KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Financial Times’a Konuştu

09.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Financial Times’a Konuştu

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  Daniel Dombay’e verdiği mülakatta, Türkiye’nin bölgesel ve küresel siyasetteki etkili vizyonunu anlattı. Financial Times’ın “Türkiye Cumhurbaşkanı, ülkesinin ABD ile yakınlaşmasından memnun” başlığıyla yayımladığı mülakatta Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin ABD ve AB ile ilişkilerinden Suriye ve İran ile ilişkilerine, Arap baharından füze kalkanı konusuna kadar birçok önemli meseleyi değerlendirdi.

FT muhabiri Dombey’in, Türkiye’nin Orta Doğu ve daha ötesindeki diplomatik etkinliğini ve Washington ile Ankara arasındaki yeni yakınlığı anlatan bir "ufuk turu" olarak nitelendirdiği mülakatta çeşitli konular ele alındı.

“TÜRKİYE’NİN, SON ON YILDA GÖSTERMİŞ OLDUĞU BAŞARI, ARAP DÜNYASINI ETKİLEDİ”

 Arap ülkelerinde son yıllarda gözlenen Türkiye ilgisi konusunda, “Türkiye’nin, özellikle son on yılda göstermiş olduğu başarı, Arap dünyasını etkiledi” diyen Cumhurbaşkanı Gül, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman bir ülke olan Türkiye’nin laik, demokratik ve serbest piyasa şartlarına sahip ekonomik yapısı olduğunu hatırlattıktan sonra, “İşte bu yüzden, bu ülkeler bizi yakından takip etmekteler ve işte bu yüzden onları etkiliyoruz” şeklinde konuştu.

SURİYE’YE PKK UYARISI

Sadece Türkiye değil, ABD ve AB tarafından da terörist bir örgüt olarak ilan edilmiş olan PKK üyelerini Suriye’nin geçmişte barındırdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’yi aynı hataları tekrarlamaması konusunda uyardı.

“Böylesine tehlikeli bir oyuna dâhil olmamalarını kuvvetle tavsiye eder ve kendilerinden beklerim” diyen Cumhurbaşkanı Gül, “Böyle bir şeye cesaret edemeyeceklerini düşünsem de, konuyu halen yakından takip etmekteyiz” dedi.

Financial Times ise bu uyarı üzerine, son aylarda tırmanma eğilimine giren PKK saldırıları ve bunu takip eden Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yönelik Türk ordusu bombardımanı ve kara harekâtının ardından Cumhurbaşkanı Gül’ün bu yorumlarının ayrı bir önem arz ettiğine vurgu yaptı.

FT: “CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN GÜÇLÜ ETKİSİ SÜRÜYOR”

Gazete, Cumhurbaşkanı Gül’ün şu anda icra gücünün olmadığını, ancak buna rağmen, kendisi ile görüşmek için dışarıdaki bekleme odasında toplanan yabancı üst düzey devlet ricalinin yoğun ilgisinin de gösterdiği gibi, güçlü etkisinin halen devam ettiğine dikkat çekti.

“MAASTRİCHT KRİTERLERİ NOKTASINDA TÜRKİYE, ÇOĞU AB ÜLKESİNDEN DAHA İYİ DURUMDA”

Mülakatta, Türkiye ile AB ilişkilerine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, bazı AB üyesi ülkelerin kamuoylarını kendi “olumsuz tavırlarıyla” yabancılaştırmalarına rağmen, Türkiye’nin, AB üyeliği için çabalarına devam edeceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin düşük bütçe açığı ve düşük kamu borcuna işaret ederken,  “Şu anda, Maastricht kriterlerini karşılama noktasında Türkiye çoğu AB ülkesinden daha iyi durumdadır” dedi.

“ŞU ANKİ TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ HİÇ OLMADIĞI KADAR SAĞLIKLI”

Türkiye’nin ABD ile ilişkileri konusunu ise Cumhurbaşkanı Gül, “Şu anki Türkiye-ABD ilişkileri hiç olmadığı kadar sağlıklı” şeklinde özetledi. FT, Cumhurbaşkanı Gül’ün bu açıklamasını, ABD’nin 2009’dan beri Türkiye’ye yapacağı ilk önemli silah satışı planlarını ilan ettiği bir haftada yaptığına dikkat çekti.

“KURULACAK OLAN FÜZE KALKANI SİSTEMİ, TÜM FÜZELERE KARŞI”

FT yaptığı yorumda, Türkiye’nin bu yıl, pek çok NATO üyesi ülkenin İran’dan gelebilecek bir tehdide karşı kurulduğunda hemfikir olduğu bir füze savunma sistemin radarının kendi topraklarında konuşlanmasına müsaade etmesinin Washington tarafından memnuniyetle karşılandığını savundu. Cumhurbaşkanı Gül ise, bu konuda sistemin özellikle Tahran’a karşı  oluşturulmadığını ifade etti. “Hiçbir ülke tek başına düşman olarak hedef gösterilmemeli” diyen Cumhurbaşkanı Gül, “Kurulacak olan sistem, tüm füzelere karşı” dedi.

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ

FT’nin Türkiye-İsrail ilişkileri değerlendirmesinde ise, Türkiye’nin İsrail ile olan ilişkileri gittikçe kötüleşirken, bazı üst düzey Amerikan yetkilileri bu durumun sorumlusu olarak Türkiye’den ziyade İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu görme eğiliminde olduklarına vurgu yapıldı.

Aynı bölümde, ayrıca, Türk yetkililerin Amerika’dan, PKK’nın hareketlerini takip etmelerine yardımcı olacak insansız hava araçlarını Kuzey Irak’tan İncirlik hava üssüne yönlendirmesini bekledikleri de belirtildi.

“SURİYE REJİMİNE, HERHANGİ BİR ÜLKEDEN GELEN BASKI SEBEBİYLE DEĞİL, BİZATİHİ SURİYE HALKI İÇİN KARŞIYIZ”

Mülakatın son bölümünde Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Suriye konusundaki tutumunun, bir tür Washington’a yaranma çabası olarak gösterilmesini ise reddetti. Cumhurbaşkanı Gül, “İran’la konuştuğumuzda, onlara her zaman şunu söylüyoruz: Biz Suriye rejimine, herhangi bir ülkeden gelen bir baskı sebebiyle değil, bizatihi Suriye halkı sebebiyle ve Suriye halkı için karşıyız” şeklinde konuştu.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı