KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Macaristan’dan Türkiye’ye Dokuz Yıl Aradan Sonra İlk Devlet Başkanı Ziyareti

15.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Macaristan’dan Türkiye’ye Dokuz Yıl Aradan Sonra İlk Devlet Başkanı Ziyareti

 

Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, gerçek bir Türk dostu olarak tanımladığı konuk cumhurbaşkanının ilk dünya şampiyonluğunu 1970’te eskrim dalında Ankara’da aldığını belirterek, Macaristan’dan dokuz yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşen bu ziyaretin iki ülke ilişkilerini tüm alanlarda çok daha güçlendireceğini vurguladı.

Basın Toplantısı - Gül
Basın Toplantısı - Schmitt
Soru - Cevap

Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt’i ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

TÜRKİYE İLE MACARİSTAN ARASINDAKİ DOSTANE İLİŞKİLER

Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkileri dostane olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında tarihî ve kültürel birçok benzerlikler bulunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Schmitt’in “gerçek bir Türk dostu” olduğu ve Türkiye ile ilgili anıları bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, konuk cumhurbaşkanının ilk dünya şampiyonluğunu 1970 yılında eskrim dalında Ankara’da aldığını aktardı.

“İKİ MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİNİN DAHA DA ARTIRILMASI İÇİN POTANSİYEL MEVCUT”

Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan’dan Türkiye’ye dokuz yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşen bu ziyaretin iki ülke arasındaki tüm alanlardaki ilişkileri çok daha güçlendireceğini vurguladı. Gerçekleştirdikleri görüşmelerde bütün ilişkileri gözden geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, iki milyar dolara yakın olan ticaret hacminin daha da artırılması için potansiyelin mevcut olduğunu gördüklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, konuk cumhurbaşkanının İstanbul’da gerçekleştireceği iş konseyi toplantısında da bu potansiyelin görüleceğini bildirdi. Enerji konusunda da görüşmelerde bulunduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan’ın Nabucco’ya ortak olduğunu hatırlatarak bu konuda da görüş alışverişinde bulundukların söyledi.

MACARİSTAN CUMHURBAŞKANINA, AB KONUSUNDA VERDİĞİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında kültürel ve eğitimle ilgili konuları da ele aldıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Schmitt’in yarın Kütahya’ya gideceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Macar kahramanı Kral Koşut Layoş’un 19. yüzyılın ortalarında Kütahya’da kaldığı ve Abdülmecid Han tarafından himaye edildiğini, Kral Layoş’un, Kütahya’da bulunduğu süre içerisinde de Macaristan’ın ilk anayasasını hazırladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Birliği ile ilgili konuları da görüşmelerde ele aldıklarını bildirdi ve Macaristan’ın yakın bir süre önce AB Dönem Başkanlığı yaptığını hatırlatarak, “Bu konuda Türkiye’nin görüşlerini geniş bir şekilde anlatma imkânı buldum. Sayın Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye gösterdiği samimi destekten büyük bir memnuniyet duydum” dedi.

CUMHURBAŞKANI SCHMİTT: “TÜRKİYE’NİN AB’YE TAM ÜYELİĞİNİ GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUM”

Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt de yaptığı açıklamada, Türkiye’de meydana gelen depremden dolayı Macaristan halkının üzüntülerini dile getirdi. Karşılıklı olarak artan ticaret hacmi ve turist sayısının iki ülke arasındaki güven ve dostluğun göstergesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Schmitt, Macaristan’ın, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği yolundaki çabalarını her zaman olduğu gibi gönülden desteklediğini aktardı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı