KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye-İngiltere İlişkilerinde Altın Çağı Yaşıyoruz”

22.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye-İngiltere İlişkilerinde Altın Çağı Yaşıyoruz”

 

İngiltere Başbakanı Cameron ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin ortak değerlerle barış ve refah içinde bir gelecek vizyonunu paylaştığını ifade ederek, Türkiye ile İngiltere'nin daha iyi bir dünya için güçlerini birleştirdiğini belirtti.  İngiltere Başbakanı Cameron da açıklamasında, Türkiye'nin İngiltere'nin önemli bir dostu, hayati ticaret ortağı ve güçlü bir NATO müttefiki olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı
ile Buluşma
Gül - Cameron
Ortak Basın Toplantısı
İngiltere Başbakan
Yardımcısını Kabul

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Londra’da İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüştü.  

Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye-İngiltere ilişkilerinde altın çağı yaşıyoruz” dedi ve her yıl 3 milyon turistin Türkiye'ye geldiğini, yaklaşık 40 bin İngiliz’in ise Türkiye'de yerleşik olduğunu hatırlattı. İki ülkenin ortak değerlerle barış ve refah içinde bir gelecek vizyonunu paylaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, 2007 yılında stratejik ortak olan Türkiye ile İngiltere'nin daha iyi bir dünya için güçlerini birleştirdiğini belirtti.

KIBRIS'TAKİ MÜZAKERE SÜRECİ

İngiltere Başbakanı Cameron ile birçok konuda görüş alışverişinde bulunduklarına söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede Türkiye'nin AB müzakere sürecine özel önem verdiklerini vurguladı.  Başbakan David Cameron'ın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği yinelediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu tür vizyoner duruşun Avrupa'da da yaygınlaşmasını beklediklerini ifade etti. Görüşmede, Kıbrıs'taki müzakere sürecini de ele aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri'nin gözetimindeki müzakereleri iki garantör olarak desteklediklerini bildirdi. Açıklamasında, “AB, güçlü siyasi irade ortaya koymazsa, adanın birliğinin Güney Kıbrıs'ın isteksizliğinden dolayı imkânsız hale gelebileceğine özellikle dikkati çektim" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kıbrıs'ın 2004 yılındaki referandumu reddetmesine rağmen, AB'ye alındığını hatırlatarak, “Rum kesimi, Avrupa tarihindeki böyle kritik bir dönemde dönem başkanlığı üstlenmeye hazırlanıyor. Bu nedenle, her iki tarafı da Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm için iyi niyetli olmaya teşvik etmeliyiz” dedi. 

ARAP DÜNYASINDAKİ GELİŞMELER 

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede Arap dünyasındaki son gelişmeleri de ele aldıklarını, Arap halklarına demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğü yolunda nasıl yardımcı olunabileceğini konuştuklarını belirtti.  

İNGİLTERE BAŞBAKANI CAMERON: “TÜRKİYE BÖLGESİNDE ETKİLİ BİR LİDER” 

İngiltere Başbakanı Cameron da açıklamasında, Türkiye'nin İngiltere'nin önemli bir dostu, hayati ticaret ortağı ve güçlü bir NATO müttefiki olduğunu söyledi. Türkiye'nin doğu ile batı arasındaki eşsiz konumuyla bölgesinde etkili bir lider olduğunu da kaydeden Başbakan Cameron, görüşmede Suriye, İran ve Türkiye'nin AB üyelik sürecini ele aldıklarını ifade etti. İngiltere Başbakanı Cameron, Türkiye'nin İngiliz diplomatların Libya'dan tahliyesindeki yardımının "tesadüf olmadığını"  ve iki ülkenin yakın ilişkilere sahip olduğunu belirterek, "İlişkilerimiz altın çağını yaşıyor" dedi. 

“TÜRKİYE AB YOLUNDA 10 YILDA BÜYÜK İLERLEME KAYDETTİ” 

İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini ifade eden Başbakan Cameron, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda son 10 yılda büyük ilerleme kaydettiğini söyledi.  

"TERÖRİZMLE MÜCADELEDE TÜRKİYE İLE OMUZ OMUZAYIZ" 

Açıklamasında, "Terörizmle mücadelede Türkiye ile omuz omuzayız" diyen Başbakan Cameron, terör örgütü PKK'nın saldırılarını kınadıklarını ve uluslararası terörizmle mücadelede de Türkiye'yi "kilit ortak ülke" olarak gördüklerini de ifade etti. Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin çok iyi olduğunu dile getiren Başbakan Cameron, yıl sonunda iki ülke ticaret hacminin 9 milyar sterlini aşacağını kaydetti. 

İNGİLTERE BAŞBAKAN YARDIMCISINI KABUL

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere Başbakanı Cameron ile görüşmesinin ardından İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'i Buckingham Sarayı'nda kabul etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı