KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül Onuruna Guildhall Belediye Sarayı’nda Resmî Akşam Yemeği

23.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül Onuruna Guildhall Belediye Sarayı’nda Resmî Akşam Yemeği

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, İngiltere'nin başkenti Londra'nın finans merkezinden sorumlu temsilcisi Lord City Belediye Başkanı Alderman David Wootton’ın onurlarına verdiği resmî akşam yemeğine katıldı. Yemekte konuşan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok geliştiğini ifade ederek, “Küresel ekonomik krize karşın, ülkelerimiz arasındaki yıllık ticaret hacmi 2010 yılında 12 milyar dolara ulaştı” dedi.

Görkemli ve tarihî Guildhall Belediye Sarayı’nda yaklaşık 700 kişinin katıldığı akşam yemeğine, Lord City Belediye Başkanı Alderman David Wootton ve eşi ev sahipliği yaptı.

Konuşma
Soru - Cevap

Yemekten önce Cumhurbaşkanı Gül ve eşi için karşılama töreni düzenlendi. Guildhall önündeki tören alanına önce Lord City Belediye Başkanı David Wootton ve eşi, ardından ise Kent Prensi Michael Franklin ve eşi Kent Prensesi Marie Christine geldi.

TÖREN KOMUTANINDAN CUMHURBAŞKANI GÜL’E TÜRKÇE DAVET

Cumhurbaşkanı Gül ve eşinin tören alanına araçla girişinin ardından Kraliyet bandosu tarafından İstiklal Marşı çalındı. Tören komutanı, Cumhurbaşkanı Gül’ü, Türkçe olarak tören kıtasını denetlemeye davet ederek, “Topçu bölüğü şeref kıtası, teftişe hazırdır komutanım” dedi. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra tören kıtasını denetledi ve şeref defterini imzaladı.

Yaklaşık 700 kişinin ritmik bir şekilde alkış tutmasıyla yemek salonuna Lord City Belediye Başkanı ile birlikte giren Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, kendilerine ayrılan yere oturdu.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Osmanlı Sultanı Abdülaziz'in 1867 yılında Londra'ya yaptığı resmî ziyarette Guildhall'da bulunduğunu belirterek, “Bu ziyaret kötü hava koşulları dışında harika geçmişti. Hava koşulları o zamandan bu yana çok değişmedi, ama ilişkilerimiz ortak ilgi alanlarımız çerçevesinde güçlendi ve gelişti” dedi.

TÜRKİYE İLE İNGİLTERE ARASINDAKİ EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLER

Türkiye ile İngiltere arasındaki stratejik ortaklığı dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağlara da değindi. İngiliz üniversitelerinde 3 binden fazla Türk öğrenci olduğunu ve İngiltere'deki Türk toplumunun nüfusunun 400 bine yaklaştığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Küresel ekonomik krize karşın, ülkelerimiz arasındaki yıllık ticaret hacmi 2010 yılında 12 milyar dolara ulaştı” dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin gelecek 5 yılda iki katına çıkartılması hedefine işaret ettiği konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticari ve ekonomik rakamlara değindi.

BÖLGESEL VE KÜRESEL FİNANS MERKEZİ OLARAK İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ekonomisinin son yıllardaki başarısını vurgulayarak İstanbul'u bölgesel ve küresel finans merkezi yapmayı hedeflediklerini, İngiltere'nin bu yöndeki desteğini takdirle karşıladıklarını belirtti.

Londra'nın finans merkezinden sorumlu temsilcisi Lord City Belediye Başkanı David Wootton da konuşmasında, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri vurgulayarak, Londra'nın City merkeziyle Türkiye arasındaki bağların yüzyıllar öncesine dayandığını belirtti.

BELEDİYE BAŞKANI WOOTTON: “TÜRKİYE'NİN, BÖLGEDE YENİ GELİŞEN DEMOKRASİLER İÇİN OYNADIĞI ROLÜ TAKDİRLE KARŞILIYORUZ”

Türkiye'yi Ocak ayında ziyaret edeceğini açıklayan Belediye Başkanı Wootton, bu ziyaretin ilk yurt dışı ziyareti olacağını da kaydetti. Konuşmasında, “Türkiye'nin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yeni gelişmekte olan demokrasiler için oynadığı kritik rolü takdirle karşılıyoruz” diyen Belediye Başkanı Wootton,

Türkiye ile İngiltere'nin büyük bir tarihin yanı sıra büyük bir geleceği de paylaştığını kaydetti.

SULTAN ABDÜLAZİZ İÇİN BESTELENEN “SULTAN’A ÖVGÜ” ESERİ

Yemek öncesinde Guildhall Müzik ve Drama Okulu öğrencileri İtalyan besteci Luigi Arditi'nin Osmanlı Sultanı Abdülaziz'in İngiltere ziyareti vesilesiyle bestelediği “Sultan'a Övgü” eserini seslendirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı