KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’den Suriye’ye Uyarı: “Diplomatik Misyonlarımıza Saldırılar Tekrarlanırsa Tepkimiz Daha Farklı Olacaktır”

15.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Suriye’ye Uyarı: “Diplomatik Misyonlarımıza Saldırılar Tekrarlanırsa Tepkimiz Daha Farklı Olacaktır”


Suriye’deki diplomatik misyonlarımıza yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Suriye yönetiminin, halkın beklentileri doğrultusunda köklü adımlar atma ve değişimler yapma yerine, halka karşı baskı ve şiddet kullanmayı tercih ettiğini belirterek, “Suriye bugün çıkmaz bir sokağın içine girmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, ortak basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Gül, “Suriye'de şiddet sarmalı büyüyor. Son olarak saldırıların hedefi Türk diplomatik temsilcilikleri oldu. Türkiye kısmi tahliye işlemlerini de yaptı. Türkiye'nin yakın dönemde Suriye'ye dönük yeni önlemler alacağı, sınırda tampon bir bölge de oluşturulacağı konuşuluyor. Siz bu saldırıları nasıl değerlendirdiniz? Türkiye bundan böyle önümüzdeki süreçte Esed yönetimine karşı neler yapacaktır?” sorusuna cevaben, “Siz de biliyorsunuz, Türkiye son yıllarda en büyük dış politika yatırımını Suriye'ye yaptı ve Suriye'nin güçlü olması, Suriye halkının mutlu olması ve Suriye ile dostluğumuzun samimiyetini göstermek için bunları yaptı. Bütün bu yakınlığı gösterirken de dış baskılara rağmen Suriye ile yakınlaştı. Bu yakınlaşması sayesinde Suriye'nin demokratik değişimini, ilerlemesini sağlamayı amaçladı. Ama ne yazık ki Suriye yönetimi, halkın beklentileri doğrultusunda köklü adımlar atma ve değişimler yapma yerine, halka karşı baskı ve şiddet kullanmayı tercih etti. Bugün olanların hiçbiri sürpriz değil. Çünkü siz de takip ettiniz, biz olacakları ve işlerin nereye kadar gideceğini çok açık bir şekilde söyleyip gerekenin yapılmasını hatırlattık hep. Maalesef Suriye bugün çıkmaz bir sokağın içine girmiştir. Arap Ligi’nin son aldığı karar da gayet açık ortadadır ki Türkiye olarak da destekledik, biliyorsunuz. Tabii ki Suriye'deki gerek vatandaşlarımız gerek oradaki varlığımız, büyükelçimiz, diplomatlarımız, diplomatik misyonlarımız; bunlara karşı saldırıları kabul etmek mümkün değil. Şiddetle bunları zaten kınadık. Bu konuda eğer gerekli tedbirleri almazlarsa şüphesiz ki, bunlar tekrarlanırsa, tepkimiz daha farklı olacaktır” dedi.

“TÜRKİYE, MAASTRİCHT KRİTERLERİNİ BİRÇOK AB ÜLKESİNDEN ÇOK DAHA İYİ BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRDİ”

“AB’ye üyeliği Türk toplumunun ne ölçüde desteklediği ”ne ilişkin bir basın mensubunun sorusuna cevaben Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan’ın dönem başkanlığı sırasında Türkiye’nin üyeliğini desteklediği ve bu konuda elinden geldiğini yaptığını ve bundan dolayı teşekkür ettiğini belirterek, “Şu bir gerçek ki: AB ile müzakere süreci teknik bir süreçtir. Bu teknik süreci rayından çıkaran, buna suni, siyasi konuları ekleyenler var. Bu ne AB’nin hukukuna yakışır, ne de verilen sözlere yakışır. Hele ahde vefa ilkesi, atılan imzalara sadakat göstermemek; bunlar AB’nin temel ilkelerine de çok aykırı. Ama önemli olan şey şu: Türkiye kendi başına üyelik sürecinin gereklerini zaten yerine getirmekte ve köklü reformlar yapmaktadır. Parayla, rekabetle, ekonomi ile ilgili çeşitli fasılları Türkiye ile açmayabilir, AB. Ama ortada başka bir başka gerçek var ki, bugün Türkiye, AB’nin ekonomik kriterleri olan Maastricht kriterlerini birçok AB ülkesinden çok daha iyi bir şekilde gerçekleştirmektedir. Türkiye’nin borç yükü yüzde 40’dır, Maastricht kriteri yüzde 60’dır. Türkiye’nin bütçe açığı yüzde 2.5’tir, Maastricht kriteri yüzde 3’tür. Türkiye’nin borçlanma faizi birçok AB ülkesinin borçlanma faizinden daha düşüktür. Birçok AB ülkesinin kredi notu üst üste düşürülürken, bu kriz döneminde kredi notu üst üste üç kez artırılan tek ülke Türkiye’dir. O bakımdan Türkiye’nin müzakere sürecini bu şekilde esir almak, aslında farkına varırsa AB’nin aleyhine gelişecektir.” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı