KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye Doğusuyla Batısıyla, Kuzeyiyle Güneyiyle Tek Vücut Oldu”

26.10.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye Doğusuyla Batısıyla, Kuzeyiyle Güneyiyle Tek Vücut Oldu”

 

Hürriyet Daily News’in 50. Yıl Resepsiyonu’na katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Van’daki deprem felaketine ilişkin “Bugün herkes, doğudan, batıdan, güneyden, orta Anadolu’dan herkes, varıyla yoğuyla Van’ın yanında. Bu, büyük bir millet olduğumuzun, kardeşlik duygularımızın bazılarının zannettiği gibi zayıflamadığının ve daima güçlü olduğunun bir göstergesi olmuştur” dedi. 

Resepsiyonda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Türkçe yayımlanan az sayıdaki gazetenin 50 yılını doldurduğunu kaydederek, Türkiye’de bir gazetenin İngilizce olarak 50 yıldır sürekli yayın yapmasını ise “olağanüstü” olarak nitelendirdi. 

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN YABANCI DİLDE YAYININ ÖNEMİNE VURGU

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de ikinci bir dil olmadığını, yabancı bir dilin ancak sonradan öğrenildiğini ifade ederek, “Türkiye ile ilgili olup bitenleri dünya bizim gözümüzden görmüyor. Türkiye’de olup bitenleri, çevresinde olup bitenleri Türklerin gözünden dünyaya ulaştırmanın yolu da İngilizce bir gazete, dergi ya da raporlarla mümkün” dedi. 

Türkiye’de yaşananları genelde yabancı gazetelerin Türkiye’deki temsilcilerinin yorumladığını ve yazdığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de İngilizce veya başka dillerde yayınlar yapılmasını hep desteklediğini ve teşvik ettiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün arzum, Türkiye’de ne olduğunu bizim gözümüzden bilsinler. Bölgemizde neler oluyor, bizim gözümüzden değerlendirsinler. Daily News, bunu da ilk günden beri yapan önemli bir gazete, önemli bir kaynak. Sadece diplomatların değil, herkesin takip ettiği önemli bir kaynak.” 

Geçmişten günümüze gazeteye emeği geçenleri kutlayan Cumhurbaşkanı Gül, Doğan Grubu’nun önemli bir fedakârlık gösterdiğini ve gazetenin ekonomik getirisinden çok manevi değerinin çok önemli olduğunun altını çizerek, “Buna katlanmak ancak büyük kuruluşların yapabileceği bir şey. O bakımdan bu gazetenin yaşatılması önemli” dedi. 

“TÜRKİYE’NİN BAŞARILARI DİKKATLE İZLENİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, sadece gazetenin değil, internet sitesinin de dikkatle izlendiğini tahmin ettiğini, Türkiye’de olup bitenlerin dünya tarafından dikkatle izlendiğini belirterek, “Türkiye’nin başarıları dikkatle izleniyor. Türkiye çevresine ilham kaynağı olduğu gibi uzak çevresinde de büyük bir heyecan uyandırıyor ve takip edilmeye değer ve takip edilecek bir ülke” dedi.

KURTARMA EKİPLERİNİN DEPREMDEKİ BAŞARISI

Konuşmasında, Van’daki depremle ilgili düşüncelerini de ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, 10 sene önce Marmara’da yaşanan depremden önemli dersler çıkartıldığını, kuralların, inşaat standartlarının ve denetleme mekanizmalarının değiştirildiğini ve kurtarma ekiplerinin kapasitesinin artırıldığını söyledi. Kurtarma ekiplerinin Van depreminden sonra canla başla çalışarak birçok kişiyi enkaz altından çıkardığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, çok sayıda vatandaşın da depremde yaşamını yitirdiğini, hepsine Allah’tan rahmet dilediğini, ailelerinin de acılarını paylaştığını ifade ederek kayıp sayısının daha da artmamasına ilişkin ümidini dile getirdi. 

“TÜRKİYE TEK VÜCUT”

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına şöyle devam etti: “Böyle bir acıdan şöyle bir gerçek de ortaya çıktı: Türkiye her şeyi unuttu, doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle tek bir vücut oldu ve herkes yardım seferberliğine girdi. Bu yardım seferberliğine basın yayın kuruluşlarının da katılması beni gerçekten büyük bir memnuniyete sevk etti. Bugün bana verilen bilgiye göre, 12 televizyon kanalı ortak yayın yapacak ve yardım çağrısında bulunacak. Van’daki vatandaşlarımıza yardımı organize edecekler. Kendilerini tebrik ediyorum ve bütün vatandaşlarımı yardım kampanyalarına katılmaya davet ediyorum. Van’daki vatandaşlarımız şunu görecek ki hiç kimse yalnız değildir. Kara gün söz konusu olduğunda herkes onların yanındadır. Güzel günlerde de herkesin beraber olmasını arzu ederim. Ama şöyle bir geleneğimiz var; kara gün olunca hepimiz birleşiyoruz, kara gün olunca her şeyi bir kenara koyuyoruz ve oraya koşuyoruz. Bu nerede olursa olsun, 10 sene önce herkes Adapazarı’na, Gölcük’e koşmuştu.  Bugün de herkes, doğudan, batıdan, güneyden, orta Anadolu’dan herkes, varıyla yoğuyla Van'ın yanında. Bu, büyük bir millet olduğumuzu, kardeşlik duygularımızın bazılarının zannettiği gibi zayıflamadığını, daima güçlü olduğunu gösterme açısından da iftihar edeceğimiz bir gösterge olmuştur.” 

VAN ZİYARETİ KONUSU

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini “Bir kez daha bütün milletimizin acısını paylaşıyorum, Cuma günü Van’a gideceğim, bizzat orada bulunacağım. İlk günlerde özellikle gitmedim. Çünkü ilk günlerde gitmemiz oradaki görevlileri işinden alıkoyardı. Halbuki ilk günlerde her saniye, her dakika önemli” şeklinde sürdürdü. Herkesin elinden geldiği kadar koşturarak görevini yaptığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bundan sonra muhakkak yapılacaklar vardır. Çeşitli aksaklıkların olduğu tabii ki ortaya çıkıyor. Onların da en kısa sürede kapatılması gerekiyor. Bununla ilgili eminim ki devletin yetkili organları gerekli tedbirleri aldılar. Ben de burada dün, bugün, evvelsi gün devamlı bilgi aldım, yapılması gerekenlerle ilgili talimatlarımı verdim. Yapılanları anlattılar. Yapılanlardan gerçekten gurur duydum. Burada bir kez daha emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ama bugünkü kampanyaya bütün vatandaşlarımın katılmasının önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Daily News'in yayın hayatındaki önemli sayılarından oluşan arşiv sergisini gezdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı