KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“İnsanlık, Atatürk’ün Milletimizin Yücelmesi İçin Verdiği Mücadeleye Bugün de Büyük Bir Hayranlık Duymaktadır”

10.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“İnsanlık, Atatürk’ün Milletimizin Yücelmesi İçin Verdiği Mücadeleye Bugün de Büyük Bir Hayranlık Duymaktadır”

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Atatürk'ün ebediyete intikalinin 73. yıl dönümü nedeniyle Milli Kütüphane’de düzenlenen “Anma Töreni”ne katıldı.

Törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül,  Atatürk’ü şükranla yadederken toplumumuzun 10 Kasımları, ona olan bağlılığını ve eserini ilelebet payidar kılma kararlılığını göstermek açısından bir vesile olarak gördüğünü, aynı zamanda Cumhuriyet’i muazzam başarılarla 88. yılına ulaştırmanın kıvanç ve mutluluğunu da yaşadığını aktardı.

“ATATÜRK, ÇAĞINI AŞAN BİR LİDERDİ”

Atatürk’ün, çağını aşan bir lider, büyük bir deha, gerçekçi bir devlet adamı ve komutan olarak; yaptıkları, başarıları, fikirleri, her şart altında muhafaza ettiği barışçı kimliği, yenilikçi ve reformist kişiliğiyle insanlığın saygısını kazandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Şunu gururla ifade etmek isterim ki, insanlık Atatürk’ün eserine, gerçekleştirdiği dönüşümlere, ülkenin kurtuluşu ve milletimizin yücelmesi için verdiği mücadeleye bugün de büyük bir hayranlık duymaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül,  Atatürk’ün fikrî ve kurumsal manada yeni bir devletin kurulması için çalışmalarını yürütürken, bir bakıma geleceğin Türkiye’sini de planladığını, aldığı kararları ve gerçekleştirdiği reformları meşru bir temele oturtmaya çalışmasının, O’nun devlet adamı ve liderlik vasfının yanı sıra, milletimize duyduğu güveni de ortaya koyduğunu dile getirdi. Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin savaş yıllarında açılmasının, O’nun bu yönünün somut bir tezahürü olduğunu da ekledi.

MİLLETİN EGEMENLİĞİ, BÜYÜK MİLLET MECLİSİ VE DEMOKRASİ

Atatürk’ün, “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” ilkesini, rejimin temel ilkesi haline getirirken, milletimizin egemenlik haklarını da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde topladığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, yaşadığı dönemin şartları ve dünyanın istikameti düşünüldüğünde, Türkiye’nin genç bir ülke olarak demokrasiye uzanan yolu açmasının, üzerinde önemle durulması gereken bir husus olduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk’ü zamanının liderlerinden ayıran farkı esas olarak burada aramak gerektiğini söyledi.

“ÜLKEMİZİN MODERNLEŞME ÇABALARI, SON YILLARDAKİ KÖKLÜ REFORMLARLA DAHA DA İVME KAZANDI”

Cumhurbaşkanı Gül,  Türkiye’nin, Atatürk’ün ideallerine her geçen gün daha da yaklaşmanın gururu içinde olduğunu belirtti. Konuşmasını “Ülkemizin modernleşme çabalarının, son yıllarda gerçekleştirilen köklü reformlarla daha da bir ivme ve etkinlik kazandığı, Türkiye’nin önemli bir değişim ve dönüşüm sürecine girdiği tartışma götürmez bir gerçektir. Halkın serbestleşme ve değişim taleplerini karşılamayı amaçlayan cesur adımlar ülkenin önünü açmıştır. Dünyada krizlerin yaşandığı bir dönemde, ekonomimiz kırılganlıklara karşı daha dayanıklı hale gelmiş, rekabet gücü yüksek bir yapıya kavuşmuştur. Bunun altını özellikle çizmek isterim. Ekonomik gücün ülkenin itibarıyla doğrudan bağlantılı olduğu göz önüne alınırsa, bu söylediklerim daha iyi anlaşılacaktır. Türkiye, temel hak ve özgürlükleri genişletirken çoğulcu demokratik normlara uyum yönünde hiç de küçümsenmeyecek bir mesafe almıştır” şeklinde sürdüren Cumhurbaşkanı Gül,  ülkemizin dinamizm ve başarılarının, dünyada dikkat ve ilgiyle takip edildiğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin 20. yüzyılın başlarında ortaya koyduğu dönüşüm ve modernleşme hamlesinin, günümüz şartlarında da ilham verecek güçlü bir vizyon ve cesaretle devam ettiğini dile getirdi.

Bugün de ülkemizin yakaladığı gelişmenin ivmesini koruyarak, yarının daha güçlü, daha huzurlu ve daha müreffeh Türkiye’sini elbirliğiyle inşa etmek için çalışmaya birlikte devam edileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu süreçte, Atatürk'ün milletimize gösterdiği hedefin neresinde olduğumuzu gözden geçirmemizin ve yapılması gerekenleri yeniden planlamamızın önemine işaret etti.

CUMHURİYET’İN 100. YILI HEDEFLERİ

Cumhurbaşkanı Gül,  Cumhuriyet’in 100. yılında, “Dünyanın en büyük on ekonomisi arasına girmiş, refah toplumu haline dönüşmüş, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini tamamlamış, ekonomik, siyasi ve askeri gücüyle lider bir ülke haline gelmiş, vatandaşlarını en yüksek hayat standartlarına ulaştırmış, bireysel hak ve özgürlüklerin çerçevesini genişletmiş, her alanda gelişmiş, üretken, zengin, demokrat ve modern bir Türkiye” görmenin hepimizin ortak amacı olduğunu belirterek, bunu bir hedef olmanın ötesinde, toplumun tüm kesimlerine yüklenen bir sorumluluk olarak da gördüğünü aktardı.

“ÖZGÜVEN VE DEMOKRATİK TOLERANS İLE 21. YÜZYILIN MEYDAN OKUMALARINA BİRLİKTE KARŞILIK VERMELİYİZ”

Ülkemizin sahip olduğu potansiyeli sonuna kadar kullanarak hak ettiği daha yüksek konuma taşımanın azim ve kararlılığı içinde olduğumuzu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bu amaç için tüm bilgi birikimimizi ve emeğimizi seferber etmek mecburiyetindeyiz. Özgüven ve demokratik tolerans içerisinde 21. yüzyılın meydana okumalarına hep birlikte güçlü bir karşılık vermeliyiz. Evrensel ilke ve değerleri benimseyip uygulamak, Türk milletini daha büyük atılımlarla yüceltmek ve Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak konusunda güçlü bir iradeye sahibiz. Bu süreçte, ülkemizi geleceğe taşıyacak yapısal reformların aksatılmadan hayata geçirilmesi temel önceliğimizdir” dedi.

YENİ VE ÖZGÜRLÜKÇÜ ANAYASA VURGUSU

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, halkın beklentileri doğrultusunda yeni ve özgürlükçü bir Anayasa yapılmasının, ülkemizi daha da güçlendireceği görüşünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül sözlerini “Diğer yandan insan hakları ve temel hürriyetlere saygı ile hukuku her şeyin üzerinde tutan bir anlayışın hâkim kılınması ve uygulamalardan kaynaklanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için gerekli olan zihniyet dönüşümünün gerçekleştirilmesi, Türkiye’nin itibarını daha da yüceltecektir” diyerek tamamladı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı