KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

AGİT Genel Sekreteri Tarabya Köşkü’nde

31.10.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
AGİT Genel Sekreteri Tarabya Köşkü’nde

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier’i Tarabya Köşkü’nde kabul etti. Göreve kısa bir süre önce başlayan Zannier, Cumhurbaşkanı Gül’e, Van depreminde ve son terör saldırılarında hayatını kaybedenler için taziyelerini sundu. Kabulde AGİT’in işlevleri, yeni fonksiyonları ve Türkiye’nin desteği konuları öne çıktı.

AGİT’İN İŞLEVİ VE YENİ FONKSİYONLARI

Cumhurbaşkanı Gül, yeni görevinde başarılar dilediği Zannier’e, AGİT’in önümüzdeki dönemde de bölgesel barış ve istikrarın pekiştirilmesi ile demokrasi ve ortak değerlerimizin yaygınlaştırılmasında önemli bir rol oynayacağını, ayrıca donmuş ihtilafların çözümü bağlamındaki kritik işlevini sürdüreceğini ifade etti. Kendisinin de katıldığı Astana Zirvesi’nde AGİT’in tüm boyutlardaki çalışmalarıyla demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanında adeta “bir okul gibi” önemli bir işlevi yerine getirdiğinin bir kez daha görüldüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, AGİT’in bundan sonra da radikalizm, hoşgörüsüzlük ve İslamofobi gibi akımlarla mücadele alanındaki faaliyetleriyle ön plana çıkması gerektiğine işaret etti.

AGİT GENEL SEKRETERİ TAZİYELERİNİ SUNDU

Genel Sekreteri Zannier ise, öncelikle, Van’da meydana gelen deprem felaketi ile ülkemizde son dönemde PKK tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarında hayatını kaybedenler için taziyelerini sundu. Zorlu bir süreçten sonra seçildiği AGİT Genel Sekreterliği görevini icra ettiği son dört aylık süre zarfında Türkiye’nin güçlü desteğini hep yanında hissettiğini belirten Zannier, menfi akımlarla mücadelede AGİT’in rolünün güçlendirilmesi için çalışacaklarını söyledi.

TÜRKİYE’NİN AGİT’E DESTEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül, AGİT’in üye ülkeler arasında demokratik uygulamaların geliştirilmesi açısından ortak bir platform olduğuna ve bu açıdan örgütün çalışmalarında belirlenen hedefler ile sahadaki gerçekler arasında denge gözetilmesi gerektiğine işaret ederken Türkiye’nin AGİT faaliyetlerine desteğinin süreceğini de vurguladı.

Genel Sekreteri Zannier, üye ülkeler arasında ortaya çıkan mutabakat çerçevesinde görev süresi zarfında bu hususları göz önünde bulundurarak aktif bir siyasî rol oynamaya çalışacağını vurguladı. Zannier, bu çerçevede, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki son gelişmelerin AGİT’in çalışmaları bakımından yeni fırsatlar ortaya çıkardığını ve demokrasi ile İslam’ın uyum içinde harmanlanabileceğini kanıtlayan Türkiye’nin bu kapsamda önemli bir örnek olduğunu belirtti.

Türkiye’nin, Afganistan İçin İstanbul Konferansı’na ev sahipliği yapmasının da çok önemli olduğunun altını çizen Zannier, bu vesileyle AGİT’in 56 üyesinden önemli bir bölümünün temsilcileriyle İstanbul’da bir araya gelme imkânını bulmaktan büyük memnuniyet duyacağını kaydetti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı