KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Macaristan: “Ortak Bağları Orta Asya Bozkırlarına Uzanan İki Ülke”

15.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türkiye-Macaristan: “Ortak Bağları Orta Asya Bozkırlarına Uzanan İki Ülke”



Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan Cumhurbaşkanı onuruna verdiği resmî akşam yemeğinde,
Cumhurbaşkanı Schmitt’in Türkiye ve Türklere ne denli güçlü dostluk hisleri beslediğini çok iyi bildiğini söyleyerek, “Orta Asya bozkırlarına kadar uzanan bağlarımız, iki ülkenin dillerinde ve kültürlerinde kalıcı izler bırakmıştır. Bu bağlar, bugün de iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal iş birliğinin geliştirilmesi için sağlam bir zemin teşkil etmektedir” dedi. 

Resmî Akşam Yemeği
Devlet Nişanı Takdimi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Cumhurbaşkanı Pal Schmitt ve eşi Katalin Makray Schmitt’in onuruna Çankaya Köşkü’nde bir akşam yemeği verdi. 

“TÜRKİYE VE MACARİSTAN ARASINDAKİ DOSTLUK BAĞLARININ DAHA DA PEKİŞECEĞİNE İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, Macaristan Cumhurbaşkanı ve heyetini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sporculuk kariyerindeki ilk dünya şampiyonluğunu Ankara’da kazanmış biri olan Cumhurbaşkanı Schmitt’in, Türkiye ve Türklere ne denli güçlü dostluk hisleri beslediğini çok iyi bildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Böyle kıymetli bir Cumhurbaşkanının önderliğinde Türkiye ve Macaristan arasındaki dostluk ve müttefiklik bağlarının daha da pekişeceğine tüm kalbimle inanıyorum” dedi. 

“TÜRKLER VE MACARLAR TARİH BOYUNCA BİRBİRİNE DESTEK OLDU”

Türklerin ve Macarların, millî kurtuluş mücadelelerinde ve yeni devlet kurma çabalarında hep birbirlerine destek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Macaristan Parlamentosu'nun 1922 yılında Türk halkının bağımsızlık zaferini ilk kutlayanlar arasında yer almasını hiçbir zaman unutmayacağız. Keza, Macar dostlarımızın, Atatürk’ün toprağa verildiği gün tüm kamu kurumlarına ve evlerine siyah bayrak asmaları da hafızalarımızdaki yerini hep koruyacaktır. Orta Asya bozkırlarına kadar uzanan bağlarımız, iki ülkenin dillerinde ve kültürlerinde de kalıcı izler bırakmıştır. Bu bağlar, bugün de iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal iş birliğinin geliştirilmesi için sağlam bir zemin teşkil etmektedir.” 

MACARİSTAN’DA TÜRKOLOJİ, TÜRKİYE’DE HUNGAROLOJİ KÜRSÜLERİ…

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki dostluğun bilim, kültür ve sanat alanında belirgin örneklerinin de bulunduğunu ifade ederek, dünyadaki ilk Türkoloji kürsülerinden birinin, 1870 yılında Macaristan'da kurulduğunu, Cumhurbaşkanı Schmitt’in ziyaret ettiği Ankara Üniversitesi’ndeki Hungaroloji kürsüsünün de, 1935 yılında çalışmalarına başladığını hatırlattı. 

“TÜRKİYE'YE SIĞINMIŞ MACAR KAHRAMANLARI, BİZİM DE KAHRAMANIMIZ OLDU”

Tarih boyunca Türkiye'ye sığınmış Macar kahramanlarının, bizim de kahramanımız olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Zamanında Sultan Abdülmecid Han, iadeleri yönünde yapılan baskılar karşısında ‘tacımı veririm, tahtımı veririm, ama Devletime sığınanları asla geri vermem’ diyerek Macar mültecilere sahip çıkmıştır. Bu kapsamda gönlümüzü açtığımız en önemli isim şüphesiz Koşut Layoş’tur. Kral Layoş, bu yıl yeni bir anayasanın kabul edildiği Macaristan’ın modern anlamdaki ilk anayasasını esasen Kütahya’dayken kaleme almıştır. Bu bakımdan, Ankara’dan sonra Kütahya ve İstanbul’da yapacağınız temasların özel bir anlam taşıyacağına ve son derece faydalı olacağına eminim” dedi. 

“TARİH, YÜZÜNÜ GELECEĞE DÖNEN MİLLETLERİ ÖDÜLLENDİRDİ”

Cumhurbaşkanı Gül, tarihin geçmişin acı hatıralarında boğulanları değil, yüzünü geleceğe dönen milletleri ödüllendirdiğini vurgulayarak, bunu başarabilen Türk ve Macar halklarının bugün ilişkilerini dostluk, işbirliği ve karşılıklı yarar temelinde geliştirmek için çalıştığını kaydederek, “Gelecek nesillere bırakmak istediğimiz miras da bu karşılıklı anlayış, hoşgörü ve dostluğun ışığında şekillenecektir.” dedi. 

TÜRKİYE’NİN AB YOLUNDAKİ YÜRÜYÜŞÜNE MACARİSTAN’IN GÜÇLÜ DESTEĞİ

Türkiye’nin, Macaristan'ın çoğulcu demokrasi ve pazar ekonomisine geçiş sürecini başından beri desteklediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu anlayışla, Macaristan’ın NATO ve AB üyeliklerinin Macar halkını olduğu kadar Türkleri de memnun ettiğini belirterek, Türkiye’nin AB yolundaki kararlı yürüyüşüne Macaristan’ın görünür ve güçlü desteğini almaktan duyulan mutluluğu aktardı. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, Türk-Macar halkları arasındaki dostluk, iyi niyet ve hoşgörünün tüm dünyaya örnek oluşturması dileğini de ifade etti. 

CUMHURBAŞKANI GÜL’E MACARİSTAN’IN EN ÜST DÜZEY DEVLET NİŞANI

Konuşmaların ardından Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt, Cumhurbaşkanı Gül’e Macaristan’ın en üst düzey devlet nişanını takdim etti. Cumhurbaşkanı Gül, nişan takdiminin ardından yaptığı konuşmada, “Nazik sözleriniz ve Macaristan’ın en üst düzey devlet nişanını takdim ettiğiniz için samimiyetle teşekkür ederim. Bu nazik jestiniz, Türk-Macar dostluğunun en mümtaz timsalini teşkil etmiştir. Türkiye ile Macaristan arasında köklü tarihî geçmişe dayanan dostluk, yüzyılların imbiğinden süzülmüş ve halklarımıza mâlolmuştur. Bu nişanı sizin gibi samimi Türk dostu olan bir Cumhurbaşkanından almak benim içi büyük bir kıvanç kaynağıdır. Tekrar teşekkür ediyorum. Türk halkının Macar halkına olan sevgi ve muhabbetlerini iletiyorum” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı