİ KARŞILAMA

Kraliçe ve eşi, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü tören alanındaki platformda karşıladı. Bu sırada Green Park'ta 41 pare, Tower of London'da 62 pare top atışı yapıldı. İstiklal Marşı'nın çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Edinburgh Dükü Philip ile birlikte Kraliyet Şeref Kıtası'nı selamladı. Selamlamanın ardından Süvari Birliği eşliğinde Kraliyet atlı arabaları tören alanına geldi. Kraliçe Elizabeth ve Cumhurbaşkanı Gül ilk arabaya, Bayan Gül ile Edinburgh Dükü Philip ikinci arabaya bindiler. Atlı arabaların tören alanından ayrılışı sırasında İstiklal Marşı ikinci kez çalındı.

Karşılama töreni sırasında alanda İngiltere Başbakanı David Cameron, Dışişleri Bakanı William Hague ve İçişleri Bakanı Theresa May de hazır bulundu.

TÜRK VE İNGİLİZ VATANDAŞLARDAN SEVGİ GÖSTERİSİ

Atlı arabalar tören alanından ayrıldıktan sonra Türk ve İngiliz bayraklarıyla donatılan Mall Caddesi'nden geçerek Buckingham Sarayı'na doğru gitti. Cadde boyunca aralarında Türk ve İngiliz vatandaşlarının da bulunduğu kalabalık bir grup sevgi gösterisinde bulundu.

BUCKINGHAM SARAYI'NA İSTİKLAL MARŞI EŞLİĞİNDE GİRİLDİ

7 atlı arabadan oluşan konvoy, Buckingham Sarayı'nın avlusuna bando tarafından çalınan İstiklal Marşı eşliğinde girdi. İngiltere'nin millî marşının da çalınmasından sonra, arabalarından inen Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe 2. Elizabeth, Bayan Gül ve Edinburgh Dükü Philip, sarayın giriş kapısının önündeki merdivenlerde basın mensuplarına poz verdiler.

CUMHURBAŞKANI GÜL ONURUNA ÖĞLE YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, daha sonra Kraliçe 2. Elizabeth tarafından Buckingham Sarayı “Blue Drawing Salonu”nda onurlarına verilen öğle yemeğine iştirak ettiler. Kraliçe Elizabeth ve eşi Philip, Cumhurbaşkanı Gül ile Bayan Gül'e, konaklayacakları Belçika Süiti'ne kadar eşlik ettiler.

WESTMINSTER KATEDRALİ ZİYARETİ

Hediye teatisi ve Kraliyet Resim Koleksiyonu’nun gezilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler Westminster Katedrali’ni ziyaret ettiler.

İNGİLTERE BAŞBAKANI DAVID CAMERON İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüştü.

Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye-İngiltere ilişkilerinde altın çağı yaşıyoruz” dedi ve her yıl 3 milyon turistin Türkiye'ye geldiğini, yaklaşık 40 bin İngiliz’in ise Türkiye'de yerleşik olduğunu hatırlattı. İki ülkenin ortak değerlerle barış ve refah içinde bir gelecek vizyonunu paylaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, 2007 yılında stratejik ortak olan Türkiye ile İngiltere'nin daha iyi bir dünya için güçlerini birleştirdiğini belirtti.

AB MÜZAKERE SÜRECİ

İngiltere Başbakanı Cameron ile birçok konuda görüş alışverişinde bulunduklarına söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede Türkiye'nin AB müzakere sürecine özel önem verdiklerini vurguladı. Başbakan David Cameron'ın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği yinelediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu tür vizyoner duruşun Avrupa'da da yaygınlaşmasını beklediklerini ifade etti.

İNGİLTERE BAŞBAKAN YARDIMCISINI KABUL

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere Başbakanı Cameron ile görüşmesinin ardından İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'i Buckingham Sarayı'nda kabul etti.

“LONDON EYE" TÜRK BAYRAĞI RENKLERİNE BÜRÜNDÜ

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül daha sonra, 'Kırmızı-Beyaz' renklere bürünen Thames Nehri kenarındaki dev dönme dolap "London Eye'ı" izledi. Cumhurbaşkanı Gül, “İlk defa yapmışlar bunu. Daha önce Eiffel'de de yapmışlardı hatırlarsanız. Ama onu başkalarına da yapıyorlar bildiğim kadarıyla. Bunu ilk defa yaptılar. Öbür taraftan bakınca kabinlerden birini beyaz yapmışlar, hilal gibi görünüyor” dedi.

İLK KEZ KONUK BİR DEVLET BAŞKANI ONURUNA RENK DEĞİŞTİRDİ

“London Eye”, açıldığı 2000 yılından bu yana, hiçbir devlet başkanı için yapılmayan uygulama ile ilk kez Cumhurbaşkanı Gül'ün İngiltere'ye ziyareti dolayısıyla Türk bayrağının renkleriyle aydınlatıldı.

BAYAN GÜL KRALİYET KOLEKSİYONU ATÖLYELERİNİ GEZDİ

Cumhurbaşkanı Gül’ün İngiltere’ye yaptığı resmî ziyarete eşlik eden Bayan Gül, Londra’da National Museum’da ünlü ressam Leonardo da Vinci’nin eserlerinden oluşan sergiyi gezdi. Bayan Gül ayrıca, Kraliyet’e ait eserlerin restorasyonunun yapıldığı Kraliyet Koleksiyonu Atölyelerini gezdi. Yetkililer tarafından karşılanan Bayan Gül'e, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL VE BAYAN GÜL ONURUNA BUCKINGHAM SARAYI'NDA AKŞAM YEMEĞİ

Aynı akşam İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül onuruna Buckingham Sarayı'nda akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada Kraliçe'ye misafirperverliği için teşekkür etti. Kraliçe 2. Elizabeth'in 2008 yılında Türkiye'ye yaptığı resmî ziyareti ve geçen yıl Chatham House ödülünü almak için İngiltere gezisini güzel anılarla andıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Burada geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, ülkelerimiz arasındaki tarihî ve güçlü bağları yeniden teyit etmek için bulunmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.

144 YIL SONRA AYNI SALON

Yemek, 144 yıl önce Türkiye'den İngiltere'ye 1867'de ilk kez devlet ziyareti gerçekleştiren Sultan Abdülaziz'e yemek verilen Buckingham Sarayı'nın Müzik Salonu'nda gerçekleşti.

WILTON PARK'TA ORTA DOĞU KONFERANSI

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretinin dördüncü gününde, İngiltere Dışişleri Bakanlığına bağlı Wilton Park'ta “Orta Doğu'da tarihî değişim ve bunun küresel siyasete etkisi” konulu bir konuşma yaptı.

Dünyanın gündeminde önemli gelişmelerin yaşanmakta olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki tarihî değişimin önemine dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Gül, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da olaylar başlamadan önce, bu bölgenin değişime ihtiyacı olduğunun farkında olduklarını ifade ederek, bu konuda çağrılarda bulunduklarını vurguladı.

“ORTA DOĞU HALKI ONURLU BİR YAŞAMI HAK EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, bölgeyle tarihî, sosyal ve coğrafi bağları olan Türkiye'nin "Bölgenin halkları yanında doğru yeri aldığını" söyledi. Türkiye'nin demokratikleşme ve kurumları oluşturmanın tecrübelerinin yanı sıra siyasî ve ekonomik liberalleşme konularındaki tecrübesini paylaşmaya da hazır olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye'nin bu bölgenin halkları tarafından ilham kaynağı olarak görüldüğü açıktır. Orta Doğu halkı, onurlu bir yaşamı ve demokrasi ile barışı haklı bir şekilde hak ediyor” dedi.

“İSRAİL YENİ SİYASİ ORTAMA UYUM SAĞLAMALI”

Bölgenin güvenli olmasının önemine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, İsrail-Arap sorununa da değindi. "Araplar ve İsrailliler arasında kapsamlı bir anlaşma olmadan bölgedeki hiçbir bahar yaza kadar dayanamaz" diyen Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in bölgedeki yeni siyasi ortama uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.

İSRAİL’E UYARI

Cumhurbaşkanı Gül bu çerçevede, "İsrailli yetkilileri barış sürecine ileriyi göremeyen taktiksel hareketlerde bulunmak yerine, stratejik bir zihniyetle yaklaşmaya çağırdığını" ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, "İsrail, adil, geçerli ve kapsamlı bir barışa yönelik uzlaşmaz tavır sergiledikçe ve uluslararası hukuka saygı göstermemeye devam ettikçe, daha fazla izole olacaktır" dedi.

TÜRKİYE 2020 OLİMPİYATLARINA ADAY

Londra ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül’ün gündeminde, İstanbul’un 2020 Olimpiyat adaylığı da vardı. 2012 Oyunları’na ev sahipliği yapacak Londra Olimpiyat Parkı’nı İngiltere ziyaretine eşlik eden TBMM üyeleri ve Türkiye Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Hasan Arat’la birlikte gezen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin bu konuda çok istekli olduğunu vurguladı.

Gezi sırasında Cumhurbaşkanı Gül’ü, Olimpiyat Parkı’nda İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague karşıladı. Türkiye’nin olimpiyatlar oyunlarına ev sahipliği yapmak konusunda ne kadar arzulu olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, parktaki Veledrom Arena’yı incelediği sırada, İngiltere Dışişleri Bakanı Hague’yi, Türkiye’nin organize ettiği ‘Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’na davet etti.

Bu arada İngiltere Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi Sir Craig Reedie de Cumhurbaşkanı Gül ile ona eşlik eden heyetteki Bayan Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk milletvekilleri ve Türkiye Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Arat’a kompleks hakkında bilgi verdi.

CEO FORUMU

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra da İngiltere Dışişleri Bakanlığında öğle yemeği eşliğindeki CEO Forumu'na katıldı. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Vodafone CEO'su Vittorio Colao'nun eşbaşkanlıklarında gerçekleştirilen Türk-İngiliz forumuna iki ülkenin önde gelen şirket CEO'ları katıldı.

CLARENCE HOUSE’TA GALLER PRENSİ CHARLES İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, İngiltere Kraliyet tahtının birinci sırasındaki varisi Galler Prensi Charles ile eşi Cornwall Düşesi Camilla ile resmî konutları Clarence House'ta bir araya geldi. Prens Charles ve eşi, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü Clarence House'un kapısında karşıladı. Prens Charles, himayesindeki “Geleneksel Sanatlar Okulu” öğrencilerini Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’e takdim etti. Üç semavi dinle ilgili çalışmalar yapan öğrenciler, konutun salonunda çini, ebru gibi Türk geleneksel sanatlarını ortaya koydukları eserleri sergiledi.

GENÇ MÜSLÜMAN LİDERLİĞİ PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül ayrıca, yine Prens Charles’ın himayesindeki Çevre Vakfı'nın çalışmaları hakkında vakfın yetkilisi tarafından bilgilendirildi. Prens Charles, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’e, Oxford İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Fahran Ahmed Nizami ile Genç Müslüman Liderliği Programı katılımcılarını da tanıştırdı. Katılımcılarla bir süre sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, daha sonra Prens Charles ve eşi Camilla ile çay davetinde baş başa görüştü.

İNGİLTERE PARLAMENTOSUNA HİTAP

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere Parlamentosunda ağırlıklı temsil edilen Muhafazakâr Parti, İşçi Partisi ve Liberal demokratların, aralarında Türkiye Dostluk Grubu üyelerinin de bulunduğu milletvekillerine hitaben bir konuşma yaptı. Konuşmasında, “Ben burada Türkiye'nin doğru dostları arasındayım” diyen Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ile Türkiye'nin bölgelerinde kilit rol oynadığını ve benzer görüşleri paylaştığını vurguladı. İki ülke arasındaki iş birliğini “mükemmel” olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Gül, iş birliğinin ikili ilişkileri de aştığını ve çok geniş bir coğrafyayı ilgilendirdiğini belirtti.

“KIBRIS'TAKİ YARIM DEVLETİN 2012'DE AB DÖNEM BAŞKANLIĞI YAPACAK OLMASI, AB TARAFININ ZAYIFLIĞIDIR”

Cumhurbaşkanı Gül, “Kıbrıs'taki yarım devletin 2012'nin ilk yarısında AB Dönem Başkanlığı yapacak olması, AB tarafının zayıflığını gösteriyor. AB'nin bu durumu normal görmesi, Rum tarafını çözüm konusunda isteksizleştirdi. Bu şartlar altında AB'nin Kıbrıs'ın bütünlüğünü tamamen imkânsız hale getirecek sürecin başlamasına sebep olacağından endişeliyim. Böyle bir sürecin sonuçlarına er ya da geç herkes katlanmak zorunda kalacaktır. AB, ortaya çıkabilecek böyle bir durumu ancak siyasi irade göstererek önleyebilir. İngiliz dostlarımız, AB tarafında bu niyetin sergilenmesi için kritik rol oynayabilir” dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL VE BAYAN GÜL ONURUNA BELEDİYE SARAYI’NDA AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül aynı gün, Londra'nın finans merkezinden sorumlu temsilcisi Lord City Belediye Başkanı Alderman David Wootton’ın onurlarına verdiği resmî akşam yemeğine katıldı. Görkemli ve tarihî Guildhall Belediye Sarayı’nda yaklaşık 700 kişinin katıldığı akşam yemeğine, Lord City Belediye Başkanı Alderman David Wootton ve eşi ev sahipliği yaptı.

TÖREN KOMUTANINDAN CUMHURBAŞKANI GÜL’E TÜRKÇE DAVET

Cumhurbaşkanı Gül ve eşinin tören alanına araçla girişinin ardından Kraliyet bandosu tarafından İstiklal Marşı çalındı. Tören komutanı, Cumhurbaşkanı Gül’ü, Türkçe olarak tören kıtasını denetlemeye davet ederek, “Topçu bölüğü şeref kıtası, teftişe hazırdır komutanım” dedi. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra tören kıtasını denetledi ve şeref defterini imzaladı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada ise, Osmanlı Sultanı Abdülaziz'in 1867 yılında Londra'ya yaptığı resmî ziyarette Guildhall'da bulunduğunu belirterek, “Bu ziyaret kötü hava koşulları dışında harika geçmişti. Hava koşulları o zamandan bu yana çok değişmedi, ama ilişkilerimiz ortak ilgi alanlarımız çerçevesinde güçlendi ve gelişti” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EKONOMİK İLİŞKİLER

Türkiye ile İngiltere arasındaki stratejik ortaklığı dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağlara da değindi. İngiliz üniversitelerinde 3 binden fazla Türk öğrenci olduğunu ve İngiltere'deki Türk toplumunun nüfusunun 400 bine yaklaştığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Küresel ekonomik krize karşın, ülkelerimiz arasındaki yıllık ticaret hacmi 2010 yılında 12 milyar dolara ulaştı” dedi.

ZİYARETİN SON GÜNÜ

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretinin son gününde konakladığı Buckingham Sarayı’ndan ayrıldı. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü Saray’ın ana girişinde uğurladı.

İŞÇİ PARTİSİ GENEL BAŞKANI MILIBAND'I KABUL

Cumhurbaşkanı Gül uğurlamadan önce, muhalefetteki İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Ed Miliband'i Buckingham Sarayı’nda kabul etti.

PORTSMOUTH’TA TÜRK DENİZ ŞEHİTLİĞİ ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Gül, Londra'dan Portsmouth şehrine giderek, Türk Deniz Şehitliği'ni ziyaret etti. Londra'dan karayoluyla geldiği Portsmouth'ta Cumhurbaşkanı Gül, şehitlik kapısından içeriye İngiliz Kraliyeti Deniz Kuvvetleri mensubu Müslüman din görevlisi Asım Hafız'ın duasıyla girdi. Üzerinde ''Burası bahriye askerlerinin yattığı yerdir. Denizciler rahmet diyarına yelken açtılar. Tanrı katına böylece ulaştılar ve burada ebedi istirahatgâhlarındalar'' yazılı taş levhaya kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koyan Cumhurbaşkanı Gül, saygı duruşunda bulundu.

“ÜLKELERİN BÜYÜKLÜĞÜ YAPTIKLARI FEDAKÂRLIKLARLA ÖLÇÜLÜR”

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, 26 askerin mezarına kırmızı karanfiller bıraktı. Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı açıklamada, Türk milletinin neredeyse dünyanın her köşesinde şehitleri olduğunu söyledi. Ülkelerin büyüklüğünün sadece kazandıkları zaferler ya da başarılarla değil yaptıkları fedakârlıklarla da ölçüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu anlamda bakıldığında Türk milleti çok büyük fedakârlıklar yapan bir millettir. Japonya'dan İngiltere'ye, Balkanlardan Yemen'e, Ukrayna'dan Baltıklara kadar nereye giderseniz Türk şehitlikleri vardır" dedi.

GÖSTERİLEN MİSAFİRPERVERLİĞE TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada da, 23 yıl sonra İngiltere'ye tarihî bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Başta Kraliçe 2. Elizabeth olmak üzere İngiltere Başbakanı David Cameron ve diğer İngiliz yetkililere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, kendisine olağanüstü misafirperverlik gösterildiğini bildirdi.

PORTSMOUTH DENİZ ÜSSÜ

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Portsmouth'ta bulunan deniz üssünde iki savaş gemisini gezdi. HMS Dauntless gemisinde Gemi Komutanı Yüzbaşı Will Warrender tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, geminin özellikleri hakkında bilgi aldı. Savaş gemisinin İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetlerine 2010 yılında katıldığı ve sınıfının en gelişmiş modeli olduğu belirtildi.

HMS VICTORY SAVAŞ GEMİSİ

Ardından 1759 yılında inşa edilen ve 1805 yılında Fransız ve İspanyol donanmalarına karşı kazanılan Trafalgar Muharebesi ile ün yaptığı kaydedilen HMS Victory savaş gemisine geçen Cumhurbaşkanı Gül, gemi hakkında bilgi aldıktan sonra burada öğle yemeği yedi.

STANSTED PARK

Cumhurbaşkanı Gül yemeğin ardından 1688'de yapılan ve içindeki kır evinin Kraliyet mensuplarına ev sahipliği yaptığı Stansted Park'ını gezdi. Kır evinin kütüphane salonunda Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül'e İngiliz çayı ikram edildi.

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere'ye gerçekleştirdiği ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı