KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Portsmouth’taki Türk Deniz Şehitliği'ni Ziyaret Etti

24.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Portsmouth’taki Türk Deniz Şehitliği'ni Ziyaret Etti

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Londra'dan Portsmouth şehrine giderek Türk Deniz Şehitliği'ni ziyaret etti. Ülkelerin büyüklüğünün sadece kazandıkları zaferler ya da başarılarla değil, yaptıkları fedakârlıklarla da ölçüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu anlamda bakıldığında Türk milleti çok büyük fedakârlıklar yapan bir millettir” dedi.

Portsmouth Türk Şehitliği
Şehitlik Açıklama
Portsmouth Deniz Üssü

Londra'dan karayoluyla geldiği Portsmouth'ta Cumhurbaşkanı Gül, şehitlik kapısından içeriye İngiliz Kraliyeti Deniz Kuvvetleri mensubu Müslüman din görevlisi Asım Hafız'ın duasıyla girdi. Üzerinde “Burası bahriye askerlerinin yattığı yerdir. Denizciler rahmet diyarına yelken açtılar. Tanrı katına böylece ulaştılar ve burada ebedi istirahatgâhlarındalar” yazılı taş levhaya kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk koyan Cumhurbaşkanı Gül, saygı duruşunda bulundu.

“JAPONYA'DAN İNGİLTERE'YE, BALKANLARDAN YEMEN'E KADAR NEREYE GİTSENİZ TÜRK ŞEHİTLİKLERİ VARDIR”

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, 26 askerin mezarına kırmızı karanfiller bıraktı. Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı açıklamada, Türk milletinin neredeyse dünyanın her köşesinde şehitlerinin olduğunu söyledi. Ülkelerin büyüklüğünün sadece kazandıkları zaferler ya da başarılarla değil yaptıkları fedakârlıklarla da ölçüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu anlamda bakıldığında Türk milleti çok büyük fedakârlıklar yapan bir millettir. Japonya'dan İngiltere'ye, Balkanlardan Yemen'e, Ukrayna'dan Baltıklara kadar nereye giderseniz Türk şehitlikleri vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ecdadın büyük fedakârlıklarda bulunduğunu yineleyerek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve emniyet güçlerinin bugün de gerektiğinde vatan için canlarını seve seve feda ettiğini söyledi. Portsmouth'taki şehitliğin 1800'lü yıllardan kaldığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, o dönemde İngiltere'ye eğitim için gelen bazı denizcilerin hayatlarını kaybettiğini belirtti.

Türk ve İngiliz askerlerinin Kırım'da birlikte savaştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “İngilizlerle zaman olmuş beraber olmuşuz, zaman olmuş karşı karşıya gelmişiz; ama karşı karşıya savaştığımızda bile sağlam dostluklar çıkarmasını bilmişiz. Gelibolu'ya, Çanakkale'ye gittiğimizde de bunu göreceğiz” dedi.

“VATAN İÇİN HAYATLARINI KAYBEDEN BÜTÜN ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM”

İngiltere'de hava ve kara şehitleri olduğunu da belirten Cumhurbaşkanı Gül, vatan için hayatlarını feda eden bütün şehitleri rahmetle andı ve mekânlarının Cennet olmasını dileğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasında şehitliği yapan İngiliz makamlarına da teşekkür etti.

“23 YIL SONRA İNGİLTERE'YE TARİHÎ BİR ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİK”

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada da, 23 yıl sonra İngiltere'ye tarihî bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Başta Kraliçe 2. Elizabeth olmak üzere İngiltere Başbakanı David Cameron ve diğer İngiliz yetkililere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, kendisine olağanüstü misafirperverlik gösterildiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin dolu dolu geçtiğini ifade ederek bütün Kraliyet ailesiyle tanışıp çeşitli temaslarda bulunduğunu kaydetti.

Ziyaretin diğer önemli ayağını da ekonomik faaliyetlerin oluşturduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'den gelen üst düzey iş adamlarının iş ve yatırım imkânlarını muhataplarıyla konuştuklarını dile getirdi.

“TÜRKİYE, EKONOMİK PERFORMANSINDAN DOLAYI PARLAYAN BİR YILDIZ OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında, “Yurt dışına heybeniz dolu çıktığınızda başınız daima dik olur. Bundan şunu kastediyorum: Avrupa'nın birçok ülkesi büyük ekonomik sıkıntılar ve bunalım içindeyken Türkiye'nin ekonomik performansının iyi olması ve bu sıkıntılardan uzak olması, buralarda Türkiye’yi parlayan yıldız olarak göstermektedir. Bundan büyük bir gurur duyuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretinin iki ülke ilişkilerini her alanda çok daha ileriye taşıdığını dile getirerek uzun süre akıllarda kalacağına inandığını da sözlerine ekledi.

PORTSMOUTH DENİZ ÜSSÜ

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Portsmouth'ta bulunan deniz üssünde iki savaş gemisini gezdi. HMS Dauntless gemisinde Gemi Komutanı Yüzbaşı Will Warrender tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, geminin özellikleri hakkında bilgi aldı. Savaş gemisinin İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri’ne 2010 yılında katıldığı ve sınıfının en gelişmiş modeli olduğu belirtildi.

HMS VICTORY SAVAŞ GEMİSİ

Ardından 1759 yılında inşa edilen ve 1805 yılında Fransız ve İspanyol donanmalarına karşı kazanılan Trafalgar Muharebesi ile ün yaptığı kaydedilen HMS Victory savaş gemisine geçen Cumhurbaşkanı Gül, gemi hakkında bilgi aldıktan sonra burada öğle yemeği yedi.

STANSTED PARK

Cumhurbaşkanı Gül, yemeğin ardından 1688'de yapılan ve içindeki kır evinin Kraliyet mensuplarına ev sahipliği yaptığı Stansted Park'ını gezdi. Kır evinin kütüphane salonunda Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül'e İngiliz çayı ikram edildi.

Türk Deniz Şehitliği

1993 yılında açılan şehitlikte, Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından 5 Ağustos 1850 tarihinde seyir ve topçuluk eğitimi almak üzere İngiltere'nin Portsmouth ve Gosport limanlarına gönderilen Mirat-ı Zafer ve Sirag-i Bahri gemilerindeki denizcilerden, burada kaldıkları 6,5 aylık süre içerisinde kolera salgını ve diğer sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirenlerin mezarları bulunuyor.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı